Fasolka
Mocna pozycja unijnego rynku fasoli
2006-00-00 00:00
Rynek fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej pod względem wielkości popytu, podaży i cen jest raczej stabilny.
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Fasola nie byle jaka
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze i chłodnie przywiązują dużą wagę do jakości skupowanego surowca. Tymczasem podniesienie wartości tego warzywa wymaga systematycznej współpracy z producentami
czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Europejczycy jedzą coraz więcej fasoli
2006-00-00 00:00
Najwyższe spożycie fasoli szparagowej występuje w krajach zachodnioeuropejskich. Liderami w tej dziedzinie są następujące państwa: Francja (5,2 kg na mieszkańca), Hiszpania (5,0
czytaj dalej
Dlaczego warto jeść fasolę?
2006-00-00 00:00
Fasola jest dobrym, zdrowym i pełnowartościowym składnikiem odżywiania, konkurującym z mięsem i stanowiącym jego dobry substytut.
Wysokie wartości odżywcze fasoli uzyskuje się
czytaj dalej
Kontraktacja także w Polsce
2006-00-00 00:00
W Unii Europejskiej obowiązuje kontraktacja i produkcja warzyw pod zamówienie. W Holandii 35 - 40% areału upraw powierzchnia kontraktowana. Najwyższy udział warzyw,
czytaj dalej
Koniec skupu fasoli szparagowej
2006-00-00 00:00
Zakłady przetwórcze kończą skup fasoli szparagowej. Ceny tego warzywa wzrosły o 12 proc., tj. do 0,83 zł/kg (loco zakład).
W bieżącym sezonie najwięcej płacono za fasolę czytaj dalej
W bieżącym sezonie najwięcej płacono za fasolę czytaj dalej
Zbiór mechaniczny – jakie odmiany?
2006-00-00 00:00
Wybierając odmiany do produkcji z zastosowaniem mechanicznego zbioru, należy zwrócić uwagę na ich równomierne dojrzewanie i wysokie osadzenie strąków na łodydze (nie niżej niż 7-8
czytaj dalej
Sposoby na podniesienie produkcji
2006-00-00 00:00
Fasola szparagowa wymaga intensywnego nawożenia mineralnego. Rośliny te pobierają z gleby stosunkowo niewielkie ilości składników pokarmowych i słabo je przyswajają. Dlatego też
czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Fasola szparagowa do przetwórstwa
0000-00-00 00:00
W ubiegłym roku ceny skupu zielonej fasoli szparagowej do przetwórstwa były wyjątkowo niskie - najniższe w ostatnich pięciu latach - i wynosiły średnio w całym sezonie ok.
czytaj dalej
Fasola szparagowa
0000-00-00 00:00
Phaseolus vulgaris L. - gatunek roślin jednorocznych należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W Polsce wyłącznie jako roślina uprawna. Łodyga
czytaj dalej



