Fasolka
Rosną ceny mrożonej fasolki szparagowej
2008-05-09 00:00
Od początku bieżącego roku zakłady przetwórcze podnoszą ceny zbytu mrożonej fasolki szparagowej. Od stycznia do marca cena tego produktu wzrosła z 3,23 zł/kg do 3,30 zł/kg.
czytaj dalej
czytaj dalej
Ważny producent fasoli szparagowej
2008-04-04 00:06
Francja jest największym po Włoszech producentem fasoli szparagowej w Europie. Powierzchnia uprawy tego warzywa wzrosła o 26 proc. z 49,5 tys. ha w 2001 r. do 62,4 tys. ha w 2007 r., a
czytaj dalej
Fasolka najtańsza w Monachium
2008-03-14 00:00
Afrykańska zielona fasola szparagowa występująca w handlu hurtowym w Niemczech najniższe notowania osiągnęła w Monachium, gdzie za kilogram tego warzywa płaci się 2,70-3,20
czytaj dalej
W Niemczech fasola tylko z Afryki
2008-02-28 00:00
Na rynkach hurtowych w Niemczech sprzedawana jest zielona fasola szparagowa importowana jedynie z krajów afrykańskich.
Na rynku hurtowym w Berlinie cena tego warzywa sięga czytaj dalej
Na rynku hurtowym w Berlinie cena tego warzywa sięga czytaj dalej
Najdroższa fasolka z Kenii
2008-02-07 00:04
W tym tygodniu na rynku hurtowym w Paryżu fasolka szparagowa zielona importowana z Kenii kosztowała 5,19-5,63 USD/kg.
Najczęściej sprzedawano ją po 5,49 USD/kg. Jednocześnie czytaj dalej
Najczęściej sprzedawano ją po 5,49 USD/kg. Jednocześnie czytaj dalej
Drożeje fasola szparagowa
2007-09-18 00:00
W ubiegłym tygodniu znacznie wzrosła cena skupu fasoli szparagowej w spółdzielniach ogrodniczych.
Średnia cena skupu 2,54 zł/kg była wyższa od tej z poprzedniego tygodnia czytaj dalej
Średnia cena skupu 2,54 zł/kg była wyższa od tej z poprzedniego tygodnia czytaj dalej
Umiarkowane ceny fasoli
2007-08-27 00:00
Ceny tegorocznej fasoli szparagowej zbliżone są do poziomu z poprzedniego sezonu. Spółdzielnie ogrodnicze proponują 2,08 zł/kg, a zakłady przetwórcze 0,68-0,72 zł/kg (loco zakład).
czytaj dalej
Producenci fasoli mogą być spokojni
2007-03-29 00:00
W bieżącym tygodniu, spółdzielnie ogrodnicze skupujące fasolę na suche ziarno płaciły za nią nawet o 40 proc. więcej niż w analogicznym czasie roku poprzedniego. Średni koszt
czytaj dalej
Polska fasola szparagowa na rynku niemieckim
2006-07-11 00:00
Według danych niemieckiej organizacji ZMP, polska fasolka szparagowa była sprzedawana na niemieckich rynkach hurtowych (Berlin, Hamburg i Koln) w cenie 1,50-2,40 eur/kg (w przeliczeniu
czytaj dalej
Polska fasola szparagowa w Niemczech
2006-00-00 00:00
Od lipca na niemieckich rynkach hurtowych sprzedawano polską fasolę szparagową. Pod koniec października jej cena wynosiła od 0,70 do 1,00 eur/kg.
Nasze warzywo okazało się czytaj dalej
Nasze warzywo okazało się czytaj dalej
Dlaczego warto jeść fasolę?
2006-00-00 00:00
Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.
Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się
czytaj dalej
Przetwórcy oczekują fasoli szparagowej
2006-00-00 00:00
Notowania cen skupu fasoli szparagowej do przemysłu rozpoczęły się kilka dni wcześniej niż miało to miejsce w roku ubiegłym (ok. 25 lipca).
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
W przyszłym tygodniu zakłady czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Fasola szparagowa na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja zielonej fasoli szparagowej wynosi ok. 3 mln ton (1992 r. - 3042 tys. ton). Jej wzrost jest bardzo powolny, tj. ok. 1% w skali roku.
Największymi producentami czytaj dalej
Największymi producentami czytaj dalej
Sposoby na podniesienie produkcji
2006-00-00 00:00
Fasola szparagowa wymaga intensywnego nawożenia mineralnego. Rośliny te pobierają z gleby stosunkowo niewielkie ilości składników pokarmowych i słabo je przyswajają. Dlatego też
czytaj dalej
Mniej fasoli szparagowej do mrożenia
2006-00-00 00:00
Utrzymująca się w licu susza wpłynęła na zmniejszenie ilości i jakości fasoli szparagowej.
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
Wiele zakładów przetwórczych i chłodni ma problemy ze zdobyciem dobrego czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Kontraktacja także w Polsce
2006-00-00 00:00
W Unii Europejskiej obowiązuje kontraktacja i produkcja warzyw pod zamówienie. W Holandii 35 - 40% areału upraw powierzchnia kontraktowana. Najwyższy udział warzyw,
czytaj dalej
Mocna pozycja unijnego rynku fasoli
2006-00-00 00:00
Rynek fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej pod względem wielkości popytu, podaży i cen jest raczej stabilny.
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Fasola szparagowa na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja zielonej fasoli szparagowej wynosi ok. 3 mln ton (1992 r. - 3042 tys. ton). Jej wzrost jest bardzo powolny, tj. ok. 1% w skali roku.
Największymi producentami czytaj dalej
Największymi producentami czytaj dalej