Jakość truskawek i poziomek
2012-06-04 11:49
Sprzedając truskawki pamiętajmy, że ich jakość reguluje obowiązkowa norma zawarta w Rozp. UE nr 543/2011.
czytaj dalej
Szklistość miąższu jabłek
2012-05-24 10:05
Szklistość miąższu - niewidoczna choroba suchych i upalnych sezonów.
czytaj dalej
Poprawić jakość owoców maliny
2012-05-16 12:17
Owoce jagodowe są podatne na choroby grzybowe, zwłaszcza na szarą pleśń powodowaną przez grzyb Botrytis cirenea.
czytaj dalej
Świeżość jest najważniejsza
2012-05-11 10:00
Młode warzywa pod względem jakości handlowej podlegają ogólnej normie handlowej. Jedynie sałaty objęte są wymaganiami normy szczegółowej.
czytaj dalej
Gorzka plamistość podskórna
2012-05-09 08:26
Gorzka plamistość podskórna - choroba sadów źle nawożonych.
czytaj dalej
Pleśnienie gniazda nasiennego jabłek
2012-04-28 19:48
Pleśnienie gniazda nasiennego – choroba jabłek, której obecność stanowi wielką niewiadomą.
czytaj dalej
Mokra zgnilizna jabłek
2012-04-15 14:53
Mokrą zgniliznę jabłek powodują grzyby z rodzaju Penicillium, najczęściej jest to grzyb Penicillium expansum.
czytaj dalej
Pakowanie kapusty pekińskiej
2012-04-12 12:21
Do pakowania kapusty pekińskiej należy stosować folię paro-przepuszczalną PVC.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zielone róże
2012-04-02 15:40
Brokuły to warzywo zdrowe, smaczne, ale nietrwałe.
czytaj dalej
Brunatna zgnilizna owoców
2012-03-29 09:36
Sprawcą brunatnej zgnilizny jest grzyb Monilinia fructigena. Poraża on wiele gatunków sadowniczych, zarówno gatunków ziarnkowych takich jak jabłoń i grusze, jak i na większości gatunków pestkowych m. in. śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele.
czytaj dalej
Uwaga na jakość pekinki
2012-03-19 11:24
Jak zawsze pod koniec sezonu sprzedaży kapusty pekińskiej ze zbiorów z poprzedniego roku, są problemy z jej jakością.
czytaj dalej
czytaj dalej
Parch przechowalniczy
2012-03-15 21:25
Parch jabłoni jest jedną z najgroźniejszych chorób grzybowych tego gatunku sadowniczego powodowaną przez grzyba Venturia inaequalis.
czytaj dalej
Przechowywanie a jakość warzyw
2012-03-05 15:04
W czasach ostrej konkurencji, również na rynku warzyw, producenci muszą inwestować w technologie pomagające w uzyskaniu wysokiej jakości produktu. Jakość bowiem pomaga budować markę i przyciąga klientów.
czytaj dalej
Szara pleśń jabłek
2012-02-29 21:55
Szara pleśń jabłek - choroba przechowalnicza występująca w ciepłych i deszczowych sezonach.
czytaj dalej
Jakość mandarynek
2012-02-28 12:14
W ostatnim okresie nie wszystkie partie mandarynek spełniają wymagania zamówień.
czytaj dalej
Uszkodzenia mechaniczne
2012-02-20 11:56
W każdej normie, wśród wymagań minimalnych wymieniona jest cecha całe. Znaczy to, że owoc czy warzywo musi być nie uszkodzone, nie może mieć odciętych części, przeciętej skórki.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kłopot z jakością polskich porów
2012-02-16 09:59
Polskie pory są słabą konkurencją dla porów z importu. Towar sprowadzany z Holandii lub Francji góruje nad rodzimym jakością i wyglądem.
czytaj dalej
Gorzka zgnilizna jabłek
2012-02-16 00:00
W ostatnich latach choroba ta powoduje coraz większe straty wśród przechowywanych jabłek.
czytaj dalej
Kłopotliwy sezon przechowalniczy
2012-01-24 08:19
Tegoroczny sezon obfituje w anomalia pogodowe, które bardzo negatywnie odbijają się na jakości przechowywanych owoców.
czytaj dalej
Nowe rozporządzenie unijne w sprawie jakości i kontroli bananów
2012-01-19 00:24
Jakość bananów sprowadzanych na rynek unijny jest regulowana w normie handlowej. Dotyczy ona tylko bananów zielonych trafiających następnie do dojrzewalni.
czytaj dalej