Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Produkcja mrożonek i soków 2021 r. (po III kw.)

Analizujemy dane GUS dla okresu styczeń-wrzesień roku 20201 w produkcji mrożonych warzyw i owoców oraz soków warzywnych i owocowych a także marynat warzywnych. W tym okresie widać, w porównaniu z danymi z analogicznego okresu poprzedniego roku, wzrost w sektorze produkcji soków oraz mrożonych warzyw, natomiast spadek, jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców i marynat warzywnych. Są to zatem analogiczne trendy, jak po pierwszych dwóch kwartałach bieżącego roku.

W pierwszych trzech kwartałach 2021 roku w Polsce wyprodukowano 353 tys. ton warzyw mrożonych i było to 108,0 procent produkcji z tego samego okresu roku 2020. Czyli mamy tu wzrost rok do roku o 8,0 procent.

Jeśli chodzi o produkcję mrożonych owoców (włączając orzechy), to wedle danych GUS wyniosła ona w pierwszych trzech kwartałach 2021 roku 278 tys. ton, co stanowiło 99,8 procent poziomu produkcji w tej kategorii w analogicznym okresie roku 2020. Jak widać więc w relacji rok do roku mamy w tej kategorii spadek, ale tylko o 0,2 procent.

Jeśli chodzi o soki owocowe i warzywne, to w okresie styczeń-wrzesień 2021 roku wyprodukowano ich 6 920 tys. hektolitrów i było to 109,5 procent wolumenu z tego samego okresu zeszłego roku. W tej kategorii mamy zatem wzrost rok do roku o 9,5 procent.

Zestawienie GUS obejmuje jeszcze produkcję marynat warzywnych, których w omawianym okresie 2021 roku wyprodukowano 34 043 ton i było to zaledwie 88,3 procent poziomu produkcji z analogicznego okresu roku 2020. W tej kategorii spadek rok do roku wyniósł zatem 11,7 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE