Freshpointmagazin.it
#Repartofresh. Lidl podkreśla okazje i zrównoważone rolnictwo
2024-04-02 00:00
Lidl od lat stosuje politykę odpowiedzialnych zakupów owoców i warzyw w celu promowania bardziej zrównoważonej produkcji owoców i warzyw. To zobowiązanie znajduje odzwierciedlenie w wyborze asortymentu, który jest zorientowany na tę logikę. "Współpracując nad
czytaj dalej
czytaj dalej
Spożycie owoców i warzyw spadnie do 2022 r.: jak odwrócić ten trend?
2024-04-02 00:00
Od 2022 r. obserwuje się niebezpieczne odwrócenie tendencji w spożyciu owoców i warzyw z ujemnymi wartościami procentowymi pod względem objętości. Pierwszym działaniem, które należy podjąć, jest promowanie większej świadomości, począwszy od zapobiegawczego wpływu na zdrowie. Konferencja odbyła się w Ferrarze
czytaj dalej
czytaj dalej
Mniej pestycydów na owocach dzięki projektowi Spots
2024-03-29 00:00
Identyfikacja nowych ścieżek i nowych ekologicznych technik agronomicznych w celu ograniczenia stosowania pestycydów w uprawach sadowniczych, zgodnie z celami strategii Farm to Fork. Taki jest cel projektuSpots (Rozwój zrównoważonych technik zwalczania szkodników i obrony przed nimi).
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe odmiany winogron bezpestkowych, działalność hodowlana Uniwersytetu Katanii w Macfrut
2024-03-28 00:00
Programy hodowlane Uniwersytetu w Katanii znajdą się w centrum uwagi podczas Macfrut Table Grape Symposium, Światowego Sympozjum Winogron Stołowych, koordynowanego przez Bruno Mezzettiego z Università Politecnica delle Marche, zaplanowanego na 8 maja w Rimini Exhibition Centre. Winogrona do
czytaj dalej
czytaj dalej
Vog proponuje kącik innowacji dla jabłek na oddziale
2024-03-28 00:00
Vog, Konsorcjum Południowotyrolskich Spółdzielni Owocowo-Warzywnych, uruchomiło, we współpracy z kilkoma europejskimi detalistami, Innovation Corner, nowy format ekspozycji w punktach sprzedaży poświęcony najnowocześniejszym markom jabłek w celu zwiększenia wartości tego jabłka w dziale.
czytaj dalej
czytaj dalej
Poprawa wydajności i jakości winogron stołowych poprzez nawadnianie wzbogacone nanopęcherzykami tlenu. Badania ujawniają korzyści. Test na sycylijskiej farmie Baglieri Zastosowanie technologii Molear w szklarniach
czytaj dalej
20 000 jabłek Kanzi rozdanych podczas Deejay Ten w Turynie
2024-03-27 00:00
Kanzi, jabłko produkowane we Włoszech przez konsorcja Vog i Vip, nadal angażuje konsumentów, uczestnicząc w wydarzeniach dedykowanych młodej, dynamicznej i kochającej muzykę publiczności. Po maratonie Deejay Ten w Mediolanie w październiku, przyszła kolej na scenę w Turynie w dniach 23 i 24 marca.
czytaj dalej
czytaj dalej
Raffaele Spreafico: "Dzięki markowym bananom rozszerzamy strategię na B2C" #vocidellortofrutta
2024-03-26 00:00
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 25 marca
2024-03-26 00:00
Zbliżające się święta wielkanocne prowadzą do wzrostu popytu na różne uprawy, karczochy, szparagi, bób, ale także ziemniaki i truskawki. W przypadku szparagów sezon rozpoczął się nieco wcześniej. Rozpoczęły się zbiory długiej zielonej papryki Friggitelli. Zamiast tego zbliża się
czytaj dalej
czytaj dalej
#Repartofresh. Conad Adriatico: 30% oferty to mdd
2024-03-26 00:00
Produkty marki własnej, komunikacja i wsparcie dla lokalnej produkcji to jedne z atutów Conad Adriatico, wartości, które leżą u podstaw wyboru w dziale owoców i warzyw. Dział ten, jak zwykle, znajduje się przy wejściu do punktu sprzedaży i działa w trybie samoobsługowym
czytaj dalej
czytaj dalej
Op La Maggiolina, większa wydajność i mniej odpadów dzięki sortownikom żywności Tomra
2024-03-25 00:00
Firma Op La Maggiolina, prowadzona przez Tino Bellinę, "Steve'a Jobsa czwartego asortymentu", zastosowała sortowniki Tomra Food do selekcji sałaty, waleriany, rukoli i szpinaku przy jak najmniejszej ilości odpadów. Historia innowacji opartej na technologii Tino Bellina z córką
czytaj dalej
czytaj dalej
Op La Maggiolina, większa wydajność i mniej odpadów dzięki sortownikom żywności Tomra
2024-03-25 00:00
Firma Op La Maggiolina, prowadzona przez Tino Bellinę, "Steve'a Jobsa czwartego asortymentu", zastosowała sortowniki Tomra Food do selekcji sałaty, waleriany, rukoli i szpinaku przy jak najmniejszej ilości odpadów. Historia innowacji opartej na technologii Tino Bellina z córką
czytaj dalej
czytaj dalej
Sterowniki zakupu awokado i spiruliny
2024-03-22 00:00
Spadek wolumenów superowoców, superżywności i przypraw, wśród 7 klastrów badanych w najnowszej edycji Obserwatorium Immagino GS1 Włochy, półrocznego badania, które monitoruje zjawiska konsumpcyjne w handlu detalicznym na dużą skalę, porównując informacje na temat zdigitalizowanych etykiet produktów z
czytaj dalej
czytaj dalej
Sterowniki zakupu awokado i spiruliny
2024-03-22 00:00
Spadek wolumenów superowoców, superżywności i przypraw, wśród 7 klastrów badanych w najnowszej edycji Obserwatorium Immagino GS1 Włochy, półrocznego badania, które monitoruje zjawiska konsumpcyjne w handlu detalicznym na dużą skalę, porównując informacje na temat zdigitalizowanych etykiet produktów z
czytaj dalej
czytaj dalej
Ngs, truskawki i małe owoce potrzebują innowacji odmianowych
2024-03-21 00:00
Trzeci rok z rzędu w Policoro odbył się Dzień Otwarty hodowcy Nova Siri Genetics (Ngs), specjalizującego się w truskawkach i małych owocach. Wydarzenie sprzyjało dyskusji z całym łańcuchem dostaw, z gośćmi z Włoch, Hiszpanii, Grecji, Algierii, Egiptu i Albanii,
czytaj dalej
czytaj dalej
Ngs, truskawki i małe owoce potrzebują innowacji odmianowych
2024-03-21 00:00
Trzeci rok z rzędu w Policoro odbył się Dzień Otwarty hodowcy Nova Siri Genetics (Ngs), specjalizującego się w truskawkach i małych owocach. Wydarzenie sprzyjało dyskusji z całym łańcuchem dostaw, z gośćmi z Włoch, Hiszpanii, Grecji, Algierii, Egiptu i Albanii,
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła lecznicze i aromatyczne, wzrost podwojony w Emilii-Romanii
2024-03-20 00:00
Branża ziół leczniczych rośnie. W Emilii-Romanii w ciągu ośmiu lat hektary wzrosły o 82% (z 236 w 2016 r. do 480 w ubiegłym roku), a firmy o +110% (z 306 do 644). Dane te pochodzą ze spotkania Officinali: l'Emilia-Romagna non aspetta, promowanego przez Macfrut wraz z
czytaj dalej
czytaj dalej
Zioła lecznicze i aromatyczne, wzrost podwojony w Emilii-Romanii
2024-03-20 00:00
Branża ziół leczniczych rośnie. W Emilii-Romanii w ciągu ośmiu lat hektary wzrosły o 82% (z 236 w 2016 r. do 480 w ubiegłym roku), a firmy o +110% (z 306 do 644). Dane te pochodzą ze spotkania Officinali: l'Emilia-Romagna non aspetta, promowanego przez Macfrut wraz z
czytaj dalej
czytaj dalej
Goldenweeks: Szkolenie VIP dla reporterów Cedi Grosa
2024-03-19 00:00
Dobra znajomość produktu jest podstawą sprzedaży. Doświadczenie, wiedza o jego cechach i pochodzeniu lub możliwych zastosowaniach w domu może być zwycięską bronią dobrego sprzedawcy. Z tego powodu utworzono inicjatywy ad hoc obejmujące
czytaj dalej
czytaj dalej
Goldenweeks: Szkolenie VIP dla reporterów Cedi Grosa
2024-03-19 00:00
Dobra znajomość produktu jest podstawą sprzedaży. Doświadczenie, wiedza o jego cechach i pochodzeniu lub możliwych zastosowaniach w domu może być zwycięską bronią dobrego sprzedawcy. Z tego powodu utworzono inicjatywy ad hoc obejmujące
czytaj dalej
czytaj dalej