Ceny warzyw
Główne centra produkcji czosnku w Polsce
2006-00-00 00:00
Uprawa czosnku w Polsce mieści się na powierzchni ok. 3000 ha. Jego produkcja wynosi rocznie ok.15-20 tys. ton.
Zlokalizowana jest głównie w czterech obszarach kraju: czytaj dalej
Zlokalizowana jest głównie w czterech obszarach kraju: czytaj dalej
Szparagi bielone dominują
2006-00-00 00:00
W zależności od technologii produkcji i prowadzenia zbiorów występują szparagi bielone oraz zielone. Na świecie przeważają warzywa pierwszego typu.
Według danych ZMP, czytaj dalej
Według danych ZMP, czytaj dalej
Producenci pietruszki mogą spać spokojnie
2006-00-00 00:00
Podczas ostatnich miesięcy letnich, panujące w naszym kraju warunki pogodowe nie sprzyjały wegetacji warzyw korzeniowych, w tym również pietruszki. Jej producenci uzyskują
czytaj dalej
Bakłażany na polskim stole
2006-00-00 00:00
Trwa sezon skupu bakłażanów (oberżyny). Ceny hurtowe tych warzyw (produkcji krajowej)kształtują się na poziomie 2,80-4,00 zł/kg.
Bakłażany mają w naszym klimacie czytaj dalej
Bakłażany mają w naszym klimacie czytaj dalej
Sposoby na podniesienie produkcji
2006-00-00 00:00
Fasola szparagowa wymaga intensywnego nawożenia mineralnego. Rośliny te pobierają z gleby stosunkowo niewielkie ilości składników pokarmowych i słabo je przyswajają. Dlatego też
czytaj dalej
Polski rynek warzyw kurczy się
2006-00-00 00:00
Cykle koniunkturalne, występujące dość często w grupie warzyw oraz zmienne warunki pogodowe, uniemożliwiły przeprowadzenie prognoz, dotyczących zbiorów w bieżącym sezonie.
czytaj dalej
Ogórki gruntowe – ceny w górę
2006-00-00 00:00
Trwająca w Polsce susza przyczynia się do wzrostu cen skupu ogórków gruntowych. W ostatnim tygodniu spółdzielnie ogrodnicze za warzywa do konserwowania płaciły 1,31 zł/kg, tj.
czytaj dalej
Spór o strategię
2006-00-00 00:00
W Europie obserwuje się dwie strategie rozwoju produkcji warzyw pod osłonami. Pierwsza polega na dynamicznym wzroście powierzchni uprawy, przy relatywnie niskich nakładach kapitałowych.
czytaj dalej
Ceny warzyw do bezpośredniej konsumpcji i do przetwórstwa
2006-00-00 00:00
W sezonie 2005/2006 ceny warzyw były dość wysokie.Najwyższy poziom osiągnęła cebula (wzrost o 60%), dalej fasola szparagowa, pietruszka i marchew.
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej
Tendencja wzrostowa ma czytaj dalej
Zbiór mechaniczny – jakie odmiany?
2006-00-00 00:00
Wybierając odmiany do produkcji z zastosowaniem mechanicznego zbioru, należy zwrócić uwagę na ich równomierne dojrzewanie i wysokie osadzenie strąków na łodydze (nie niżej niż 7-8
czytaj dalej
Ogórki spod osłon na specjalnych przywilejach
2006-00-00 00:00
Ogórki uprawiane pod osłonami mają wysokie wymagania pokarmowe.
Według ekspertów z Instytutu warzywnictwa w Skierniewicach, masa korzeniowa tych warzyw stanowi tylko 1,5% masy czytaj dalej
Według ekspertów z Instytutu warzywnictwa w Skierniewicach, masa korzeniowa tych warzyw stanowi tylko 1,5% masy czytaj dalej
Atuty nowoczesnej technologii
2006-00-00 00:00
Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technicznych pozwala na:
stworzenie optymalnych warunków wzrostu roślin (tj. wilgotność, temperatura, stężenie CO2 , nawożenie) i obniżenie
czytaj dalej
Niższa podaż botwinki
2006-00-00 00:00
Na rynku zaczyna pojawiać się coraz więcej młodych buraków (obcinanych). Zmniejszają się natomiast ilości botwinki i jej ceny.
W tym tygodniu płacono w skupie ok. czytaj dalej
W tym tygodniu płacono w skupie ok. czytaj dalej
Niższa podaż botwinki
2006-00-00 00:00
Na rynku zaczyna pojawiać się coraz więcej młodych buraków (obcinanych).
Zmniejszają się natomiast ilości botwinki i jej ceny. W tym tygodniu płacono w skupie ok. 0,60
czytaj dalej
Ceny skupu sałaty w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
Ceny sałaty w skupie w 2005 r. są o 16 proc. niższe od wysokiego, rekordowego poziomu w roku poprzednim.
Średnie ceny skupu sałaty w spółdzielniach ogrodniczych czytaj dalej
Średnie ceny skupu sałaty w spółdzielniach ogrodniczych czytaj dalej
Seler powraca do łask
2006-00-00 00:00
Podobnie jak w przypadku pietruszki, brakuje w Polsce oficjalnych danych, mówiących o wielkości i rozmieszczeniu produkcji selerów. Do niedawna były one traktowane jako
czytaj dalej
Unia Europejska dyktuje standardy uprawy warzyw w Polsce
2006-00-00 00:00
Liczba uprawianych i spożywanych warzyw w Unii Europejskiej jest znacznie bogatsza niż w Polsce. Dużą rolę odgrywają tam sałaty, papryka słodka, dynie, karczochy, oberżyny,
czytaj dalej
Sandomierz przyjazny uprawom pomidorów
2006-00-00 00:00
Duże wymagania pomidorów w stosunku do temperatury (wrażliwość na przymrozki i chłody) oraz światła sprawiają, że ich uprawa w naszym kraju staje się ryzykowna.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kiedy największy import warzyw ciepłolubnych?
2006-00-00 00:00
Generalnie największy import warzyw ciepłolubnych (papryki, ogórków i papryki) ma miejsce w pierwszych sześciu miesiącach. Udział sprowadzanych wówczas wyżej wymienionych warzyw
czytaj dalej
Pietruszka znowu droga
2006-00-00 00:00
To już drugi rok jak ceny pietruszki obcinanej w skupie sa bardzo wysokie. Spółdzielnie ogrodnicze płacą wiecej o blisko 30%, tj. 2,30 zł/kg. Na zmniejszenie podazy pietruszki
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/