Italiafruit.net
Red Planet, czyli odpowiedź na 35% niezadowolenia z pomidorów
2023-04-14 00:00
Od pewnego czasu zwracamy uwagę na konieczność dokonania jakościowego skoku w celu unowocześnienia sposobu organizacji targów i jednocześnie stworzenia nowych modeli konferencji. Red Planet lub, jak kto woli, Czerwona Planeta, aby ująć to w języku angielskim i nadać temu międzynarodowy charakter, to
czytaj dalej
czytaj dalej
Początek lata, rośnie spożycie truskawek i melonów
2023-04-14 00:00
Pozytywne oznaki ożywienia płyną z rynku w Weronie, zwłaszcza w przypadku owoców sezonowych.
czytaj dalej
Inicjatywa "Pomidor dla badań" powraca
2023-04-14 00:00
W sobotę 15 i niedzielę 16 kwietnia, Fondazione Umberto Verones powraca na główne włoskie place z szóstą edycją "Pomidor dla badań. Dobry dla Ciebie, dobry dla środowiska", inicjatywy mającej na celu zebranie funduszy na finansowanie badań i opieki pediatrycznej,
czytaj dalej
czytaj dalej
Carton Pack przejmuje Smilesys
2023-04-14 00:00
Carton Pack S.p.A., firma specjalizująca się w produkcji opakowań dla sektora owocowo-warzywnego i spożywczego, założona w 1970 roku przez rodzinę Leone z zakładami produkcyjnymi w Rutigliano (BA), zakończyła proces przejęcia kontroli nad Smilesys S.p.A., włoską firmą produkującą folię
czytaj dalej
czytaj dalej
Melony, rusza kampania dla Master Fruit
2023-04-14 00:00
Po pierwszych przeprowadzkach najwcześniejszego produktu pod koniec marca (kliknij tutaj, aby przeczytać artykuł), w zeszłym tygodniu w Licata rozpoczęła się również kampania melonów Red Falcon dla firmy Master Fruit, która wprowadza je na rynek pod niepowtarzalnymi markami The Original i The Bomb, gwarancja
czytaj dalej
czytaj dalej
Internacjonalizacja i zawartość: tak rozwija się Macfrut
2023-04-14 00:00
Silny nacisk na kontakty z zagranicą, wysokiej jakości treść i networking: to czynniki wzrostu targówMacfrut na przestrzeni lat, które odbędą się w dniach od 3 do 5 maja w Centrum Expo w Rimini, i które nadal będą stanowić atuty rozwojowe dla targów.
czytaj dalej
czytaj dalej
'Kapusta pekińska i kabaczek spaghetti, zainteresowanie rośnie'
2023-04-14 00:00
Wszystko zaczęło się od ekologicznych cukinii i kopru włoskiego, ale od czterech lat w gospodarstwie Cantalupo w Urgnano, w prowincji Bergamo, uprawia się również czarną kapustę, białą cukinię, żółtą cukinię, patisona, kabaczka spaghetti i żółtą rzepę. Nietypowe produkty, które
czytaj dalej
czytaj dalej
Kanzi, pełen energii z Deejay Ten
2023-04-14 00:00
Zadowolenie konsumentów z niezwykłych doznań smakowych aż do czerwca? Yes You Kanzi®! To dynamiczna publiczność, zawsze szukająca zastrzyku energii, jaką daje jabłko wprowadzane na rynek przez Konsorcja VOG i VIP, które w tej drugiej części sezonu postawiły
czytaj dalej
czytaj dalej
Przedstawiono Bio Plan działania
2023-04-14 00:00
"W Masaf odbył się drugi okrągły stół na temat rolnictwa ekologicznego, podczas którego zaprezentowano Ekologiczny Plan Działania, bardzo ważne narzędzie, na które czekaliśmy od lat, aby nadać polityczną strategię i kierunek całemu sektorowi. Plan, który został przewidziany w ustawie
czytaj dalej
czytaj dalej
Tydzień 13, owoce i warzywa z powrotem w otchłani
2023-04-14 00:00
Trzynasty tydzień nowego roku przynosi powrót wartościowej sprzedaży owoców i warzyw w ujęciu wagowym na ujemne terytorium i powiększa lukę w stosunku do pakowanych dóbr konsumpcyjnych (FMCG). Wśród kanałów sprzedaży, oprócz zawsze mocno stratnego online, negatywny wynik
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomidorowy brąz, odporne pomidory
2023-04-13 00:00
Wirus brązowej rui pomidora sieje spustoszenie w całym sektorze pomidorów od 2014 roku, kiedy to po raz pierwszy pojawił się w Izraelu. Jeśli odporne produkty były utopią jeszcze kilka lat temu, teraz stały się pewnikiem. HM.Clause, w rzeczywistości, uruchomił m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowość od Bonduelle z sałatką proteinową
2023-04-13 00:00
Bonduelle, lider rynku warzyw we Włoszech, rewolucjonizuje świat świeżych produktów i wprowadza po raz pierwszy sałatki z roślin strączkowych i warzywnych, które naturalnie zawierają białko, prezentując nową linię Protein Salad (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej).
czytaj dalej
czytaj dalej
Raport pogodowy: na północy spodziewane są burze
2023-04-13 00:00
Deszcz wreszcie wraca do północnych Włoch, nie powinno zabraknąć nawet opadów śniegu, nawet na dość niskich jak na ten okres wysokościach (400-500 metrów). Już wczoraj wieczorem pojawiły się pierwsze opady w obszarach alpejskich na północnym zachodzie, natomiast dzisiaj zjawiska te powinny
czytaj dalej
czytaj dalej
Gwiezdne ceny, ale słaba jakość: to nie jest wystarczająco dobre
2023-04-13 00:00
Odwaga w przypadku owoców i warzyw, w przypadku pierwszych owoców lub nowych pozycji, nie zawsze przynosi pożądane rezultaty; dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy pewne czynniki - takie jak stosunek jakości do ceny oraz komunikacja - nie są zarządzane we właściwy sposób;
czytaj dalej
AltroFood, innowacja roślinna o wysokiej zawartości białka
2023-04-13 00:00
22 kwietnia obchodzony jest na całym świecie Dzień Ziemi, czyli Earth Day, ustanowiony w 1970 roku przez senatora USA Gaylorda Nelsona w celu wywołania wielkiego protestu ekologicznego. Centralnymi tematami są odbudowa ekosystemów, ponowne zalesianie i odbudowa
czytaj dalej
czytaj dalej
Katania-Bolonia, porównanie cen warzyw
2023-04-13 00:00
Po krótkiej przerwie wielkanocnej sytuacja handlowa na rynkach hurtowych wydaje się niezmienna; sprzedaż nie nabiera rozpędu, a niestabilny klimat nie pomaga w wyborach kupujących.
czytaj dalej
Bezpieczeństwo na rynkach hurtowych, co musi się zmienić
2023-04-13 00:00
Rynki hurtowe są skrzyżowaniem dla tysięcy ludzi, którzy codziennie zaludniają liczne obiekty we Włoszech. Zmieniają się one w mikroświaty tętniące życiem operatorów, którzy z kolei handlują, więc zapewnienie im bezpieczeństwa nie jest misją do
czytaj dalej
czytaj dalej
Radicchios, punkt zwrotny opakowany
2023-04-13 00:00
Pakowane cykorie osiągnęły punkt zwrotny i nie widać już odwrotu. Jeśli trend produktów pakowanych wzrósł w czasie pandemii, to teraz przeżywa prawdziwą konsolidację. I to właśnie do tych pakowanych referencji firma
czytaj dalej
czytaj dalej
Orzechy laskowe, przyjazdy z zagranicy podwojone w ciągu 10 lat
2023-04-13 00:00
W ciągu ostatnich dwóch lat kryzys klimatyczny spowodował zmniejszenie o jedną trzecią zdolności produkcyjnej włoskich orzechów laskowych, mimo że w ostatnim dziesięcioleciu produkuje się i spożywa coraz więcej orzechów laskowych. W rzeczywistości, jak donosi Il Sole 24 ore, w naszym kraju hektary przeznaczone na uprawę orzechów laskowych
czytaj dalej
czytaj dalej
Arbuzy, Almeria traci 2,500 hektarów
2023-04-13 00:00
Asaja Almería przeprowadziła badania, które ujawniają zmniejszenie powierzchni upraw arbuzów o 2.500 hektarów, około 20 procent w uprawach szklarniowych i 25 procent w uprawach polowych. Według stowarzyszenia, w 2023 roku przewiduje się 8.100 hektarów w szklarni i 1.400 hektarów na otwartym polu.
czytaj dalej
czytaj dalej