PIORiN opracował wytyczne dotyczące eksportu jabłek do Witnamu
2016-04-04 12:02
Publikujemy wymagania fitosanitarne w eksporcie jabłek z polski do Wietnamu opracowane przez PIORiN, które będą obowiązywały od bieżącego sezonu wegetacyjnego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Brązowy problem nasila się
2016-02-25 12:08
Sadownicy sygnalizują o coraz większych problemach z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania: producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony
2015-11-30 15:38
Producenci gatunków cytrusowych walczą o zapewnienie lepszej ochrony europejskich plantacji przed zagrożeniami fitosanitarnymi jakie niosą za sobą produkty pochodzące z krajów trzecich.
czytaj dalej
czytaj dalej
Gloster – tak dobrze, a tak źle
2014-05-19 08:53
Co się dzieje z Glosterem? Jeszcze niedawno firmy eksportowe kupiłaby każdą ilość tej odmiany, dziś eksporterzy są bardzo powściągliwi w tej materii. Czyżby Gloster przestał cieszyć się zainteresowaniem?
czytaj dalej
czytaj dalej
Duża ilość jabłek na eksport tylko pozornie?
2014-04-22 15:31
W chłodniach leży jeszcze sporo jabłek, ale jakich jabłek? To czy trafią one na eksport nie zależy od popytu, czy problemów z Rosją, ale od jakości, a z tą jest coraz gorzej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Bakterie zapraszają na owocową ucztę
2014-04-18 09:25
Larwy muszek owocowych ciągną do zapachu owoców już zasiedlonych przez larwy, bo tak działają na nie bakterie z organizmów pobratymców - wynika z badań amerykańskich naukowcow.
czytaj dalej
Jakość: Z czym teraz mamy problemy?
2014-03-12 12:43
Na które warzywa należy w marcu zwrócić szczególną uwagę?
czytaj dalej
Obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S
2014-03-12 12:38
Do końca marca obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S. Jakie informacje należy przekazać?
czytaj dalej
Czekolada na jabłka w KA
2014-03-04 15:28
Sadownicy mają coraz więcej problemów z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj dalej
Owoce i warzywa marnują się bo nie spełniają norm
2014-03-03 08:11
Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
czytaj dalej
Opłata produktowa
2014-02-17 08:41
Zgodnie z ustawą o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i depozytowej z 2001 roku oraz ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi z 2013 r. wszyscy przedsiębiorcy wprowadzający na polski rynek produkty w opakowaniach, czyli producenci (lub zlecający produkcję) i importerzy mają obowiązek zapewnić odzysk i recykling wprowadzanych opakowań wraz z produktem.
czytaj dalej
Zmiana przepisów
2014-02-03 15:26
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
czytaj dalej
Kiełkujące pestki wewnątrz pomidora
2014-02-03 15:23
Jeśli podczas kontroli jakości handlowej pomidorów stwierdzono, że w środku owocu znajdują się kiełkujące pestki, należy taka partię wycofać z obrotu.
czytaj dalej
Czym się różnią ziemniaki wczesne od jadalnych?
2014-01-29 09:43
Jakość ziemniaków konsumpcyjnych reguluje rozporządzenie MRiRW z 2003 roku. W dokumencie podana jest definicja ziemniaków jadalnych i wczesnych.
czytaj dalej
Jak ustrzec się przed przemrożonymi owocami i warzywami?
2014-01-28 17:43
W taką pogodę lepiej nie kupować owoców i warzyw z nieogrzewanych bud. Kilka godzin w temperaturze – 10 st. C jest dla świeżych produktów zabójcze.
czytaj dalej
czytaj dalej
Poznać bliżej boczniaka
2014-01-23 14:25
Rozmowa z Michałem Mytkowskim, właścicielem Gospodarstwa Uprawy Grzybów, zajmującego się produkcją boczniaka na skalę towarową z Miedzierzy w woj. świętokrzyskim.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość owoców i warzyw swoje, a realia sieci handlowych swoje
2014-01-21 17:19
Przesypywanie owoców na pryzmy, rzucanie pomidorami na odległość, to grzechy wciąż popełniane przez niektóre sieci handlowe.
czytaj dalej
czytaj dalej
Bez nalotu Red Globe z Peru
2014-01-16 09:02
W tym sezonie winogrona Red Globe z Peru trudno będzie kupić w klasie extra -większość partii ledwo spełnia wymagania dla klasy 1.
czytaj dalej
„Elektroniczne języki” do pomiaru dojrzałości winogron
2014-01-15 15:12
Hiszpańscy naukowcy opracowali tanie „języki elektroniczne” , które mierzą dojrzałość winogron analizując kwasowość owoców i ilość cukru.
czytaj dalej
Jakość jabłek decyduje o popycie na nie. Owoce muszą być jędrne, odpowiednio wybarwione, bez oznak gradu, czy wszelkiego rodzaju chorób i szkodników. Ważny jest także stan skórki – czy jest ona świeża, sucha i pokryta szarym nalotem.
czytaj dalej
czytaj dalej