Ceny warzyw
Mocne strony kontraktacji
2006-00-00 00:00
Koszt pomidorów do mrożenia, skupowanych przez zakłady przetwórcze utrzymuje się w bieżącym sezonie na stałym poziome. Na początku października płacono za nie ok. 0,47-0,48
czytaj dalej
Pomidory – wierzchołek importu
2006-00-00 00:00
Największy udział sprowadzanych do polski warzyw stanowią pomidory. W roku 2005 import tych warzyw liczył blisko 60 tys. ton, tj. dwa razy więcej niż w 2003 r.
Prognozuje się, ze
czytaj dalej
Polska fasola szparagowa w Niemczech
2006-00-00 00:00
Od lipca na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawano polską fasolę szparagową. Pod koniec października jej cena wynosiła od 0,70 do 1,00 eur/kg.
Nasze warzywo okazało się czytaj dalej
Nasze warzywo okazało się czytaj dalej
Przetwórcy oczekują fasoli szparagowej
2006-00-00 00:00
Notowania cen skupu fasoli szparagowej do przemysłu rozpoczęły się kilka dni wcześniej niż miało to miejsce w roku ubiegłym (ok. 25 lipca).
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
Polska poza europejską czołówką
2006-00-00 00:00
Średnie plony marchwi, uzyskiwane w Polsce nie przekraczają 30 t/ha. W roku 2006 ich poziom kształtował się na poziomie 27 t/ha. Pod względem wielkości zbiorów, kraj wykracza
czytaj dalej
Pożądane cechy odmian pomidorów
2006-00-00 00:00
Według ekspertów z Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, odmiany pomidorów uprawianych pod osłonami powinny wyróżniać się następującymi cechami:
zdrowotność odmiany
czytaj dalej
Skup selerów w Niemczech głównie na zasadzie kontraktacji
2006-00-00 00:00
Sprzedaż selerów w ok. 30% odbywa się na zasadzie kontraktacji przez firmy przetwórcze oraz jako produkt, kierowany na rynek świeżych warzyw. W latach 1980-1993 ceny
czytaj dalej
Wysokie temperatury – niemałe ceny
2006-00-00 00:00
Utrzymująca się w wielu regionach Polski susza, przyczyniła się do wzrostu cen na zielonym rynku.
W stosunku do lipca ubiegłego roku, podrożało większość warzyw, czytaj dalej
W stosunku do lipca ubiegłego roku, podrożało większość warzyw, czytaj dalej
Susza dyktuje ceny ogórków
2006-00-00 00:00
Trwa skup ogórków zróżnicowanych pod względem wielkości, tj. sałatkowych, do konserwowania i kwaszenia. Po obfitych zbiorach, jakie odnotowano rok temu, przewidywano ograniczenie
czytaj dalej
Podstawowe wymagania sałaty
2006-00-00 00:00
W okresie produkcji rozsady sałata jest szczególnie wrażliwa na niedobór światła. Według dr Ireny Wasilewskiej, w miesiącach od listopada do stycznia, kiedy dni są wyjątkowo
czytaj dalej
Ceny warzyw pęczkowych bez zmian
2006-00-00 00:00
Ceny warzyw pęczkowych wykazywały do tej pory tendencję zniżkową. Jednak w tym tygodniu nie zmieniły się.
Za pęczek szczypiorku płacono 0,50 zł, za natkę pietruszki – czytaj dalej
Za pęczek szczypiorku płacono 0,50 zł, za natkę pietruszki – czytaj dalej
Ceny skupu papryki w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
W 2005 r. ceny skupu papryki czerwonej i zielonej w stosunku do roku poprzedniego obniżyły się. Stało się tak na skutek wzrostu powierzchni upraw, na skutek czego zwiększyła się
czytaj dalej
Polskie warzywa zdobywają popularność na europejski m rynku
2006-00-00 00:00
Spośród dwudziestu pięciu krajów Unii Europejskiej, od 2003 r. produkcja polskich warzyw zyskuje coraz większe znaczenie.
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Udział cebuli wzrósł z około 13% (w 2002 r.) do 15% (w czytaj dalej
Rekordowe ceny ogórków
2006-00-00 00:00
Ceny skupu ogórków spod osłon nie przestają rosnąć. W tym tygodniu zanotowano 3% wzrost (3,06 zł/kg). Warzywa te są droższe od pomidorów spod osłon o ok.
czytaj dalej
Francja europejskim liderem
2006-00-00 00:00
Areał upraw fasoli szparagowej (zielonej) w krajach Unii Europejskiej, kształtował się w ostatnich latach na poziomie 130 tys. ha. Jej zbiory równały się blisko 1 mln ton (w
czytaj dalej
Potęga małych gospodarstw
2006-00-00 00:00
Według Powszechnego Spisu Rolnego z 2002 r., uprawą marchwi w naszym kraju zajmowało się 414 tys. gospodarstw, a łączna powierzchnia upraw liczyła 27,8 tys. ha. Gospodarstwa nie
czytaj dalej
Niższa podaż nie zawsze oznacza wzrost cen
2006-00-00 00:00
Ceny kapusty białej, kierowanej zarówno na rynek warzyw świeżych jak i do przetwórstwa są stosunkowo niskie. W zakładach płaci się ok. 0,25 zł/ kg (loco zakład), tj. o 30%
czytaj dalej
Skup brukselki rozpoczęty
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze rozpoczęły skup brukselki - głównie do mrożenia. Ceny tego warzywa kształtowały się na poziomie 1,30 zł/kg (loco zakład), tj. o 20% mniej niż w analogicznym
czytaj dalej
Właściwości i znaczenie uprawy dyni
2006-00-00 00:00
Dynia jest warzywem kierowanym głównie do przetwórstwa. Powstają z niej przeciery, odżywki (np. jako dodatek do zup dla dzieci).
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a czytaj dalej
Jest źródłem witamin A, z grupy B, C, PP, a czytaj dalej
Polski eksport i import warzyw w latach 2003-2005
2006-00-00 00:00
Eksport polskich warzyw wzrósł w 2005 r. o 26%. Import natomiast zmniejszył się o 9%.
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
W handlu również zanotowano spadek - z 14076 tys. eur do 1253 tys. eur. Polski eksport czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/