Hortidaily
"Pozostanie na czele wymaga stałego skupienia, ponieważ rentowność jest największym wyzwaniem".
2025-02-27 00:00
Sektor rolnictwa w kontrolowanych warunkach (CEA) w Stanach Zjednoczonych rozwija się poza ziołami i sałatą, z coraz większym zainteresowaniem dla upraw takich jak pomidory, papryka, ogórki i owoce jagodowe - ale istnieją wyzwania, które trzeba rozwiązać, mówi Suzanne Pruitt, dyrektor wydarzenia.
czytaj dalej
Meksyk: rozpoczyna się 23. sesja CCFFV.
2025-02-27 00:00
23. sesja Komitetu do spraw Świeżych Owoców i Warzyw (CCFFV) rozpoczęła się w Meksyku, z serdecznym przyjęciem ze strony Ministra Gospodarki Meksyku i Podsekretarza Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz przemówieniem inaugurującym wiceprzewodniczącej Codex…
czytaj dalej
Szwecja: Zrównoważony projekt techniczny w Ogrodzie Zielonym Frövi
2025-02-27 00:00
Royal Brinkman z powodzeniem zrealizował instalacje techniczne dla nowoczesnej szklarni Frövi Greenery. Obejmująca 10 hektarów i produkująca rocznie 8000 ton pomidorów, ta inwestycja przyczynia się do zrównoważonego i efektywnego uprawiania pomidorów w Szwecji. Zdjęcie ogólne Frövi.
czytaj dalej
Waitrose: Szparagi 8 tygodni wcześniej niż zwykle
2025-02-27 00:00
Wielka Brytania: Sainsbury's prezentuje nowy flagowy supermarket w AlsagerSainsbury's poinformowało: "Nowy supermarket to drugi sklep Sainsbury's w Alsager, a detalista planuje kontynuować sukces swojego istniejącego sklepu Local w mieście. Zlokalizowany przy nowo powstałej ulicy Brunds Farm Road, niedaleko Linley Lane,
czytaj dalej
Nowe organiczne ogórki bezpestkowe zostaną zaprezentowane podczas targów SEPC Southern Exposure.
2025-02-27 00:00
Del Fresco Pure® wprowadzi Organiczne Odmiany Ogórków Angielskich bez nasion do swojej linii organicznych produktów podczas SEPC Southern Exposure w Orlando, na Florydzie od 6 do 8 marca 2025 roku. "Nasze Organiczne Odmiany Ogórków Angielskich bez nasion są świadectwem naszego zaangażowania w produkcję wyjątkowych warzyw uprawianych w szklarniach" - powiedział Ray.
czytaj dalej
Indyjski uniwersytet oferuje kurs szkoleniowy z hodowli warzyw dla odporności na zmiany klimatyczne.
2025-02-26 00:00
21-dniowy zaawansowany kurs szkoleniowy z hodowli warzyw dla odporności na zmiany klimatyczne zakończył się dzisiaj na Uniwersytecie Ogrodnictwa i Leśnictwa im. dr. YS Parmara w Nauni. Kurs został zorganizowany przez Centrum Zaawansowanego Szkolenia Kadry (CAFT) w Ogrodnictwie (Warzywa) w ramach Wydziału.
czytaj dalej
Specjały z pomidorów: każdego roku selekcja odmian jest doskonalona, aby zaspokoić najbardziej wymagające rynki.
2025-02-26 00:00
Pomidory uprawiane w szklarniach stają się coraz bardziej masowo produkowane, często zawierające towary, które nie dodają wartości. Jaka jest więc strategia pozostania konkurencyjnym i atrakcyjnym dla kanałów sprzedaży? Gioacchino Russo to mały producent, który przez lata zdawał sobie sprawę, że.
czytaj dalej
"Po raz pierwszy zasadziliśmy teraz ogórki polowe w szklarni"
2025-02-26 00:00
Przez ponad trzy lata rodzinna firma Ruff-Häring GbR zajmuje się uprawą ogórków przez cały rok. Warzywa są sprzedawane przez cały rok zarówno klientom detalicznym żywności, jak i poprzez własne stoisko na rynku hurtowym. "Sprzedaż ogórków ogrodowych zimą".
czytaj dalej
"Torby kompostowalne stają się kluczowym trendem w opakowaniach owoców i warzyw, aby sprostać zapotrzebowaniu rynku"
2025-02-26 00:00
W miarę jak konsumenci stają się coraz bardziej świadomi zdrowia i zrównoważonego rozwoju środowiska, rządy na całym świecie zaostrzają regulacje dotyczące jednorazowych, niebiodegradowalnych plastików. Te polityki przyspieszyły zmianę wśród eksporterów i sprzedawców w kierunku materiałów kompostowalnych i biodegradowalnych,…
czytaj dalej
Belgia: Niskie ceny pomidorów równają się 2024
2025-02-26 00:00
Średnia cena luzem pomidorów wzrosła do 1,664 euro za kilogram w zeszłym tygodniu. Średnia cena pomidorów szklarniowych również nieco wzrosła, do 1,337 euro. Pomimo wzrostu cen na aukcjach zrzeszonych z Federacją Belgijskich Spółdzielni Ogrodniczych, ceny pomidorów są obecnie poniżej...
czytaj dalej
"2024 był dobrym rokiem dla nas, ze względu na uruchomienie kilku linii. Operatorzy w sektorze owoców i warzyw coraz częściej pytają nas o technologie zdolne do produkcji tacki o gwarantowanej wadze, która jak najmniej 'oddaje' produkt" - raportuje Ruggero Ricci, właściciel firmy Bulltec, podczas gdy przejmuje
czytaj dalej
"Wysokie zapotrzebowanie na holenderskie mini ogórki, wysokie ceny dla wszystkich papryk"
2025-02-26 00:00
W firmie Gilad Produce, importowane warzywa stopniowo ustępują miejsca holenderskim produktom. „Rozpoczęliśmy sprzedaż holenderskich mini ogórków tydzień i pół temu, a w zeszłym tygodniu zaczęliśmy także z ogórkami typu standard. Dla obu produktów zanotowaliśmy ładny wzrost powierzchni upraw,” mówi Frank Mosterd. „Hiszpania miała wpływ...
czytaj dalej
Studenci BYU zamierzają zapełnić lukę w dostawie produktów rolnych.
2025-02-26 00:00
Wyobraź sobie serwowanie 450 posiłków dziennie bez budżetu na jedzenie ani regularnych darowizn. To "wymaga zaangażowania wielu osób" - mówi Brent Crane, dyrektor wykonawczy Food & Care Coalition, lokalnego centrum wsparcia dla bezdomnych sąsiadów. Chociaż darowizny owoców i warzyw są obfite w Utah...
czytaj dalej
Kanada: Uważne monitorowanie zdrowia upraw
2025-02-26 00:00
Czy wiedziałeś, że pojedynczy niewykryty patogen może zrujnować całą uprawę w szklarni? W Sterowanej Środowiskowo Rolnictwie (CEA) kontrola klimatu i efektywność są kluczowymi zaletami, ale te warunki mogą również stworzyć idealne warunki do rozwoju szkodliwych grzybów, bakterii i wirusów.
czytaj dalej
Nowy zamknięty system szklarniowy: "Precyzja farmy pionowej, bez wysokich kosztów energii"
2025-02-26 00:00
Jeśli trzymasz szklarnię zamkniętą, nie tracisz już cennego ciepła, wody i CO₂. To dość oczywiste. Ale jeśli chcesz utrzymać optymalny klimat w szklarni dla uprawianych warzyw, będziesz musiał poszukać technik, które umożliwią to bez konieczności otwierania okien. Zespół
czytaj dalej
Studenci z Staten Island w Stanach Zjednoczonych otrzymują nową hydroponiczną salę lekcyjną.
2025-02-26 00:00
Uczniowie liceum na Staten Island odbyli lekcję dotyczącą technologii środowiskowej i zrównoważonego rozwoju, gdy zbierali warzywa w swojej nowej interaktywnej sali zielonej. W zeszłym miesiącu ponad tuzin uczniów pierwszych i drugich klas w szkole średniej Port Richmond zebrało sałatę, jarmuż i zioła w tej sali zielonej.
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (Karolina Północna): Badanie wpływu społeczności bakterii glebowych na plon truskawek
2025-02-26 00:00
Truskawka (Fragaria × ananassa Duchesne ex Rozier) to istotne małe owoce uprawiane na całym świecie. Poprawa jakości gleby organicznej może zmienić skład mikroorganizmów oraz zwiększyć plony. Chociaż badania nad poprawą jakości gleby organicznej w uprawie truskawek skupiały się głównie na różnych regionach w Stanach Zjednoczonych,...
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (OH): Uniwersytet Stanu Ohio będzie organizować kurs dotyczący szklarni w stylu holenderskim.
2025-02-26 00:00
Ohio Center of Controlled Environment Agriculture (OHCEAC) zaprasza wszystkich, którzy potrzebują kompleksowego programu szkoleniowego z praktycznymi zajęciami, aby nauczyć się wszystkiego o produkcji pomidorów w stylu holenderskim na wysokich sznurkach i zarządzaniu klimatem/uprawą w szklarni. Wszystkie tematy są omawiane zarówno w wykładach, jak i w praktyce.
czytaj dalej
Badanie pyłkowania wstrząsowego w pomidorach
2025-02-26 00:00
Pyłkowanie przez wstrząsy jest niezbędne dla roślin, które posiadają poroidalne pęknięcie pylników, takie jak pomidor. Ze względu na brak obserwacji na poziomie mikroskopowym i precyzyjnych analiz procesu pyłkowania przez wstrząsy, mechanizm wystrzeliwania pyłku pomidora podczas tego procesu jest niejasny. W tej badaniu,
czytaj dalej
"W uprawie organicznej kluczowe jest zidentyfikowanie potrzeb rynku"
2025-02-25 00:00
Rynek organicznych warzyw uprawianych w szklarniach obecnie cieszy się dużym popytem, jak twierdzi Gunther De Vadder, menedżer ds. organicznych w firmie BelOrta. „Stopniowo wszyscy dążą do osiągnięcia 30-procentowego celu dotyczącego obecności produktów organicznych na półkach sklepowych, dlatego obserwujemy rosnący popyt na produkty organiczne. Jeśli chodzi o to...”
czytaj dalej



