Hortidaily
Sainsbury's planuje dodać sałaty z pionowych upraw do swoich sklepów w Wielkiej Brytanii.
2024-11-05 00:00
Unbeleafable, seria sałatek z brytyjskiej farmy pionowej GrowUp, została wprowadzona do sklepów Sainsbury's w całym Zjednoczonym Królestwie. Sainsbury's będzie sprzedawać dwa gotowe do spożycia, brytyjskie opakowane sałatki z serii Unbeleafable: Delikatne Mieszane Młode Liście oraz Rukola i Młode Liście. Will Howard, dyrektor zarządzający w Wielkiej Brytanii i główny
czytaj dalej
Henk Gerichhausen wrócił tam, gdzie wszystko się kiedyś zaczęło.
2024-11-05 00:00
Po 50 latach uprawiania tylko pomidorów, Henk Gerichhausen wrócił teraz z powrotem do swojego szklarni. W Huissen, w Holandii, założył Het Groente Paradijs, gdzie uprawia własne ekologiczne warzywa i sprzedaje je świeże bezpośrednio do domu, bez pośredników. "Wszystko sam uprawiam"
czytaj dalej
Vertiberry używa oświetlenia Sollum w swoim obiekcie w Quebecu.
2024-11-05 00:00
Vertiberry wybrało rozwiązanie oświetleniowe firmy Sollum do swojego nowego obiektu w L'Assomption w Québec. Oczekuje się, że obiekt wewnętrzny/TCEA zostanie uruchomiony do końca 2024 roku i będzie służyć jako stanowisko testowe dla innowacyjnych metod uprawy Vertiberry, obejmujących propagację truskawek oraz
czytaj dalej
"Bez względu na to, co się wydarzy w Holandii czy w Maroku, osiągnęliśmy rynek 20 dni przed terminem."
2024-11-05 00:00
Sezon pomidorów już się rozpoczął w Almerii. Wolumeny są wciąż bardzo ograniczone, ale perspektywy są bardzo dobre. "Wielu plantatorów z wyższych części prowincji już zbiera plony, chociaż tutaj, na wybrzeżu, zaczynamy trochę później" - mówi Julián Rodríguez, plantator pomidorów.
czytaj dalej
Nowy raport NZIER ostrzega, że ceny świeżych warzyw mogą wzrosnąć, być może dramatycznie, jeśli rząd nie podejmie szybko działań mających na celu zapewnienie klarownej i wykonalnej ścieżki regulacyjnej dla produkcji warzyw. Raport, zlecony przez Horticulture New Zealand (HortNZ), podaje przykład, że
czytaj dalej
Stany Zjednoczone (Illinois): Używanie ryb do uprawy warzyw
2024-11-05 00:00
Farma Rodzinna Koss dostarcza świeżą sałatę i inne zielone warzywa do Centralnego Illinois od prawie pół dekady. Steve Koss powiedział, że jedną z rzeczy, która wyróżnia jego farmę, jest to, że zawsze zwraca uwagę na sposoby produkowania efektywnych metod uprawy dla kukurydzy i soi jego rodziny. "Zawsze jesteśmy...
czytaj dalej
Tim i Sharon van Koowlijk przejęli szkółkę winorośli Nieuw Tuinzight w tym roku i połączyli swoją pasję do winorośli z uprawą spiruliny, mikroorganizmu. Pomimo wyzwań spowodowanych przez pogodę, pozostają pozytywnie nastawieni do przyszłości zarówno uprawy winogron, jak i alg.
czytaj dalej
Pojęcie uprawy truskawek bez użycia paliw kopalnych nie jest jeszcze gotowe do praktycznego zastosowania.
2024-11-05 00:00
Ostatnie spotkanie w ramach projektu Strawberry Under Control II odbyło się 9 października 2024 roku. Ostateczny raport zostanie opublikowany na początku stycznia 2025 roku. Bezskalowa, całoroczna uprawa truskawek staje się coraz bliższa. Govert Trouwborst z Plant Lighting i Vera Theelen z Delphy ISFC.
czytaj dalej
"Stajemy w obliczu drogiej zimy"
2024-11-05 00:00
Obrazy powodzi w Hiszpanii dominują w wiadomościach, a ich wpływ na sektor świeżych produktów jest teraz jasny. "Wpływ jest znaczący, i spodziewam się, że będzie trwał. Można ponownie zasiać, ale nowe pomidory czy cukinie nie będą gotowe w ciągu tygodnia" - mówi Henk Vlaeminck z firmy Van Dijk.
czytaj dalej
Wysokotechnologiczna fabryka warzyw znajdująca się na Centrum Startowym Satelitów Jiuquan w północno-zachodnich Chinach produkuje świeże jedzenie, aby zapewnić zdrową dietę i dobre samopoczucie chińskim astronautom podczas ich misji kosmicznych. Chińska Agencja Kosmiczna ogłosiła we wtorek, że załogowy statek kosmiczny Shenzhou-19...
czytaj dalej
"Silne hiszpańskie warunki pogodowe głównie spowodują problemy logistyczne w krótkim okresie."
2024-11-04 00:00
Na rynku warzyw szklarniowych, wpływ tragicznej pogody w Hiszpanii i wynikających z niej powodzi jest na razie ograniczony. "Na razie nie ma paniki. To straszne dla ludzi tam, ale jeśli chodzi o warzywa szklarniowe, w krótkim okresie czasu widzimy głównie problem logistyczny.
czytaj dalej
"Zbliża się koniec sezonu dla niemieckich ogórków."
2024-11-04 00:00
Obecność krajowych ofert ogórków zauważalnie zmalała: zbliża się koniec sezonu. Dostawy hiszpańskie dominowały nad holenderskimi, a dodatkowo w niektórych przypadkach dostępne były także partie belgijskie. Według danych Federalnego Urzędu Rolnictwa (BLE), zainteresowanie nie było szczególnie duże i mogło być.
czytaj dalej
Uprawa bakłażanów na wyspie Reunion
2024-11-04 00:00
Optymalizacja efektywności i zrównoważonego rozwoju jest kluczowa w szklarniach. Jedną z głównych przyczyn, dla których ten plantator z Reunionu zdecydował się użyć modelu rynien Hydroponic Systems, było ułatwienie zbioru na poziomie ludzkiego wzrostu. Ten ergonomiczny design nie tylko poprawia komfort, ale także.
czytaj dalej
Firma hodowlana Rijk Zwaan potrzebuje silnego sektora szklarniowego w Holandii, aby pozostać konkurencyjną. Tak mówi dyrektor zarządzający Ben Tax w rozmowie z FD na temat rocznych wyników firmy oficjalnie opublikowanych w środę. Według wielu osób, hodowla owoców i warzyw
czytaj dalej
Uruchomiono robot do obniżania roślin.
2024-11-04 00:00
Co dalej z robotyzacją upraw w szklarniach? Opadanie roślin! Arugga AI Farming, izraelska firma startupowa znana z wprowadzenia robotów zapylających do uprawy pomidorów w szklarniach, właśnie zamierza wprowadzić swoje nowe rozwiązanie: robotyczne opadanie roślin. "Po trzech latach ciężkiej pracy jesteśmy dumni, że możemy wprowadzić nasz nowy produkt".
czytaj dalej
Ochrona truskawek przed niebezpiecznymi patogenami
2024-11-04 00:00
Ok. Here is the translation:
Około 90% świeżych truskawek uprawianych w Stanach Zjednoczonych pochodzi z Kalifornii, ale uprawę tę zagraża grzyb Fusarium oxysporum f. sp. fragariae (Fof), którego szybkie rozprzestrzenianie się może zaszkodzić zarówno dostępności popularnego owocu, jak i utrzymaniu się źródła dochodu dla plantatorów. Fundacja dla Żywności... czytaj dalej
Około 90% świeżych truskawek uprawianych w Stanach Zjednoczonych pochodzi z Kalifornii, ale uprawę tę zagraża grzyb Fusarium oxysporum f. sp. fragariae (Fof), którego szybkie rozprzestrzenianie się może zaszkodzić zarówno dostępności popularnego owocu, jak i utrzymaniu się źródła dochodu dla plantatorów. Fundacja dla Żywności... czytaj dalej
Norwegia: "Mimo zdolności do zapewnienia stabilnej podaży, śledzimy ceny importowanej sałaty"
2024-11-04 00:00
Norweski rynek detaliczny zmaga się z przesuwającymi się preferencjami konsumentów oraz rosnącym popytem na lokalne produkty. W miarę wzrostu cen i rosnących obaw związanych z dostępnością finansową, lokalni producenci podejmują działania, aby sprostać tym wyzwaniom. "Konsumenci początkowo skupiali się na znalezieniu najbardziej przystępnych cen"
czytaj dalej
Absolwent Yeshiva University z USA (Nowy Jork) bada przyszłość rolnictwa kosmicznego.
2024-11-04 00:00
Rośliny z rodzaju lemnicy to skromnie wyglądające rośliny, których maleńkie, jaskrawozielone kulki zdobią stawy na całym świecie, ale zainteresowały one naukowców poszukujących sposobu na zapewnienie astronautom łatwo dostępnego źródła codziennych warzyw w podróży kosmicznej, a także badaczy akademickich, takich jak Natania Birnbaum, w 2024 roku.
czytaj dalej
"Po wprowadzeniu na rynek hiszpański, rośnie popyt na specjalistyczne odmiany pomidorów do eksportu."
2024-11-04 00:00
W szklarni Horticola Guadalfeo w Motril w Hiszpanii rozpoczyna się ponownie sezon warzyw szklarniowych. „W naszej okolicy, w prowincji Granada, szklarnie nie ucierpiały zbyt wiele, większe szkody występują raczej w Almerii, a zwłaszcza w El Ejido” - wyjaśnia Ellen van Kester. „Aktualnie...
czytaj dalej
Pierwsza na świecie odmiana brokułów o fioletowym kolorze, która jest wprowadzana na rynek globalny.
2024-11-04 00:00
Na targach Global Produce & Floral Show w Atlancie Sakata Seed America zaprezentowała zupełnie nowy produkt: brokuły Purple Magic. "To pierwsze na świecie brokuły o fioletowych łodygach i fioletowych główkach" - mówi Matt Linder, starszy menedżer ds. rozwoju produktu brokułów i kalafiorów w firmie.
czytaj dalej