Ceny warzyw
Produkcja marchwi w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
GUS szacuje, że w 2006 r. zbiory marchwi wyniosą 786 tys. ton, tj. mniej o 15% w stosunku do roku poprzedniego. Mimo wzrostu areału upraw plony okazały się słabsze - to skutek
czytaj dalej
Metody ograniczenia strat cieplnych
2006-00-00 00:00
Istnieje wiele metod racjonalnego wykorzystania ciepła i ograniczania jego strat, m.in.:
uszczelnianie szklarni
racjonalny rozkład powierzchni grzejnych
wprowadzenie dwu lub
czytaj dalej
Polska produkcja pomidorów spod osłon nie zachwyca
2006-00-00 00:00
Trudności w rozwoju krajowej produkcji pomidorów spod osłon na większa skalę wynikają m.in. z niekorzystnej struktury obszarowej i warunków klimatycznych. Konkurencyjność tych
czytaj dalej
Staromodny, a jednak smaczny
2006-00-00 00:00
Po zjednoczeniu Niemiec (1990 r.) roczna konsumpcja świeżych selerów w tym kraju, wzrosło w ciągu pięciu lat o ok. 5,0 tys. ton.
Na podstawie ankiety, opracowanej
czytaj dalej
Atuty w produkcji pomidorów spod osłon
2006-00-00 00:00
Wydaje się, że uprawa pomidorów spod osłon ma większe szansę powodzenia niż uprawa pomidorów gruntowych. Przemawiają za tym następujące fakty:
po okresie regresu (1989-1993),
czytaj dalej
Wapnowanie – im wcześniej tym lepiej
2006-00-00 00:00
Wapnowanie gleby nie powinno się odbywać tuż przed wiosennym siewem marchwi, lecz jeśli to możliwe, dużo wcześniej. Podczas jesiennego siewu stosuje się wapno węglanowo-wapniowe
czytaj dalej
Europejskie złoto za polską marchewkę
2006-00-00 00:00
Na polskim rynku warzyw, marchew odgrywa bardzo ważną rolę (zaraz za kapustą). Jej uprawa stanowi 1/5 krajowej produkcji wszystkich warzyw gruntowych.
W światowym eksporcie tego warzywa
czytaj dalej
Podłoża i pożywki w świetle badań Instytutu Warzywnictwa
2006-00-00 00:00
Podczas tzw. Dni Otwartych w lipcu 2006 r., Instytut Warzywnictwa przedstawił wyniki badań, dotyczących rodzajów podłoża i przyswajalności pożywek przez rośliny, uprawiane
czytaj dalej
Ciepło przede wszystkim!
2006-00-00 00:00
Proporcje upraw szklarniowych do produkcji w wysokich tunelach foliowych wynosiły w latach 90. 1:7.
Centra produkcji ogrodniczej w tunelach foliowych powstały czytaj dalej
Centra produkcji ogrodniczej w tunelach foliowych powstały czytaj dalej
Polska wyjątkowa
2006-00-00 00:00
Powierzchnia upraw spod osłon w krajach Europy północno-zachodniej wynosiła w pierwszych latach XXI w. ok. 30 tys. ha. Przeważającą liczbą stanowiły na tym obszarze szklarnie
czytaj dalej
Wzrasta eksport kalafiorów
2006-00-00 00:00
Wzrasta eksport kalafiorów
W stosunku do 2004 r. eksport polskich kalafiorów zwiększył się w 2005 r. o ok. 15%. Według danych CAAC, tendencja wzrostowa utrzyma się jeszcze przez
czytaj dalej
Dlaczego warto jeść fasolę?
2006-00-00 00:00
Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.
Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się
czytaj dalej
Pomidory gruntowe - stabilna sytuacja w przetwórstwie
2006-00-00 00:00
Spółdzielnie ogrodnicze płacą za pomidory gruntowe ok. 1,00-1,20 zł/kg. To mniej o 20-40% w stosunku do ubiegłego roku.
Za warzywa przeznaczone do przetwórstwa (produkcja czytaj dalej
Za warzywa przeznaczone do przetwórstwa (produkcja czytaj dalej
Zalecenia przy uprawie ogórków
2006-00-00 00:00
Ze względu na wspólne patogeny i szkodniki, produkcja ogórków nie powinna być stosowana na dawnych uprawach dyniowatych (np. ogórków, dyń, cukini). Nie ma natomiast specjalnych
czytaj dalej
Francja europejskim liderem
2006-00-00 00:00
Areał upraw fasoli szparagowej (zielonej) w krajach Unii Europejskiej, kształtował się w ostatnich latach na poziomie 130 tys. ha. Jej zbiory równały się blisko 1 mln ton (w
czytaj dalej
Polski import warzyw rozwija się
2006-00-00 00:00
Po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej zniesiono cła, które hamowały import takich warzyw, jak: pomidory, ogórki, cebula, marchew, kapusta i sałata.
Przypomnijmy, że czytaj dalej
Przypomnijmy, że czytaj dalej
Mocne punkty polskiego warzywnictwa
2006-00-00 00:00
Polskie warzywa mają duże szanse by umocnić swoją pozycję, zarówno na rodzimym rynku jak i za granicą. Możliwości te otwierają się dzięki dogodnemu położeniu geograficznemu
czytaj dalej
Polska produkcja marchwi przed szansą
2006-00-00 00:00
Produkcja marchwi w Polsce staje się coraz bardziej opłacalna. Jej intensyfikacja jest możliwa, zwłaszcza że przemysł przetwórczy i zamrażalniczy w naszym kraju bardzo
czytaj dalej
Eksport niektórych warzyw zagrożony
2006-00-00 00:00
Rok temu prognozowano, że w sezonie 2006/2007 eksport polskich warzyw będzie bardzo korzystny.Zwiększenie dostaw miało wynikać m.in. z braku zapasów tych produktów (zwłaszcza
czytaj dalej
Mniej fasoli szparagowej do mrożenia
2006-00-00 00:00
Utrzymująca się w licu susza wpłynęła na zmniejszenie ilości i jakości fasoli szparagowej.
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/