Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chwasty coraz odporniejsze

2013-03-20 10:02

Problem pojawia się w krajach, które od dawna stosują intensywne chemiczne odchwaszczanie upraw. Prowadzi to do poważnych utrudnień gospodarowania i zmniejszenia jego opłacalności.

Główną przyczyną rozwoju odporności chwastów jest intensywne i jednostronne stosowanie herbicydów, z jednoczesnym ograniczeniem lub eliminacją innych metod zwalczania, a zwłaszcza agrotechnicznych. Jednocześnie rozwojowi odporności chwastów na herbicydy sprzyjają wszelkie uproszczenia zmianowania, a szczególnie uprawa roślin w monokulturze oraz ograniczenia w uprawie roli i pielęgnacji mechanicznej upraw - podaje Rolniczy Magazyn Elektroniczny

W celu ograniczenia rozwoju odporności chwastów należy zaniechać wszystkich praktyk, które do tego doprowadzają, a w szczególności:

  • Obok herbicydów, stosować też inne sposoby zwalczania chwastów, a zwłaszcza metody agrotechniczne;
  • Podejmować działania profilaktyczne, ograniczające rozprzestrzenianie się chwastów odpornych;
  • Przyjąć zasadę, że stosowane na danym polu herbicydy, a także herbicydy w mieszaninach zbiornikowych powinny wykazywać różny mechanizm działania;
  • Stosować herbicydy w taki sposób, aby zapewnić maksymalne zniszczenie występujących chwastów;
  • W miarę możliwości stosować zmianowanie roślin, które wymusza zróżnicowanie zabiegów agrotechnicznych i dobór odmiennych herbicydów pod kolejne rośliny;
  • Obserwować pola i zwalczać nawet pojedyncze chwasty, które pozostały po zastosowaniu głównego programu odchwaszczania.

 

Słowa kluczowe: chwasty, odporność, pestycydy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE