Przechowuj jabłka mądrze
2017-08-22 16:48
Kiedy w sadach dojrzewają jabłka, czas pomyśleć o ich odpowiednim przechowywaniu, aby jak najdłużej zachowały świeżość i jędrność.
czytaj dalej
czytaj dalej
Polskie jabłka i gruszki trafią do USA?
2017-05-24 15:03
Prezentujemy informacje dotyczące potencjalnego uruchomienia eksportu świeżych owoców jabłek i gruszek do USA, opublikowane przez PIORIN.
czytaj dalej
czytaj dalej
Borówka wysoka - także z kontroli
2017-03-07 17:01
Kontrolowana atmosfera, dla producentów jabłek czy gruszek to już konieczny standard, dla producentów owoców jagodowych to ciekawa alternatywa. Jak długo można wydłużyć podaż owoców borówki dzięki niej?
czytaj dalej
PIORiN opracował wytyczne dotyczące eksportu jabłek do Witnamu
2016-04-04 12:02
Publikujemy wymagania fitosanitarne w eksporcie jabłek z polski do Wietnamu opracowane przez PIORiN, które będą obowiązywały od bieżącego sezonu wegetacyjnego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Brązowy problem nasila się
2016-02-25 12:08
Sadownicy sygnalizują o coraz większych problemach z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj dalej
czytaj dalej
Hiszpania: producenci cytrusów domagają się lepszej ochrony
2015-11-30 15:38
Producenci gatunków cytrusowych walczą o zapewnienie lepszej ochrony europejskich plantacji przed zagrożeniami fitosanitarnymi jakie niosą za sobą produkty pochodzące z krajów trzecich.
czytaj dalej
czytaj dalej
Gloster – tak dobrze, a tak źle
2014-05-19 08:53
Co się dzieje z Glosterem? Jeszcze niedawno firmy eksportowe kupiłaby każdą ilość tej odmiany, dziś eksporterzy są bardzo powściągliwi w tej materii. Czyżby Gloster przestał cieszyć się zainteresowaniem?
czytaj dalej
czytaj dalej
Duża ilość jabłek na eksport tylko pozornie?
2014-04-22 15:31
W chłodniach leży jeszcze sporo jabłek, ale jakich jabłek? To czy trafią one na eksport nie zależy od popytu, czy problemów z Rosją, ale od jakości, a z tą jest coraz gorzej.
czytaj dalej
czytaj dalej
Bakterie zapraszają na owocową ucztę
2014-04-18 09:25
Larwy muszek owocowych ciągną do zapachu owoców już zasiedlonych przez larwy, bo tak działają na nie bakterie z organizmów pobratymców - wynika z badań amerykańskich naukowcow.
czytaj dalej
Jakość: Z czym teraz mamy problemy?
2014-03-12 12:43
Na które warzywa należy w marcu zwrócić szczególną uwagę?
czytaj dalej
Obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S
2014-03-12 12:38
Do końca marca obowiązek przekazania informacji do WIJHAR-S. Jakie informacje należy przekazać?
czytaj dalej
Czekolada na jabłka w KA
2014-03-04 15:28
Sadownicy mają coraz więcej problemów z pojawiającymi objawami oparzelizny powierzchniowej zwanej „czekoladą”.
czytaj dalej
Owoce i warzywa marnują się bo nie spełniają norm
2014-03-03 08:11
Niektóre owoce i warzywa, które trafiają na sklepowe półki, muszą spełniać normy handlowe, takie jak odpowiedni kształt czy kolor. Z tego względu wiele z nich jest odrzucanych i chociaż nadają się do spożycia, w efekcie marnują się.
czytaj dalej
Opłata produktowa
2014-02-17 08:41
Zgodnie z ustawą o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej i depozytowej z 2001 roku oraz ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi z 2013 r. wszyscy przedsiębiorcy wprowadzający na polski rynek produkty w opakowaniach, czyli producenci (lub zlecający produkcję) i importerzy mają obowiązek zapewnić odzysk i recykling wprowadzanych opakowań wraz z produktem.
czytaj dalej
Zmiana przepisów
2014-02-03 15:26
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
czytaj dalej
Kiełkujące pestki wewnątrz pomidora
2014-02-03 15:23
Jeśli podczas kontroli jakości handlowej pomidorów stwierdzono, że w środku owocu znajdują się kiełkujące pestki, należy taka partię wycofać z obrotu.
czytaj dalej
Czym się różnią ziemniaki wczesne od jadalnych?
2014-01-29 09:43
Jakość ziemniaków konsumpcyjnych reguluje rozporządzenie MRiRW z 2003 roku. W dokumencie podana jest definicja ziemniaków jadalnych i wczesnych.
czytaj dalej
Jak ustrzec się przed przemrożonymi owocami i warzywami?
2014-01-28 17:43
W taką pogodę lepiej nie kupować owoców i warzyw z nieogrzewanych bud. Kilka godzin w temperaturze – 10 st. C jest dla świeżych produktów zabójcze.
czytaj dalej
czytaj dalej
Poznać bliżej boczniaka
2014-01-23 14:25
Rozmowa z Michałem Mytkowskim, właścicielem Gospodarstwa Uprawy Grzybów, zajmującego się produkcją boczniaka na skalę towarową z Miedzierzy w woj. świętokrzyskim.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jakość owoców i warzyw swoje, a realia sieci handlowych swoje
2014-01-21 17:19
Przesypywanie owoców na pryzmy, rzucanie pomidorami na odległość, to grzechy wciąż popełniane przez niektóre sieci handlowe.
czytaj dalej
czytaj dalej



