Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Wzrost produkcji mrożonek

2013-01-30 10:03

W porównaniu do 2004 roku wielkość produkcji mrożonek warzywnych zwiększyła się aż o blisko 45 proc. - wynika z analizy danych GUS przez analityków BGŻ.

Wzrost produkcji tych produktów to przede wszystkim efekt pierwszej połowy 2012 roku, gdzie wytworzono o 21 proc.(38 tys. t) więcej mrożonek niż w pierwszych sześciu miesiącach 2011 roku. Dynamika wzrostowa w drugiej połowie roku zmniejszyła się, co związane było z ograniczeniem bazy surowcowej do przetwórstwa (mniejsze zbiory warzyw gruntowych), niemniej ilość wyprodukowanych w kraju mrożonek z warzyw wyniosła 347 tys. t, i była o 3,3 proc. wyższa niż w okresie VII-XII 2011 roku.

Silny wzrost produkcji mrożonych warzyw na przestrzeni ostatnich lat to przede wszystkim efekt dość silnie rosnącego zapotrzebowania na rynku krajowym. Relatywnie niska konsumpcja mrożonek w stosunku do krajów zachodnioeuropejskich i zmiany w zakresie dochodów jak też zmieniający się styl życia konsumentów sprzyjają temu procesowi. Poza wzrostem spożycia krajowego, ważnym czynnikiem jest również eksport.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE