Znalezione w sieci
Brokuły dla badań: powraca inicjatywa Citrus i Fundacji Veronesi.
2025-01-18 00:00
Powraca inicjatywa Citrus l'Orto Italiano wspierająca badania i Fundację Umberto Veronesi. Akcja "Brokuły dla badań", zaplanowana na listopad 2024 roku, została przełożona z powodu niewystarczającej ilości produktu i obecnie trwa.
czytaj dalej
Produkty obiegu zamkniętego dla świeżych produktów spożywczych: DS Smith prezentuje innowacyjne koncepcje opakowań na targach FRUIT LOGISTICA.
2025-01-17 16:00
Nadanie impulsu i promowanie innowacji to jedne z głównych celów najważniejszych na świecie targów handlowych poświęconych świeżym produktom. W duchu tych celów, DS Smith prezentuje w tym roku na berlińskim terenie targowym swoje pudełka faliste do owoców i warzyw, które...
czytaj dalej
Nowo dostępny: specjalny numer Francji 2025 na FRUIT LOGISTICA.
2025-01-17 15:00
W specjalnym wydaniu Francji 2025, które publikujemy na czas targów FRUIT LOGISTICA, znajdziesz wiele interesujących informacji: między innymi o dążeniu do uczynienia gruszek bardziej atrakcyjnymi i "mniej ryzykownymi" dla konsumentów, o zmodernizowanych stacjach pakowania, o radosnych wynikach zbiorów.
czytaj dalej
Czy chilijskie wiśnie osiągnęły sufit w Chinach?
2025-01-17 14:00
Chilijska branża wiśni ponownie staje w obliczu wezwań do poszukiwania większej dywersyfikacji rynku po gwałtownym spadku cen na chińskim rynku. Rekordowy wolumen wysyłek w tym roku spowodował 50-procentowy spadek cen tuż przed festiwalem chińskiego Nowego Roku.
czytaj dalej
Nowa Zelandia spodziewa się większego zbioru awokado w 2025 roku.
2025-01-17 13:00
Nowa Zelandia ma zamiar wyprodukować około 7 mln tac awokado w tym sezonie, co stanowi znaczący wzrost w porównaniu z 5 mln tacami zebranymi w ubiegłym roku, według organizacji branżowej New Zealand Avocado.
czytaj dalej
Eksport owoców z Rwandy rośnie dzięki rosnącym sprzedażom awokado.
2025-01-17 13:00
Silne międzynarodowe zapotrzebowanie na awokado pomogło zwiększyć wartość eksportu owoców z Rwandy o 61 procent w 2023/24 roku.
czytaj dalej
Namibia kończy „jedną z najlepszych” sezonów winogron na stol.
2025-01-17 12:00
Plantatorzy winogron stołowych z Namibii powiedzieli, że kończą sezon 2024/25 z dobrymi wynikami, zyskując "najlepsze dotychczasowe doświadczenia rynkowe".
czytaj dalej
Badacze odkryli innowacyjne zastosowanie odpadów z mango.
2025-01-17 11:00
Naukowcy wpadli na nowatorskie rozwiązanie dla odpadów powstałych podczas produkcji soków z tropikalnych owoców. Badacze z Narodowego Uniwersytetu Kolumbii (Unal) odkryli, że skórka mango, bogata w błonnik i przeciwutleniacze, może być zmielona na mąkę i używana do produkcji zdrowej.
czytaj dalej
Ale potrzebują odpowiednich warunków wzrostu. Oczywiście są one dostarczane przez profesjonalnych producentów grzybów. Szczególnie popularny pieczarka jest dobrym przykładem tego.
czytaj dalej
Awokado: Maroko planuje znacząco zwiększyć swój wolumen eksportowy.
2025-01-17 10:00
Ilości upraw ostatnio rosły z roku na rok i wkrótce mogą osiągnąć poziom około 100 000 ton. Głównym gatunkiem jest, jak prawie wszędzie, awokado Hass, ale w Maroku produkowane są także awokado Fuerte oraz mniej znany u nas odmiana Zutano.
czytaj dalej
Winogrona: Egipt zwiększa swoją obecność na niemieckim rynku.
2025-01-17 10:00
Ten wolumen to nowy rekord, który przewyższa dostawy z 2023 roku o prawie 30% i więcej niż podwaja liczby z 2022 roku. W strukturze egipskiego eksportu winogron, dostawy do Niemiec stanowią około 20%, ustępując tylko Holandii i Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
Tajlandia zaostrza kontrolę jakości eksportu durianów.
2025-01-17 05:00
Ministerstwo Rolnictwa i Spółdzielczości Tajlandii zobowiązało się do poprawy kontroli jakości wszystkich eksportowanych owoców, gdy chińskie władze zaostrzyły inspekcje po odrzuceniu przesyłki durianu.
czytaj dalej
Komisja Winogron Stołowych Kalifornii ogłosiła dwie nowe osoby dołączające do swojego zespołu marketingowego: Alexandra Merritt została mianowana dyrektorem ds. marketingu globalnego, a Lisa Massie została mianowana dyrektorem ds. marketingu międzynarodowego dla Azji.
czytaj dalej
Zakończony rok 2025, sektor warzywno-owocowy odzyskuje siły.
2025-01-17 00:00
21. edycja targów Marca, Międzynarodowego Salonu Miejscowych Marek Handlowych, zakończyła się wczoraj w Bolonii z bardzo pozytywnym bilansem dla sektora owocowo-warzywnego. Wydarzenie, które zgromadziło producentów, nabywców i operatorów sieci handlowych, było
czytaj dalej
Botanicoir obchodzi 20. rocznicę
2025-01-17 00:00
Przedsiębiorstwo Botanicoir, prowadzone przez rodzinę i specjalizujące się w produkcji zrównoważonych podłoży z włókien kokosowych, obchodzi swoje 20-lecie w 2025 roku i będzie świętować ten kamień milowy poprzez organizację wydarzeń przez cały rok dla swojego zespołu, klientów i partnerów. Od momentu założenia w 2005 roku firma stała się zaufanym
czytaj dalej
Czerwony Bukiet: nowa marka pomarańczy czerwonych od Anecoop
2025-01-17 00:00
Anecoopsi przygotowuje się do wprowadzenia swojej nowej marki czerwonych pomarańczy, Red Bouquet, podczas targów Fruit Logistica, które odbędą się w przyszłym miesiącu w Berlinie. Innowacyjna marka reprezentuje gamę pomarańczy o czerwonej skórce i miąższu tej hiszpańskiej spółdzielni, znanej z ich wysokiej jakości.
czytaj dalej
Plon nie wyglądał zbyt ładnie po trzech miesiącach autonomicznego wzrostu, ale dzięki uzyskaniu 45 kilogramów pomidorów na metr kwadratowy, zwycięska drużyna może wrócić do domu. Drużyna IDEAS, z chińskimi jasnymi umysłami, wygrała czwartą edycję Wyzwania Autonomicznej Szklarni, w którym użyto karłowych pomidorów.
czytaj dalej
Nowy sezon jabłek niedługo uzupełni silny plon nektarynek.
2025-01-17 00:00
Eksport jest naturalnym rozszerzeniem działalności każdej firmy marketingowej owoców w RPA, i tak było w przypadku Firmy Produkcji z Dumą, założonej w 2017 roku, początkowo tylko dostarczającej lokalnym sklepom detalicznym, ale stopniowo rozwijającej się w handel międzynarodowy. Firma Produkcji z Dumą jest częściowo własnością Funduszu Rolniczego Timberlea, grupy.
czytaj dalej
Karczochy konfitowane w oliwie z oliwek Metro Chef od Makro, zdobywają nagrodę Smaku Roku 2025
2025-01-17 00:00
Serca karczochów konfitowanych w oliwie z oliwek METRO Chef zostały opracowane i przetestowane przez zespół ekspertów z branży gastronomicznej z Makro, składający się z szefa kuchni ds. innowacji oraz profesjonalnych właścicieli lokali gastronomicznych, w Planta Thinko, przestrzeni innowacji firmy, w celu zapewnienia
czytaj dalejTydzień 1 2025 to dwie liczby, ale to nadal efekt kalendarzowy.
2025-01-17 00:00
Pierwszy tydzień nowego roku odnotowuje dwucyfrowy wzrost zarówno w przypadku produktów Lcc, jak i owoców i warzyw sprzedawanych na wagę. Jednak przesunięcie Święta Trzech Króli w stosunku do roku 2024 nadal wpływa na trendy, co wymaga wykonania analizy zbiorczej obejmującej wszystkie tygodnie.
czytaj dalej



