Jabłka - termin zbioru a jakość
2012-09-04 09:13
Zbiory jabłek trwają. W tym roku wszystko odbywa się dużo wcześniej niż przed rokiem, dlatego sadownicy mają spore problemy z wyznaczeniem właściwego terminu zbioru.
czytaj dalej
czytaj dalej
Dostawcy kombinują
2012-08-03 11:59
Handlowanie owocami i warzywami stało się bardzo wymagające. Trudno sprzedać kiepski towar bez znacznego upustu cenowego.
czytaj dalej
Pełzający problem w czereśniach
2012-07-11 11:24
Nasionnica trześniówka to dość męczący owad, który co roku z powodzeniem atakuje owoce pestkowe w naszych sadach. Jego ofiarą padają głównie czereśnie, ale zdarza się, że składa jajeczka także na wiśniach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Gdy zamawiasz brzoskwinie i nektaryny
2012-06-19 09:08
Sezon na brzoskwinie i nektaryny już trwa. Jakość handlowa wprowadzanych do obrotu brzoskwiń i nektaryn powinna być zgodna z normą zawartą w Rozporządzeniu Komisji WE nr 543/2011.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość truskawek i poziomek
2012-06-04 11:49
Sprzedając truskawki pamiętajmy, że ich jakość reguluje obowiązkowa norma zawarta w Rozp. UE nr 543/2011.
czytaj dalej
Szklistość miąższu jabłek
2012-05-24 10:05
Szklistość miąższu - niewidoczna choroba suchych i upalnych sezonów.
czytaj dalej
Poprawić jakość owoców maliny
2012-05-16 12:17
Owoce jagodowe są podatne na choroby grzybowe, zwłaszcza na szarą pleśń powodowaną przez grzyb Botrytis cirenea.
czytaj dalej
Świeżość jest najważniejsza
2012-05-11 10:00
Młode warzywa pod względem jakości handlowej podlegają ogólnej normie handlowej. Jedynie sałaty objęte są wymaganiami normy szczegółowej.
czytaj dalej
Gorzka plamistość podskórna
2012-05-09 08:26
Gorzka plamistość podskórna - choroba sadów źle nawożonych.
czytaj dalej
Pleśnienie gniazda nasiennego jabłek
2012-04-28 19:48
Pleśnienie gniazda nasiennego – choroba jabłek, której obecność stanowi wielką niewiadomą.
czytaj dalej
Mokra zgnilizna jabłek
2012-04-15 14:53
Mokrą zgniliznę jabłek powodują grzyby z rodzaju Penicillium, najczęściej jest to grzyb Penicillium expansum.
czytaj dalej
Pakowanie kapusty pekińskiej
2012-04-12 12:21
Do pakowania kapusty pekińskiej należy stosować folię paro-przepuszczalną PVC.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zielone róże
2012-04-02 15:40
Brokuły to warzywo zdrowe, smaczne, ale nietrwałe.
czytaj dalej
Brunatna zgnilizna owoców
2012-03-29 09:36
Sprawcą brunatnej zgnilizny jest grzyb Monilinia fructigena. Poraża on wiele gatunków sadowniczych, zarówno gatunków ziarnkowych takich jak jabłoń i grusze, jak i na większości gatunków pestkowych m. in. śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele.
czytaj dalej
Uwaga na jakość pekinki
2012-03-19 11:24
Jak zawsze pod koniec sezonu sprzedaży kapusty pekińskiej ze zbiorów z poprzedniego roku, są problemy z jej jakością.
czytaj dalej
czytaj dalej
Parch przechowalniczy
2012-03-15 21:25
Parch jabłoni jest jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych tego gatunku sadowniczego powodowaną przez grzyba Venturia inaequalis.
czytaj dalej
Przechowywanie a jakość warzyw
2012-03-05 15:04
W czasach ostrej konkurencji, również na rynku warzyw, producenci muszą inwestować w technologie pomagające w uzyskaniu wysokiej jakości produktu. Jakość bowiem pomaga budować markę i przyciąga klientów.
czytaj dalej
Szara pleśń jabłek
2012-02-29 21:55
Szara pleśń jabłek - choroba przechowalnicza występująca w ciepłych i deszczowych sezonach.
czytaj dalej
Jakość mandarynek
2012-02-28 12:14
W ostatnim okresie nie wszystkie partie mandarynek spełniają wymagania zamówień.
czytaj dalej
Uszkodzenia mechaniczne
2012-02-20 11:56
W każdej normie, wśród wymagań minimalnych wymieniona jest cecha całe. Znaczy to, że owoc czy warzywo musi być nie uszkodzone, nie może mieć odciętych części, przeciętej skórki.
czytaj dalej
czytaj dalej