Ceny warzyw
Sposoby na opłacalność
2006-00-00 00:00
Liczba polskiej eksportowanej cebuli (świeżej, zaschniętej) przekraczała import (40 - 80 tys. ton) o jedyne 20-30 tys. ton.
Jeśli krajowe koszty produkcji będą wyższe
czytaj dalej
Mniejszy eksport ale saldo na plus
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat zwiększył się eksport polskich porów. Niestety jest on nadal niższy od wysokości importu tych warzyw, których zakupiliśmy ok. 2,5 tys. ton, tj. o 50% mniej
czytaj dalej
Eksport mrożonej fasoli nieporównywalnie wyższy
2006-00-00 00:00
Polski eksport fasoli świeżej, w porównaniu do mrożonej jest znikomy. W najlepszych latach sprzedawaliśmy zaledwie kilka tysięcy ton, czasem niespełna tysiąc. Polską świeżą
czytaj dalej
Polski eksport buraków w latach 2000 - 2005
2006-00-00 00:00
W okresie 2000-2003 najwięcej buraków eksportowano w 2003 r. - 19,1 tys. ton., o wartości 3,4 mln usd.
Polski eksport buraków w latach 2000 - 2005
czytaj dalej
Niepokojąco mniejszy eksport
2006-00-00 00:00
W pierwszej połowie roku 2006, Polska eksportowała mniej świeżych warzyw, niż to miało miejsce rok temu.
Zgodnie z informacją Centrum Analitycznego Administracji Celnej, czytaj dalej
Zgodnie z informacją Centrum Analitycznego Administracji Celnej, czytaj dalej
Selery znacznie droższe
2006-00-00 00:00
Tegoroczny sezon jest dla producentów selerów równie korzystny, co poprzedni. Według danych IERiGŻ, w stosunku do ubiegłego roku, selery skupowane na rynek krajowy zdrożały
czytaj dalej
Ożywienie w skupie warzyw korzeniowych
2006-00-00 00:00
Wzrosła liczba skupowanych warzyw korzeniowych, m.in. marchwi i buraków. Za marchew na plastry płacono w punkcie skupu 0,29 zł/kg, a na kostkę – 0,23 zł/kg.
Ceny te czytaj dalej
Ceny te czytaj dalej
Produkcja pozostałych warzyw spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w ciągu lat 2002-2005 produkcja i areał upraw warzyw pod osłonami obniżyły się
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Szacunek IERiGŻ wskazuje, ze w roku 2006 produkcja tych czytaj dalej
Azja kolebką produkcji czosnku
2006-00-00 00:00
Czosnek mieści się w grupie 20 najważniejszych gatunków warzyw uprawianych w świecie. Jego globalna produkcja wyniosła w 2003 r. ok. 4 mln ton i wzrosła w stosunku do lat 90.
czytaj dalej
Szparagi mało popularne w Polsce
2006-00-00 00:00
Według danych Związku Producentów Szparagów w Poznaniu, krajowa produkcja szparagów wynosiła w połowie lat 90. jedynie kilka tysięcy rocznie. Z początkiem XXI wieku zwiększyła
czytaj dalej
Walka o rynki zbytu
2006-00-00 00:00
Hiszpania i Włochy to najbardziej znaczące kraje w eksporcie warzyw spod osłon. Konkuruja one z państwami północno-zachodniej Europy, tj. Holandią i Belgią o zamożne
czytaj dalej
Import pomidorów na wiosnę
2006-00-00 00:00
Z roku na rok na wiosnę wzrasta import pomidorów z upraw przyspieszonych. Najwięcej sprowadzamy w marcu, kiedy krajowa produkcja nie jest jeszcze w stanie zaspokoić potrzeb
czytaj dalej
Słabsze zbiory warzyw gruntowych
2006-00-00 00:00
Według danych GUS - szacunek z 25 lipca bieżącego roku - zbiory warzyw gruntowych obniżą się w stosunku do zeszłorocznych o 9%. Prognozowany poziom ma wynieść 4,4 mln ton.
Na pewno
czytaj dalej
Ceny selerów niższe niż przed rokiem
2006-00-00 00:00
Jeszcze pod koniec września selery były droższe niż rok temu o ok. 0,50 zł. W tym tygodniu ceny skupu selerów wynosiły już od 0,80 zł/kg do 1,50 zł/kg (dane IERiGŻ).
czytaj dalej
Polacy nadrabiają w konsumpcji warzyw
2006-00-00 00:00
Ilość warzyw, spożywanych przez Polaków wzrasta. Coraz bliżej nam do średniego poziomu konsumpcji tych produktów w krajach Unii Europejskiej (Dwudziestki piątki).
Według
czytaj dalej
Połowa sukcesu tkwi we właściwej technologii
2006-00-00 00:00
Według badań Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, technologia produkcji porów powinna być dostosowana do kierunków ich zagospodarowania. Zatem pory do suszenia i zamrażania
czytaj dalej
Ślimacze tempo procesu koncentracji w Polsce
2006-00-00 00:00
Proces koncentracji produkcji warzywniczej w Polsce przebiega bardzo powoli. Około 60% gospodarstw, uprawiających cebulę z siewu, produkowało to warzywo na powierzchniach większych
czytaj dalej
Unia Europejska docenia producentów pomidorów
2006-00-00 00:00
Unia Europejska wspiera polski przemysł pomidorowy - głównie produkcję koncentratu i pomidorów mrożonych. Członkowie organizacji producentów otrzymują stałe dopłaty od tony
czytaj dalej
Załamanie ekonomiki szklarniowej zażegnane
2006-00-00 00:00
Do załamania się ekonomiki produkcji szklarniowej, w przedsiębiorstwach państwowych (lata 80. i początek lat 90.) przyczyniły się następujące czynniki:
zbyt duża
czytaj dalej
Kapustne w cenie
2006-00-00 00:00
Upały i brak deszczu utrudniają prawidłowy wzrost warzyw kapustnych.Skupujący są zdania, że takie warunki pogodowe wpłyną na obniżenie zbiorów.
W stosunku do ubiegłego czytaj dalej
W stosunku do ubiegłego czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/