Chwasty coraz odporniejsze
Problem pojawia się w krajach, które od dawna stosują intensywne chemiczne odchwaszczanie upraw. Prowadzi to do poważnych utrudnień gospodarowania i zmniejszenia jego opłacalności.
Główną przyczyną rozwoju odporności chwastów jest intensywne i jednostronne stosowanie herbicydów, z jednoczesnym ograniczeniem lub eliminacją innych metod zwalczania, a zwłaszcza agrotechnicznych. Jednocześnie rozwojowi odporności chwastów na herbicydy sprzyjają wszelkie uproszczenia zmianowania, a szczególnie uprawa roślin w monokulturze oraz ograniczenia w uprawie roli i pielęgnacji mechanicznej upraw - podaje Rolniczy Magazyn Elektroniczny.
W celu ograniczenia rozwoju odporności chwastów należy zaniechać wszystkich praktyk, które do tego doprowadzają, a w szczególności:
- Obok herbicydów, stosować też inne sposoby zwalczania chwastów, a zwłaszcza metody agrotechniczne;
- Podejmować działania profilaktyczne, ograniczające rozprzestrzenianie się chwastów odpornych;
- Przyjąć zasadę, że stosowane na danym polu herbicydy, a także herbicydy w mieszaninach zbiornikowych powinny wykazywać różny mechanizm działania;
- Stosować herbicydy w taki sposób, aby zapewnić maksymalne zniszczenie występujących chwastów;
- W miarę możliwości stosować zmianowanie roślin, które wymusza zróżnicowanie zabiegów agrotechnicznych i dobór odmiennych herbicydów pod kolejne rośliny;
- Obserwować pola i zwalczać nawet pojedyncze chwasty, które pozostały po zastosowaniu głównego programu odchwaszczania.