Italiafruit.net
Europejskie rolnictwo, wizja EPL
2023-09-20 00:00
"Zamiast traktować europejskich rolników jako coś oczywistego, musimy ich wspierać i w większym stopniu włączać ich w proces podejmowania decyzji w sprawie przyszłości Europy. Musimy ich szanować, zapewnić im godne życie, przestać przeciążać ich nową biurokracją i wreszcie docenić ich pracę.
czytaj dalej
czytaj dalej
Garden Salad rośnie dzięki kontroli łańcucha dostaw
2023-09-20 00:00
Rozwijający się rynek we Włoszech i za granicą, rosnące obroty i nowe usługi dla partnerów. Po lecie dla L'Insalata dell'Orto - firmy z regionu Veneto specjalizującej się w produkcji, pakowaniu i marketingu warzyw liściastych z
czytaj dalej
czytaj dalej
Pokazy owoców, tournée po supermarketach zaczyna się od nowa
2023-09-20 00:00
Paco - pomidor, Raniero - radicchio, Valeria - brzoskwinia, Melchiorre - melon, Cinzia - wiśnia, Francesca - truskawka, Carmen - marchewka, Car Carlo - karczoch, Lino - cytryna, Carlone - kartonowy czarodziej. To tylko kilka z 22 fantastycznych postaci z owoców i opakowań
czytaj dalej
czytaj dalej
Sweeta, marketing, który robi marketing
2023-09-20 00:00
Społeczność producentów owoców i warzyw często lekceważyła marketing, postrzegając go jako źródło kosztów, a nie zysków. Pogląd ten jest stale potwierdzany w sposobie konstruowania projektów innowacyjnych. Wydatki na marketing są zawsze jednymi z ostatnich pozycji w prawie każdym projekcie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kasztany, sezon zaczyna się od zaciągnięcia hamulca ręcznego
2023-09-20 00:00
Początek z hamulcem ręcznym na kasztanach: zostało to zgłoszone do IFN przez Giuseppe Fortunato, hurtownika, który od lat jest obecny w Maas w Katanii z zarejestrowanym znakiem towarowym "Il caldarrostaio", którego zapytaliśmy, jakiej kampanii powinniśmy się spodziewać pod względem jakości owoców, wolumenów i
czytaj dalej
czytaj dalej
Ziemniaki, rekordowy wzrost cen o 26% w sierpniu
2023-09-20 00:00
Wraz z załamaniem zbiorów i pożegnaniem co czwartego ziemniaka, ceny detaliczne ziemniaków gwałtownie rosną, plasując się jako najdroższy produkt owocowo-warzywny na poziomie konsumenta, ze wzrostem o 26% w sierpniu w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. E'
czytaj dalej
czytaj dalej
Gruszki i śliwki w złocie, arbuzy na minusie
2023-09-19 00:00
Jest to czas przejściowy na rynkach hurtowych; z jednej strony łagodne temperatury popychają konsumpcję letnich owoców, które są na ogół w końcowej fazie kampanii, az drugiej strony pojawiają się jesienne referencje, które nie znajdują jeszcze dużych rynków zbytu.
czytaj dalej
Owoce cytrusowe, prognoza spadku z Hiszpanii
2023-09-19 00:00
Po kampanii, w której zarówno ceny polowe, jak i konsumenckie były dość wysokie w porównaniu z poprzednimi latami, ale poziom eksportu cytrusów był jednym z najniższych w historii (zaledwie 3 000 000 ton), Hiszpania stoi w obliczu nowej kampanii zbiorów, w której
czytaj dalej
czytaj dalej
Po wielu miesiącach znaków ujemnych, w końcu w sierpniu słupek konsumencki jest dodatni. W prawdzie saldo jest nieśmiało w górę, ale jest to z pewnością dobra wiadomość, biorąc pod uwagę obecny kontekst. Największy wkład w wynik mają owoce i warzywa oraz południowe Włochy, ale
czytaj dalej
czytaj dalej
Po wielu miesiącach znaków ujemnych, w końcu w sierpniu słupek konsumencki jest dodatni. W prawdzie saldo jest nieśmiało w górę, ale jest to z pewnością dobra wiadomość, biorąc pod uwagę obecny kontekst. Największy wkład w wynik mają owoce i warzywa oraz południowe Włochy, ale
czytaj dalej
czytaj dalej
Santy Yellow, rosnące powierzchnie dla niszy o wysokiej wartości
2023-09-14 00:00
Sukces Santy Yellow datterino Enza Zaden trwa nadal; osiągnięcia tej odmiany zostały przypieczętowane tego lata uznaniem "Tomato Specialty" podczas 4. edycji Tomato Excellent, która odbyła się na Sycylii.
czytaj dalej
Odchody, czyli jak owady użyźniają pola uprawne
2023-09-14 00:00
W ostatnich latach słyszeliśmy tak wiele o owadach, nie z powodu wglądu w aspekty entomologiczne, ale raczej dlatego, że odkryliśmy te żywe istoty jako potencjalne źródło pożywienia dla ludzi. Pomiędzy tymi, którzy byli oburzeni, a tymi, którzy uważali to za genialny pomysł, aby przeciwdziałać
czytaj dalej
czytaj dalej
"Mamy nadzieję, że po Timmermansie będzie inaczej"
2023-09-14 00:00
"Jesteśmy szczerze wdzięczni za uznanie okazane pracy rolników, ale mamy szczerą nadzieję, że era po Timmermansie będzie zupełnie inna dla sektora, który bardziej niż inne dba o ochronę ziemi i środowiska, a zatem potrzebuje
czytaj dalej
czytaj dalej
Liguryjskie moco staje się Prezydium Slow Food
2023-09-14 00:00
Bardzo nietypowa roślina strączkowa: mała, nieregularna, jednocześnie starożytna i współczesna. Mowa o moco delle valli della Bormida, odmianie wyki szydlastej, która jeszcze kilka lat temu prawie zniknęła, a następnie została ponownie odkryta, a teraz jest Prezydium Slow Food. Długa historia, która
czytaj dalej
czytaj dalej
Gotowane warzywa, na podium szpinak i letnie grille
2023-09-14 00:00
Trend dla piątego przedziału od końca 2022 r. do miesięcy letnich 2023 r. był ogólnie pozytywny. W rzeczywistości cotygodniowe dane IRI przetwarzane przez Agroter's Fruit and Vegetable Monitor mówią o trendzie +12,8% pod względem wartości i +1,5% pod względem wolumenu. Rozmawialiśmy o tym z Annaturą,
czytaj dalej
czytaj dalej
Krajowi zjednoczeni działacze Fai-Cisl, Flai-Cgil i Uila-Uil jednogłośnie zatwierdzili platformę odnowienia umowy zbiorowej dla pracowników Consorzi Agrari 2024-2027, która ma wygasnąć 31 grudnia 2023 roku.
czytaj dalej
Centrale Ortofrutticola, nowa fabryka opakowań
2023-09-14 00:00
Ceremonia przecięcia wstęgi w nowej fabryce opakowań Centrale Ortofrutticola, dużego gracza w handlu hurtowym działającego w mediolańskim Ortomercato. Zakład Melzo, który działa już od kilku tygodni, został oficjalnie zainaugurowany 12 września.
czytaj dalej
czytaj dalej
Dimmidisì, oto risotto z radicchio i orzechami włoskimi
2023-09-14 00:00
Zaledwie kilka miesięcy po wprowadzeniu na rynek, linia DimmidiSì Fresh Risotto została wzbogacona o nowy przepis: Risotto z czerwonym radicchio i orzechami włoskimi. Kierując się doskonałą reakcją rynku, La Linea Verde, zawsze uważna na pojawiające się trendy żywieniowe, nadal inwestuje w nowe produkty.
czytaj dalej
czytaj dalej
Etykiety Carrefour, #Shrinkflation pojawiają się we Francji
2023-09-14 00:00
Termin "shrinkflation" nie jest już niczym nowym w naszym leksykonie. Zamiast tego, jest to zupełnie nowy ruch, który Carrefour France podjął, aby potępić kurczenie się produktów w obliczu kryzysu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Od bergamotki - pomoc w walce z cholesterolem
2023-09-14 00:00
Niektóre cząsteczki bergamotki są w stanie obniżyć poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) i trójglicerydów. Zostało to wykazane - jak donosi Italia Oggi - w badaniu przeprowadzonym przez Enea we współpracy z Esserre Pharma.
czytaj dalej