Znalezione w sieci
Sun World uruchomi pierwszą globalną kampanię winogron pod marką
2023-08-18 12:00
Firma Sun World International ogłosiła rozpoczęcie pierwszej w swoim rodzaju globalnej kampanii marketingowej dla zielonych winogron bezpestkowych marki Autumncrisp.
czytaj dalej
Najlepsi brytyjscy PYO walczą o tytuł mistrza kraju
2023-08-18 11:00
Niektóre z najlepszych brytyjskich farm Pick Your Own (PYO) znalazły się na krótkiej liście krajowych nagród Farm Retail Awards.
czytaj dalej
Zdjęcia gigantycznego awokado stały się wirusowe na Twitterze. To awokado jest tak duże jak arbuz i waży co najmniej 2 kilogramy.
czytaj dalej
Naukowcy odkryli nawozy, które mogą znacznie przyspieszyć wzrost ziemniaków i innych bulw
2023-08-18 00:00
Egipski Uniwersytet Mansoura przeprowadził badanie, w którym naukowcy odkryli, że nawozy bogate w wapń, magnez i cynk mogą znacznie przyspieszyć wzrost ziemniaków i innych bulw. Badania, opublikowane niedawno w Journal of Plant Production, były prowadzone przez M.K.F.
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomimo trudnych warunków pogodowych w Polsce, nowe zbiory jabłek zapowiadają się pozytywnie według Dominika Woźniaka, polskiego eksportera jabłek Rajpol: "Zbiory Spółdzielni Rajpol w 2023 roku zapowiadają się obiecująco. Wiosną w Polsce mieliśmy do czynienia z trudną pogodą. Wiosenne przymrozki
czytaj dalej
czytaj dalej
Włoskie melony i arbuzy wciąż niepewne
2023-08-18 00:00
W tym roku organizacja producentów O.P Agricola Campidanese zainwestowała około 350 hektarów w melony i arbuzy. Do tej pory 75% produktów zostało już zebranych i wprowadzonych na rynek, ale obecna kampania wydaje się mieć więcej upadków niż wzlotów. Jest to
czytaj dalej
czytaj dalej
Jeszcze dwa tygodnie do zakończenia sezonu ziemniaczanego w Polsce. Łukasz Ostrowicz, członek zarządu polskiej firmy pakującej ziemniaki Bugaj, zauważył, że ogólnie sezon był dobry, ale wraz z jego końcem pojawiają się problemy z jakością: "Rozpoczęły się zbiory nowych polskich ziemniaków
czytaj dalej
czytaj dalej
Winogrona Repora odnotowują wzrost produkcji w Kaszmirze
2023-08-18 00:00
Kaszmir jest dobrze znany z jednych z najlepszych jakościowo owoców. Niewielu jednak wie o winogronach produkowanych w wiosce Repora w dystrykcie Ganderbal w środkowym Kaszmirze. Jeden z hodowców stwierdził: "Wielką zaletą winogron Repora jest to, że są gotowe, gdy świeże winogrona nie są dostępne
czytaj dalej
czytaj dalej
"Zbiór maszynowy jest dla nas koniecznością"
2023-08-18 00:00
Ostatnie trzy tygodnie deszczu skomplikowały zbiór sałaty na otwartym polu w Lucassen Agri Cultuur w Holandii. "Maszyny nie mogły przejechać przez grządki. Na szczęście mogliśmy kontynuować zbiory, ale nie było to zabawne" - śmieje się John Lucassen.
czytaj dalej
GLOBALNY PRZEGLĄD RYNKU GRUSZEK
2023-08-18 00:00
Globalny rynek gruszek wykazuje w tym roku kilka interesujących trendów, napędzanych zmieniającymi się priorytetami i spadkiem produkcji w niektórych krajach. W Holandii producenci gruszek są ostrożnie optymistyczni po niższych prognozach zbiorów gruszek w Europie, podczas gdy Belgia przewiduje korzystny rynek ze względu na
czytaj dalej
czytaj dalej
Gigantyczna cukinia w Castriz ma ponad 120 cm długości
2023-08-18 00:00
Kiedy cukinia jest zbyt duża? Nie wiemy, ale być może ta wyhodowana przez Teresę Pombo i Leandro Álvareza w O Sixto, która przekracza już 120 centymetrów, osiągnęła już ten punkt.
czytaj dalej
"Stały wzrost globalnych temperatur zmieni sposób, w jaki obchodzimy się z owocami".
2023-08-18 00:00
Globalny wzrost temperatury i kolejne rekordy temperatury stanowią wyzwanie dla metod produkcji i obsługi łatwo psujących się towarów. Modernizacja szklarni i logistyki, w tym systemów chłodniczych, bez wątpienia stanie się koniecznością w wielu częściach świata. Do
czytaj dalej
czytaj dalej
Na początku 2023 r. filipiński durian uzyskał dostęp do chińskiego rynku.
czytaj dalej
Ceny melonów i arbuzów nie mogą być manipulowane, a sektor musi przestrzegać ustawy o łańcuchu żywnościowym.
2023-08-18 00:00
W obliczu gwałtownego spadku cen melonów i arbuzów w ubiegłym tygodniu, ASAJA Castilla-La Mancha zażądała przestrzegania kosztów produkcji. Wiceprezes organizacji agrarnej, Florencio Rodríguez, powiedział, że jest to sytuacja tymczasowa i że sytuacja powinna się unormować w przyszłości.
czytaj dalej
czytaj dalej
"Wolumeny są dobre, w tym sezonie zbierzemy około 650 ton wiśni".
2023-08-18 00:00
Zbiory wiśni w Haygrove, z siedzibą w Hereford w Anglii, rozpoczęły się w czerwcu, około dwa tygodnie później niż w "normalnym" roku z powodu wyjątkowo zimnej wiosny.
czytaj dalej
Innowacje odmianowe w segmencie papryki lamuyo
2023-08-18 00:00
Nowa żółta papryka lamuyo o nazwie Febo F1 była główną atrakcją Dnia Otwartego zorganizowanego w lipcu 2023 r. przez firmę nasienną Med Hermes w gospodarstwie Giuseppe Pezone w Giugliano, w prowincji Neapol, obszarze wysoce wyspecjalizowanym w produkcji papryki w szklarniach. Odbyła się tam wystawa
czytaj dalej
czytaj dalej
African Blue jest jednym z największych producentów borówek w Maroku. Jego większościowym właścicielem jest Costa Group, australijski producent i sprzedawca świeżych owoców i warzyw. African Blue jest dostawcą najwyższej jakości borówek amerykańskich na rynki europejskie, z farmami w Moulay Bousselham, Larache i Maroku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Produkcja jabłek w USA przekroczy 10,5 miliarda funtów
2023-08-18 00:00
Konsumenci będą mieli obfite dostawy jabłek w 2023 r., ponieważ amerykański przemysł jabłkowy nadal osiąga dobre wyniki, według Amerykańskiego Stowarzyszenia Jabłek (USApple) na 128. dorocznej konferencji organizacji w Chicago.
czytaj dalej
Kolejne jabłko WSU łączy Honeycrisp i Cripps Pink
2023-08-18 00:00
Najnowsza odmiana jabłek Uniwersytetu Stanowego w Waszyngtonie, WA 64, to słodka, cierpka i mocno chrupiąca hybryda Honeycrisp i Cripps Pink, odmiany, do której należy dobrze znana Pink Lady®.
czytaj dalej
Dużo żółtej cebuli na rynku, a białej na razie mało
2023-08-18 00:00
Podaż cebuli w Ameryce Północnej jest obecnie stosunkowo dobra. "W przyszłym tygodniu, do końca sierpnia i we wrześniu, będziemy świadkami dużego wolumenu" - mówi John Harris z Paradigm Fresh.
czytaj dalej



