Znalezione w sieci
Nowa Zelandia: Konferencja jabłek i gruszek odbywa się pod hasłem „Reset, Wzrost, Ambicja”
2024-07-26 12:00
Szczyt sprzedany na pniu odbywa się pod hasłem „Reset, Growth, Ambition” i odzwierciedla wyzwania i szanse, przed jakimi stoi przemysł jabłek i gruszek, oraz stałe zaangażowanie branży w budowę bardziej zrównoważonej, produktywnej i
czytaj dalej
czytaj dalej
Maroko: Duże szkody w uprawie pomidorów.
2024-07-26 12:00
Jako przyczyny masowego występowania owadów podaje się w doniesieniach medialnych upał ostatnich miesięcy oraz rosnącą odporność owadów na substancje czynne środków ochrony roślin. Biologiczne metody zwalczania owadów są w Maroku dotychczas stosowane rzadko.
czytaj dalej
Pierwsza na świecie linia przekąsek o smakach orzechów brazylijskich będzie wprowadzana do sklepów podróżnych WHSmith w całym kraju.
czytaj dalej
Katalonia: Oczekiwana dobra żniwa jabłek i mniejsze żniwa gruszek.
2024-07-26 10:00
Joan Serentill, przewodniczący Komitetu Owoców Rdzennych w Afrucat, podczas prezentacji szacunków podkreślił: "Mimo ożywienia produkcji jabłek jesteśmy wciąż daleko od katalońskiego potencjału produkcyjnego. Nie możemy mówić o dobrym cyklu w historii"
czytaj dalej
Konferencja Nowozelandzkich Jabłek i Gruszek oferuje program skoncentrowany na przyszłości.
2024-07-26 07:00
Ponad 350 osób ma zamiar wziąć udział w corocznej konferencji Nowozelandzkich Jabłek i Gruszek, która odbędzie się w Toitoi Hawke's Bay Arts & Events Centre.
czytaj dalej
Przemysł winogronowy w Kalifornii doświadczył w ostatnich latach sporej liczby zmian. Wydaje się, że niemal każdego sezonu plantatorzy od Coachella do Fresno stają w obliczu zmiennych okoliczności, które są poza ich kontrolą i mogą zagrażać ich biznesowi. Dotyczą one rosnących kosztów.
czytaj dalej
Kai, pierwsza cukinia od Sakata z odpornością na Nueva Delhi.
2024-07-26 00:00
Z magazynu Fruit Today rozmawiamy o cukinii z Cecilio Fernándezem, odpowiedzialnym za rozwój cukinii i ogórków w firmie Sakata Iberia.
czytaj dalej
Przekąski i pasty: rosnący trend
2024-07-26 00:00
Guacamole ciągle rośnie w popularności i stał się prawie towarem masowym. Wokół guacamole powstała nowa rodzina z brocomole (awokado i brokuły) lub guisamole (awokado i groszek).
czytaj dalej
Puglia proponuje synergiczne połączenie między winogronami deserowymi a nową formą turystyki.
2024-07-26 00:00
W 2023 roku do Apulii przyjechało 16 milionów turystów (o 4% więcej niż w 2022 roku), z czego 5 milionów było obcokrajowcami (+16%). Główne kraje, do których region ten […]
czytaj dalej
Smak, główny bohater XI Tygodnia Melona i Arbuza.
2024-07-26 00:00
Firma Bayer zorganizowała w tym tygodniu XI edycję Tygodnia Melona i Arbuza w Murcji. Wydarzenie z jasnym bohaterem: smakiem. Tym razem firma uzupełniła wizyty na polu o panel smakowy degustacji melona i arbuza, aby udowodnić, że smak ich [...]
czytaj dalej
BASF | Nunhems® odzyskuje prowadzenie w sektorze sałaty lodowej
2024-07-26 00:00
Odnów się albo zgiń. Kiedy w zeszłym roku pojawił się ostatni szczep mątwika, domy nasienne musiały się natychmiast zabrać do pracy, aby nie zostać w tyle.
czytaj dalej
Ukraiński rynek arbuzów robi się coraz gorętszy: Ceny rosną w obliczu wyzwań związanych z żniwami.
2024-07-26 00:00
Ukraińscy producenci arbuzów znaleźli okazję do podniesienia swoich cen sprzedaży, o czym świadczą codzienne dane monitoringu projektu EastFruit. Analitycy rynkowi przypisują wzrost cen w tym segmencie do zmniejszonej podaży arbuzów z lokalnych gospodarstw. Ze względu na wysoką dostępność powietrza
czytaj dalej
Nominacje do najbardziej wpływowych osób w sektorze warzywno-owocowym wracają w 2024 roku.
2024-07-26 00:00
Kategorie dla tego wydania są: 1. Innowacje. Wyróżniając tych, którzy są na czele zmian, ta kategoria nagradza osoby lub firmy, które wprowadziły innowacje […]
czytaj dalej
Almería zamyka kampanię "zdecydowanie niewystarczających cen".
2024-07-26 00:00
Stowarzyszenie Organizacji Owocowo-Warzywnych z Almerii (Coexphal) przedstawiło dane dotyczące wyników kampanii 2023/2024, która została już uznana za zakończoną. Jeden […]
czytaj dalej
Syngenta: stop mikroplastikom przy obróbce nasion.
2024-07-26 00:00
Syngenta Vegetable Seeds opracowała innowacyjne systemy do obróbki nasion warzywnych, które nie wykorzystują mikroplastikowych polimerów (które są stosowane między innymi do inkapsulacji nawozów). Zamiast tego używane są polimery biodegradowalne, które są wynikiem lat badań i eksperymentów, co pozwala na ochronę gleby.
czytaj dalej
Warzywa: dobrze są ceny, ale martwi upał na wsi.
2024-07-26 00:00
W okresie letnim Lazio jest jednym z najważniejszych obszarów produkcji warzyw w kraju, a aby zbadać sytuację w ostatnich dniach, odwiedziliśmy Centralny Rynek Rolno-Spożywczy w Rzymie, gdzie Dyrektor Operacyjny, Flavio Pezzoli, przedstawił nam...
czytaj dalej
Agrintesa, we współpracy z Unitec, uruchamia nową instalację do sortowania brzoskwiń, płaskich nektarynek i gruszek.
2024-07-26 00:00
Kompletna instalacja o najwyższej innowacyjności, zaprojektowana specjalnie do przetwarzania brzoskwiń, nektarynek i gruszek w celu zapewnienia optymalnego pakowania tych szczególnie delikatnych owoców, umożliwiając jednocześnie zautomatyzowanie różnych faz i zmniejszenie
czytaj dalej
HM.Clause wprowadza nową odmianę Minimela.
2024-07-26 00:00
W zeszłym tygodniu odbyły się dni melona HM.Clause w Regionie Murcja. Wydarzenie, na którym firma nasienne chciała pokazać swoją siłę jako globalny lider w produkcji melonów, prezentując kompletny katalog opcji we wszystkich typach dla głównych obszarów.
czytaj dalej
Debiut kauliflora letniego z Doliny Wenedyjskiej.
2024-07-26 00:00
Unikalny produkt o wyjątkowym smaku i aromacie, nie mający sobie równych na rynku w sezonie letnim. Jest to kalafior z Val Venosta, który stanowi prawdziwą specjalność konsorcjum VIP, a także produkt o długiej i owocnej tradycji, oznaczony logo dwóch biedronek, jako gwarancja jakości.
czytaj dalej
"Po prostu musisz poprawić pogodę" – rada od europejskiego handlowca dotycząca zwiększenia sprzedaży owoców letnich.
2024-07-26 00:00
"Złe lato oznacza również złą sytuację na rynku owoców pestkowych" - mówi przedstawiciel firmy Van Dijk Foods dla FreshPlaza. "Zła pogoda wpływa na nas w tej kwestii z dwóch stron. Z jednej strony, chęć spożycia brzoskwini czy nektarynki po prostu nie istnieje. Z drugiej strony, skłania to ludzi do zakupu...
czytaj dalej