Rośnie produkcja przetworów owocowych, a spada...
2013-03-19 08:37
Źródło:
www.fresh-market.pl za:(mt)
W sezonie 2012/13 wyższa niż przed rokiem będzie produkcja zagęszczonego soku jabłkowego. Obniży się z kolei produkcja owoców mrożonych i zagęszczonych soków wytwarzanych z owoców kolorowych - przewidują eksperci IERiGŻ.
Produkcja przetworów z warzyw może obniżyć się z 1,08 do 1,06-1,07 mln ton. Produkcja mrożonych warzyw, głównie w wyniku spadku produkcji cebuli, zmniejszy się z 570 do 565 tys. ton.
Produkcja soków pitnych, nektarów a także napojów warzywnych i owocowych pozostanie na poziomie 1,54-1,55 mln ton - podają eksperci IERiGŻ.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Rolnicy chcą sprzedawać produkty przetworzone
2013-02-27 08:49
Śląskie środowiska rolnicze postulują zmiany w przepisach, które ułatwią rolnikom bezpośrednią sprzedaż ich produktów. Chcą też korzystać z możliwości sprzedawania w ten sposób przetworów, np. mlecznych czy warzywnych. Narzekają, że obecnie nie jest to dozwolone.
czytaj dalej
Rynek przetworów pomidorowych w Chinach
2012-09-05 07:30
Z roku na rok rośnie produkcja przecieru pomidorowego w Chinach.
czytaj dalej
Macedonia to główny dostawca przetworów
2012-05-15 09:40
Poziom przetwórstwa owoców i warzyw w Macedonii wzrósł w ciągu ostatniego roku do 50 tys. ton w 2011 r.
czytaj dalej
Eksport oraz import warzyw i przetworów w 2011 r.
2012-03-23 08:40
Wolumen eksportu polskich warzyw w minionym roku to 582,2 tys. ton. Jego wartość wyniosła 469,9 mln euro.
czytaj dalej