Hortidaily
Cieplejsza jesień w Szwecji prowadzi do wydłużonego okresu zbiorów owoców i warzyw.
2024-11-13 00:00
W 2024 roku szybko zmierza ku temu, by stać się najcieplejszym rokiem w historii na Ziemi. Cieplejsza niż zazwyczaj jesień w Szwecji pozwoliła głównie producentom warzyw szklarniowych przedłużyć sezon trochę dłużej. Peter Horvath z organizacji producentów Svenska Odlarlaget, jednej z największych w kraju, mówi:
czytaj dalej
Badacze pomagają roślinom pomidorowym w walce z temperaturami.
2024-11-13 00:00
Poprzez badanie odmian pomidorów, które owocują w wyjątkowo gorących sezonach wzrostu, biolodzy z Uniwersytetu Brown zidentyfikowali fazę cyklu wzrostu, w której pomidory są najbardziej podatne na ekstremalne temperatury, a także mechanizmy molekularne, które sprawiają, że rośliny są bardziej odporne na ciepło. Odkrycie,
czytaj dalej
Australijscy producenci stają w obliczu dominacji supermarketów i trudności z eksportem.
2024-11-13 00:00
Australijscy producenci owoców i warzyw wyrazili swoje obawy dotyczące dominacji gigantów supermarketów Coles i Woolworths, podkreślając trudności związane z eksportem produktów jako istotny czynnik ograniczający ich możliwości rynkowe. Ten sam pogląd został powtórzony podczas zeznań przedstawionych podczas.
czytaj dalej
Truskawki z Tasmanii wracają w sezonie.
2024-11-13 00:00
Tasmańskie truskawki powróciły na rynek, co podkreśla lokalny plantator Dave Jennings z Cygnet, który podkreśla wyjątkowy smak lokalnie uprawianych owoców ze względu na chłodniejszy klimat regionu i dodatkowy zimowy chłód. Jennings zauważa szybką dostawę z farmy do sklepu, zapewniającą szczyt...
czytaj dalej
Rosyjski rząd dostrzega trudności w krajowej produkcji warzyw bez użycia zagranicznych nasion.
2024-11-13 00:00
W ostatnim oświadczeniu rządu przyznano, że Rosja stoi przed wyzwaniami w osiągnięciu samowystarczalności w produkcji warzyw bez polegania na zagranicznych nasionach. Wicepremier Dmitrij Patruszew podkreślił ten problem podczas maratonu edukacyjnego "Wiedza.Pierwsza." Według...
czytaj dalej
KANADA: Kobieta z Montrealu uprawia świeże truskawki przez cały rok
2024-11-13 00:00
Dzięki dotacji od Uniwersytetu McGill, gdzie niedawno ukończyła wydział rolnictwa, Ophelia Sarakinis rozpoczęła uprawę truskawek w podziemnym garażu w Kirkland. Jej eksperyment przyniósł owoce, dosłownie. Cztery lata później, teraz 25-letnia przedsiębiorczyni przeniosła swoją
czytaj dalej
USA: Świąteczne radości i rosnące ceny produktów spożywczych są znakiem sezonu w reklamach detalicznych
2024-11-13 00:00
Sprzedawcy wprowadzili jeszcze więcej świątecznej radości w tym tygodniu, prezentując przysmaki na Święto Dziękczynienia i zimowe święta. Pojawiły się nowe, świeże pomarańcze z Kalifornii, sygnalizując początek sezonu cytrusowego. Oprócz ulubionych jesienią, popularne produkty na grilla jak sałata lodowa, owoce jagodowe,...
czytaj dalej
Pierwsze spostrzeżenia dotyczące wdrożenia CO2 z zakładu do przechwytywania w uprawie ogórków.
2024-11-13 00:00
W Ośrodku Innowacji i Demonstracji CO2 z powietrza zewnętrznego w Bleiswijk, w Holandii, prowadzone są testy dotyczące wykorzystania CO2 bezpośrednio z powietrza w uprawie roślin. Dennis Medema dzieli się aktualizacją dotyczącą programu Kas als Energiebron. Dostępność wystarczającej ilości CO2 z zewnętrznych źródeł jest ... (reszta tekstu jest niekompletna).
czytaj dalej
Nagradzany pomidor dziedziczny teraz dostępny w USA.
2024-11-13 00:00
NatureSweet wprowadza do wybranych sklepów swoją nagradzaną pomidor Adora® Heirloom. Ten wyjątkowy pomidor zdobył nagrodę Crystal Taste Award, prestiżowe wyróżnienie przyznawane produktom przez kucharzy światowej klasy z Międzynarodowego Instytutu Smaku, które uzyskały 3-gwiazdkową nagrodę za doskonały smak.
czytaj dalej
W miarę jak 2024 robi się coraz cieplejszym rokiem na rekordzie na Ziemi, cieplejsza niż zwykle jesień w Szwecji pozwoliła głównie producentom warzyw szklarniowych przedłużyć sezon trochę dłużej. Peter Horvath z Svenska Odlarlaget, jednej z największych organizacji producentów w kraju, mówi:
czytaj dalej
Pierwsze spostrzeżenia dotyczące wdrożenia CO2 z zakładu do jego przechwytywania w uprawie ogórków.
2024-11-13 00:00
W Centrum Innowacji i Demonstracji CO2 z powietrza zewnętrznego w Bleiswijk w Holandii prowadzone są testy dotyczące wykorzystania CO2 bezpośrednio z powietrza w uprawie roślin. Dennis Medema udostępnia aktualizację dotyczącą projektu Kas als Energiebron. Dostępność wystarczającej ilości CO2 z zewnętrznych źródeł jest...
czytaj dalej
Pierwsze truskawki z Basilicaty trafiają na rynki Emilia-Romania
2024-11-12 00:00
Sezon truskawek w Basilicacie zaczyna się wcześniej dzięki łagodnej pogodzie jesiennej, z temperaturami obecnie dochodzącymi do 25°C. Pierste zbioru miały miejsce we wtorek, 29 października 2024 roku. Wykorzystywana odmiana to RedSayra z grupy Planasa, typ z korzeniowym wierzchołkiem, zasadzany na początku.
czytaj dalej
Sezon pomidorów Rosa de Barbastro potrwa do listopada.
2024-11-12 00:00
Sezon zbiorów pomidora Rosa de Barbastro potrwa do pierwszej połowy listopada, ponieważ opady deszczu opóźniły prace związane z zbiorami w porównaniu do poprzednich lat. To opóźnienie nie zagraża jakości produktu ani oczekiwanym produkcjom, które pozostają na poziomie 2 600 000 kilogramów.
czytaj dalej
Lifebag, LifeBox, LifeFilm i LifeMat to produkty zaprojektowane przez Rigenera oraz produkowane i dystrybuowane przez Sfregola Materie Plastiche Srl, firmę działającą w branży przetwórstwa tworzyw sztucznych od ponad 60 lat. LifeFilm Po przeprowadzeniu eksperymentów na tych produktach for
czytaj dalej
W dniach od 30 października do 2 listopada 2024 r. odbyła się Międzynarodowa Wystawa Maszyn, Sprzętu, Nauki i Technologii Rolniczej 2024 KIEMSTA (Korea International Exhibition of Machinery, Equipment, Science and Technology for Agriculture) w EXCO w południowo-wschodnim mieście metropolitalnym Daegu, przy wsparciu Ministerstwa Rolnictwa, Żywności i.
czytaj dalej
Hodowcy sałaty z Queensland odnoszą sukces, dostosowując się do potrzeb branży fast foodowej.
2024-11-12 00:00
W australijskim stanie Queensland hodowcy sałaty Geoffrey i Anne Story zmienili swój model biznesowy, rezygnując sprzedaży w supermarketach, decyzję podjęli 30 lat temu ze względu na nieprzewidywalny charakter dochodów w tym sektorze. Obecnie prowadzą cztery farmy w pobliżu Toowoomba, skupiając się na sprzedaży bezpośredniej do konsumentów.
czytaj dalej
Wzrost zanieczyszczenia powietrza przez mikronowe nanoplastiki (MNPs) stwarza poważne zagrożenie dla systemów agroekologicznych. Pomimo tego problemu istnieje istotna luka w naszym zrozumieniu konkretnych skutków tych substancji dla różnych gatunków warzyw liściastych. Aby temu zaradzić, przeprowadziliśmy kontrolowany eksperyment.
czytaj dalej
Próby produkcji pieprzu wchodzą w czwarty rok.
2024-11-12 00:00
Signify i Uniwersytet Kolumbii Brytyjskiej ogłosili, że ich eksperyment produkcji papryki wchodzi teraz w czwarty rok. Ten eksperyment, skoncentrowany na optymalizacji warunków oświetleniowych, dostarczył informacji na temat reakcji roślin papryki na sztuczne oświetlenie przez cały rok.
czytaj dalej
Badacze analizują wykrywanie dojrzałości pomidorów.
2024-11-12 00:00
W celu rozwiązania problemów, z którymi borykają się istniejące metody detekcji dojrzałości pomidorów, które mają trudności z uwzględnieniem zarówno popularnych odmian pomidorów, jak i pomidorów koktajlowych, w złożonych warunkach polowych (takich jak zmiany oświetlenia, zakrycie, i nakładanie się owoców) oraz zbyt dużego rozmiaru modelu, niniejsza praca proponuje...
czytaj dalej
Paragwaj zaczyna eksportować paprykę do Argentyny.
2024-11-12 00:00
Paragwaj rozpoczął eksport papryki do Argentyny, wysyłając 15 000 kilogramów, jak ogłosił Carlos Giménez, minister rolnictwa. Ta pierwsza dostawa jest rezultatem negocjacji między Ministerstwem Rolnictwa, producentami a argentyńskimi importerami. Argentyna żąda dużej
czytaj dalej