Znalezione w sieci
Pomodoro dla Badań, zebrano 600 000 euro
2024-05-09 00:00
Liczby sukcesu dla siódmej edycji Pomidora dla badań. Dobry dla ciebie, dobry dla środowiska, która odbyła się w sobotę 20 i niedzielę 21 kwietnia 2024 roku. Fundacja Umberto Veronesi Ets, przy wsparciu Anicav (Krajowe Stowarzyszenie Przemysłowców Warzywnej Konservy Żywnościowej) i Ricrea.
czytaj dalej
Odmiana hiszpańskiej mandarynki ORRi utrzymuje swoją pozycję jako najbardziej ceniona mandarynka na rynku, w roku zdominowanym przez nadmiar oferty spowodowany importem
czytaj dalej
Z okazji rozpoczęcia targów Macfrut rozpoczynamy serię krótkich filmów, w których 6 przedsiębiorców, którzy stworzyli sieć włoskich firm owocowo-warzywnych La Grande Bellezza Italiana, opowiadają w ciągu minuty o wartościach i wizji, które uczyniły to unikatowym w branży włoskiej.
czytaj dalej
Ceny soku jabłkowego są historycznie wysokie, gdyż branża oczekuje informacji na temat nowego zbioru.
2024-05-09 00:00
Cena koncentratu soku jabłkowego o średnim stopniu kwasowości wzrosła o 22,5% rok do roku i wynosi obecnie 1850 euro za tonę, co stanowi 39,0% więcej niż średnia pięcioletnia dla kwietnia. Wyższe ceny wynikają z niskiego zbioru jabłek, który według źródeł rynkowych nie przekroczył 3,5 miliona ton w Polsce. Polska jest głównym producentem soku jabłkowego na
czytaj dalej
Z okazji rozpoczęcia Macfrut rozpoczynamy serię krótkich filmów, w których 6 przedsiębiorców, którzy stworzyli sieć włoskich firm owocowo-warzywnych La Grande Bellezza Italiana, opowiadają w jednej minucie o wartościach i wizji, które umożliwiły to unikatowe przedsięwzięcie w branży włoskiej.
czytaj dalej
Tym razem nawet stoiska na korytarzach zostały sprzedane: były one wszędzie, w głównym holu, w pawilonach A i C, które w poprzednich edycjach nie były wykorzystywane, nawet w amfiteatrze zwykle przeznaczonym na uroczystości otwarcia oraz spotkania instytucjonalne, co pokazuje, że skala wydarzenia była duża.
czytaj dalej
Ailimpo łączy siły, aby promować zdrowszy styl życia.
2024-05-09 00:00
W nowym wysiłku mającym na celu zwiększenie świadomości konsumentów o licznych korzyściach spożywania cytryny i grejpfruta w ramach zrównoważonej diety, Stowarzyszenie Wspólnego Interesu Cytryny i Grejpfruta (AILIMPO) powraca.
czytaj dalej
Tym razem nawet stoiska przecięły: były wszędzie, w głównym holu, w pawilonach A i C, które w poprzednich edycjach nie były używane, nawet w amfiteatrze zwykle przeznaczonym na uroczyste otwarcie i spotkania instytucjonalne, aż do tego stopnia, że przerwa w ceremonii otwarcia została skrócona.
czytaj dalej
Kongres Globalny Pomidora skupia się na innowacjach w smaku
2024-05-08 18:00
Globalny Kongres Pomidorowy, który odbędzie się w terminalu Fokker w Hadze 14-15 maja, zaplanowany jest tak, aby uczestników poprowadzić w podróż smaku przez dwa dni.
czytaj dalej
Gotowi, gotowi, gotowi! Na świeże warzywa z Jeziora Bodeńskiego!
2024-05-08 16:00
Wyspa Reichenau, która w tym roku obchodzi swoje 1300-lecie, została ukształtowana również przez uprawę warzyw. Dokładnie tutaj przygotowuje się do następnego szczytu sezonu. Ogórki, pomidory, papryka i bakłażany dojrzewają w szklarniach i czekają na...
czytaj dalej
Gotowe do startu świeże warzywa z Jeziora Bodeńskiego.
2024-05-08 16:00
Wyspa Reichenau, która w tym roku obchodzi swoje 1300-lecie, została ukształtowana również przez uprawę warzyw. Dokładnie tutaj przygotowuje się do następnego szczytu sezonu. Ogórki, pomidory, papryka i bakłażany dojrzewają w szklarniach i czekają, aż będą gotowe,
czytaj dalej
Ukraińskie borówki wykazują potencjał wzrostu.
2024-05-08 16:00
Producenci borówek z Ukrainy cieszyli się "dość udaną" kampanią w 2023 roku, a perspektywy na przyszłość biznesu są obiecujące.
czytaj dalej
Kissabel cieszy się wzrostem na Półkuli Południowej.
2024-05-08 14:00
Australia, Chile i RPA torują drogę dla wzrostu jabłek Kissabel z półkuli południowej, według marki jabłek. Zbiory jabłek, których miąższ jest w kolorze różowym aż po głęboką czerwień, rozpoczęły się między lutym a kwietniem na południu, oznaczając rozpoczęcie.
czytaj dalej
Akademia Smaku rozpoczyna szkolenie kwalifikacyjne na stanowisko sommeliera owoców i warzyw od czerwca.
2024-05-08 14:00
Unikalne na terenie niemieckojęzycznym szkolenie na sommeliera owoców i warzyw zapewnia specjalistom z branży żywieniowej wszechstronną i istotną wiedzę na temat owoców i warzyw. Szczególny nacisk kładziony jest na rodzime odmiany.
czytaj dalej
Szlezwik-Holsztyn: Sezon truskawkowy 2024 został otwarty
2024-05-08 11:00
Prezes LKSH Ute Volquardsen wyjaśniła: "Dzięki foliom truskawki w tym kraju nie są dostępne dopiero w czerwcu, a konsumenci nie muszą polegać na towarze z zagranicy. Po zimnie pod koniec kwietnia, wraz z coraz dłuższymi dniami w maju, rośnie tęsknota za ciepłem.
czytaj dalej
Szwabia: Sezon truskawkowy 2024 został otwarty
2024-05-08 11:00
Prezydentka LKSH Ute Volquardsen wyjaśniła: „Dzięki foliom truskawki są dostępne nie dopiero w czerwcu, a konsumenci nie są zależni od towarów z zagranicy. Po chłodzie pod koniec kwietnia, z dłuższymi dniami w maju rośnie tęsknota za ciepłem i".
czytaj dalej
USHBC ogłasza partnerstwo w zakresie pickleballa
2024-05-08 11:00
Rada Amerykańskich Borówek Wysokich (USHBC) ogłosiła partnerstwo z Major League Pickleball (MLP) na sezon 2024, promując borówki jako "oficjalny owoc MLP".
czytaj dalej
Włochy mogą stać się głównym dostawcą jagód, twierdzi eksporter.
2024-05-08 10:00
Według jednego z czołowych dostawców miękkich owoców we Włoszech, pozycja tego kraju jako źródła najwyższej jakości świeżych jagód może tylko rosnąć, gdy popyt na rynkach krajowym i międzynarodowym będzie nadal rosnąć.
czytaj dalej
Kissabel® - na półkuli południowej rosną oznaki wzrostu
2024-05-08 10:00
Do partnerów programu IFORED, zajmującego się rozwojem czerwonego odmiany jabłka Kissabel®, na półkuli południowej należą producenci Montague (Australia), Unifrutti (Chile), Moño Azul (Argentyna), Dutoit (Południowa Afryka) i Yummy Fruit (Nowa Zelandia).
czytaj dalej
Kissabel® - na półkuli południowej widać oznaki wzrostu
2024-05-08 10:00
Do partnerów IFORED, programu zajmującego się rozwojem czerwonego odmiany jabłka Kissabel®, na półkuli południowej należą producenci Montague (Australia), Unifrutti (Chile), Moño Azul (Argentyna), Dutoit (Południowa Afryka) i Yummy Fruit (Nowa Zelandia).
czytaj dalej