Znalezione w sieci
Katalonia zbliża się do swojego potencjału produkcji owoców pestkowych z 4% spadkiem w porównaniu do 2023 roku.
2024-05-22 00:00
Według danych przedstawionych niedawno przez Stowarzyszenie Biznesu Owocowego Katalonii (Afrucat) oraz Departament ds. Działań Klimatycznych, Żywności i Spraw Wiejskich (DACC), potencjał produkcyjny brzoskwiń i nektarynek w Katalonii spadł o 4% w porównaniu z poprzednią kampanią, a prognozy na [...]
czytaj dalej
Krajowe Stowarzyszenie Eksporterów Jagód Meksyku (Aneberries), które skupia 40 partnerów produkujących jagody, maliny, jeżyny i truskawki, skupia się na promowaniu spożycia tych owoców na rynkach krajowych i międzynarodowych. Stowarzyszenie dąży do poprawy...
czytaj dalej
"Konsumpcja cytryn odmiany Verna na początku sezonu jest wyższa niż w ubiegłym roku"
2024-05-22 00:00
Początek kampanii cytrynowej Verna był „oddechem świeżości dla rynku” - twierdzi Juan Antonio Martínez Rubio, menadżer firmy Toñifruit. Dzięki swojej „spektakularnej świeżości i jakości” kampania spotkała się z dużym zainteresowaniem rynków, „a spożycie w trakcie kampanii było duże.
czytaj dalej
Sprzedaż Zespri w sezonie 2023/24 wzrosła o 2% do 3,99 miliarda dolarów nowozelandzkich.
2024-05-22 00:00
Wyniki finansowe sezonu 2023/24 firmy Zespri przyniosły rekordowe średnie zwroty na tacę dla plantatorów we wszystkich kategoriach oprócz ekologicznych kiwi SunGold. Pomimo trudnego sezonu wzrostu, który spowodował spadek globalnej sprzedaży o 10,5% do 164,2 miliona tacy z 183,5 miliona w 2022 roku, globalna...
czytaj dalej
Mączniak rzekomy (Peronospora effusa) to jedna z najczęstszych chorób grzybowych, które dotykają szpinak. Może on powodować znaczne szkody, zwłaszcza podczas wiosny i jesieni. Ten grzyb nadal ewoluuje, a nowe szczepy zdolne do zarażania odmian komercyjnych nadal pojawiają się na całym świecie.
czytaj dalej
Zrównoważenie wymaga "dobrze" przeprowadzonej digitalizacji.
2024-05-22 00:00
Zrównoważoność i digitalizacja. Dwa słowa, bez których nie można obecnie obyć się nawet w sektorze warzywno-owocowym, ale jak to często bywa, zauważa się pewną powierzchowność w podejściu do tak istotnych zagadnień. Bez wątpienia są to tematy skomplikowane, które jednak nie zniechęciły QGS, Talea.
czytaj dalej
"Naszym celem jest pomóc w dodaniu wartości do awokado odrzucanego z powodu świeżego spożycia"
2024-05-22 00:00
Avolution Lab pozostaje liderem w tworzeniu międzynarodowych projektów mających znaczący wpływ na sektor awokado. "Podczas ostatniego spotkania partnerów Avolution Lab, omówiliśmy stan projektów Avoguys i Avoreca, które zostały już z powodzeniem wprowadzone na rynek."
czytaj dalej
Kwiecień: truskawki na skraju, ale pomidory rosną.
2024-05-22 00:00
W kwietniu dział warzyw i owoców w handlu detalicznym nadal boryka się z trudnościami na poziomie sprzedaży, a głównie warzywa i produkty IV-V segmentu mają wpływ na ogólny wynik. Wśród najważniejszych kategorii w tym miesiącu wyraźnie zauważa się trudności w przypadku truskawek (pogorszone przez niestabilną pogodę), podczas gdy...
czytaj dalej
Nagoya to nowy gatunek marchewki odporny na pęknięcia.
2024-05-22 00:00
Odporność Nowa generacja odmian marchwi od firmy Bejo skupia się na oferowaniu jakości produktu i przede wszystkim odporności. Potwierdza nam to Manuel Romero, dyrektor handlowy […]
czytaj dalej
"Agroholding 2012", część grupy firm "Epicenter Agro", zasadził ponad 10 hektarów wczesnych odmian arbuzów w rejonie Chmielnickim na Ukrainie. Pola zostały obsiane wczesnymi odmianami od firmy Syngenta: Pharaoh F1, Lorian F1, Balaton F1 oraz Karistan F.
czytaj dalej
Gerardo Diana został potwierdzony jako przewodniczący Konsorcjum Czerwonej Pomarańczy Sycylijskiej PGI.
2024-05-22 00:00
Zgromadzenie Konsorcjum Czerwonej Pomarańczy Sycylijskiej IGP potwierdziło swoje zaufanie do pracy wykonanej przez przewodniczącego Gerardo Dianę oraz odchodzącą radę zarządzającą na trzyletnią kadencję 2024-2027. Skład rady zarządzającej (9 producentów i 4)
czytaj dalej
Dostępność warzyw w Stanach Zjednoczonych nadal spadała od dwóch dekad w 2022 roku.
2024-05-22 00:00
Ilość dostępnych warzyw do spożycia w Stanach Zjednoczonych zmniejszyła się o 13 procent do 359,1 funta na osobę w 2022 roku z 413,9 funta w 2003 roku. Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania Amerykanów dzielą warzywa na pięć podgrup na podstawie ich zawartości składników odżywczych: roślin strączkowych.
czytaj dalej
W regionie Extremadura spodziewa się się, że tegoroczne zbioru owoców pestkowych wyniosą 250 000 ton, co oznacza 22% mniej niż potencjalna produkcja.
2024-05-22 00:00
W zeszłym tygodniu rozpoczęły się pierwsze zbioru brzoskwiń i nektarynek w regionie Extremadura, gdzie produkcja owoców pestkowych w tym sezonie szacowana jest na około 250 000 ton; o 22% poniżej potencjału, który wynosi 320 000 ton, jak podaje Stowarzyszenie Producentów Owoców Extremadura (Afruex). Podobny zbór
czytaj dalej
Podczas prezentacji zazwyczaj można było zauważyć zadowolone twarze: Dotychczas praktycznie nie odnotowano żadnych szkód spowodowanych niekorzystnymi warunkami pogodowymi, tak brzmiał główny przekaz, produkcja w każdym kraju odzyskała po trudnym 2023 roku, więc we wszystkich czterech obszarach uprawy można odnotować wzrost.
czytaj dalej
Spadek produkcji jest głównie wynikiem skutków cyklonu Gabrielle, który spowodował poważne powodzie, błoto, osuwiska ziemi i wiatr w Hawkes Bay i Gisborne, głównych obszarach uprawy jabłek. Według tego raportu, sadownicy w tej regionie mieli w zeszłym sezonie znaczne problemy.
czytaj dalej
Greckie winogrona pomagają przedłużyć sezon w Europie.
2024-05-21 13:00
Grecki producent, pakowacz i eksporter Katsagiotis ujawnił, że zwiększa produkcję winogron w Grecji, a według Georgiosa Bitsakosa, szefa marketingu marki odmian Arra, ten krok ma dużo sensu, podkreślając jednocześnie znaczenie greckich winogron dla Europy.
czytaj dalej
Szwajcaria: Ekologiczne warzywa i turystyka w harmonii
2024-05-21 13:00
Prezydent Fritz Burkhalter mówił o projekcie na pokolenia. Jednym z celów jest także zainspirowanie młodych producentów do uprawy warzyw oraz stworzenie warunków, aby mogli wykonywać swój zawód w dobrych warunkach.
czytaj dalej
Nawet w pięcioletniej średniej areał uprawy rośnie: w porównaniu do okresu 2019-2023, w tym roku wzrost wynosi 23%, napisano dalej. Jednak, jak w przypadku wielu owoców, tutaj również od razu pojawia się ograniczenie: szacunki są oczywiście ściśle związane z rozwojem klimatu i opierają się na.
czytaj dalej
Dzień Pszczół na świecie: Ogrodnicy wspierają owady.
2024-05-21 13:00
„Nie ważne czy to bylina, roślina wczesnowiosenna, roślina rabatowa czy balkonowa, czy też zioło kuchenne, drzewa owocowe i ozdobne - wiele roślin dostarcza niezbędnego nektaru i pyłku dla pszczół, trzmieli i innych owadów. To zostało już wielokrotnie potwierdzone naukowo” - wyjaśnia prezydent ZVG, Jürgen.
czytaj dalej
Badacze hodują rośliny pomidorowe, które zawierają pełny zestaw genów obu roślin rodzicielskich.
2024-05-21 12:00
Zapłodnienie klonalnej komórki jajowej jednego z rodziców przez klonalne plemniki drugiego rodzica doprowadziło do roślin, które zawierały pełną informację genetyczną obu rodziców, tak jak podaje MPIPZ.
czytaj dalej