Karczoch
Karczoch z doliny Vega Baja nagrodzony za promocję regionu.
2025-02-10 00:00
Stowarzyszenie Sztuka Karczocha z Doliny Segura zostało nagrodzone za swoje działania promocyjne na terenie w dziewiątej edycji Nagród Biznesowych Doliny Segura przyznanych przez ASEMVEGA (Stowarzyszenie Przedsiębiorców Doliny Segura), które odbyły się 6 lutego.
czytaj dalej
Zmiana cen warzyw i owoców we Włoszech na 3 lutego.
2025-02-04 00:00
Pełna produkcja kapusty. Stabilny rynek pomarańczy z większym popytem na odmiany Tarocco. Spadek produkcji mandarynek. Zmniejszająca się ilość kiwi Gold, z produkcją zbliżającą się do końca. Popyt poniżej oczekiwań dla różnych produkcji, w tym karczochów.
czytaj dalej
Turecki Szczyt Świeżych Owoców i Warzyw w Polsce/Polonya’da Türk Taze Meyve ve Sebze Zirvesi
2025-01-30 09:56
Polska jest znaczącym rynkiem dla tureckich eksporterów świeżych owoców i warzyw oraz jednym z największych i najważniejszych rynków w Unii Europejskiej.
czytaj dalej
Cena warzyw i owoców we Włoszech na 27 stycznia
2025-01-28 00:00
Dobra sprzedaż pomarańczy Tarocco do wyciskania. Rozpoczęła się sprzedaż włoskich mandarynek Hernandina oraz hiszpańskich pomarańczy Tango. Dobry popyt na pora, w pełni sezonu, słaby tydzień dla karczochów, kalafiorów i fenkułów. Niska dostępność papryki.
czytaj dalej
Centrum Kongresowe 'Ciutat d'Elx' będzie gospodarzem dwunastej edycji Spotkania Technicznego dotyczącego uprawy karczocha, które odbędzie się w środę, 29 stycznia, od godziny 9:00. To spotkanie, zorganizowane przez Stację
czytaj dalej
Centrum Kongresowe 'Ciutat d'Elx' będzie gospodarzem dwunastej edycji Konferencji Technicznej na temat uprawy karczocha, która odbędzie się w środę, 29 stycznia, od godziny 9:00. To wydarzenie jest organizowane przez Stację Doświadczalną w Elche we współpracy z
czytaj dalej
"Koszyk zakupowy: cytrusy w roli głównej, mróz hamuje karczochy"
2025-01-20 00:00
Dzięki La Borsa della Spesa, tygodniowemu serwisowi BMTI i Italmercati rete di Imprese we współpracy z Consumerismo No Profit, można z góry wiedzieć, co włożyć do koszyka, zwracając uwagę na opłacalność i sezonowość.
czytaj dalej
"Podaż wysokiej jakości karczochów została znacznie zmniejszona przez przymrozki, a ceny poszybowały w górę"
2025-01-17 00:00
Kilka kolejnych nocy mrozów na południowo-wschodzie Hiszpanii, w regionie Levante, przy temperaturach sięgających nawet -10 stopni w niektórych wewnętrznych obszarach Murcji, spowodowało znaczący spadek produkcji karczochów. Karczochy ucierpiały od mrozu. "W tej chwili trudno znaleźć".
czytaj dalej
Karczochy konfitowane w oliwie z oliwek Metro Chef od Makro, zdobywają nagrodę Smaku Roku 2025
2025-01-17 00:00
Serca karczochów konfitowanych w oliwie z oliwek METRO Chef zostały opracowane i przetestowane przez zespół ekspertów z branży gastronomicznej z Makro, składający się z szefa kuchni ds. innowacji oraz profesjonalnych właścicieli lokali gastronomicznych, w Planta Thinko, przestrzeni innowacji firmy, w celu zapewnienia
czytaj dalejKarczoch o zerowym odpadzie, zakład wygrany przez Master Fruit.
2025-01-14 00:00
Stajemy na starcie kampanii zerowego pozostałości sztachet, które są znakiem rozpoznawczym firmy Master Fruit z Licaty (Agrigento), która poświęca tej uprawie ponad 60 hektarów powierzchni. "Dzięki stale rosnącej popularności z roku na rok", jak tłumaczy nam,
czytaj dalej
Ceny warzyw i owoców we Włoszech na 13 stycznia
2025-01-14 00:00
Pełna produkcja pomarańczy Tarocco, rozpoczęty został sprzedaż późnych mandarynek z Sycylii, natomiast kampania clementine zbliża się do końca. Nachodzi znaczący popyt na sałatki, zadowalający poziom popytu utrzymuje się także na brukiew. Natomiast słabszy popyt występuje na karczochy.
czytaj dalej
"Istnieją kraje trzecie dostarczające świeże karczochy do Europy za pośrednictwem Włoch, ale nie są w stanie zaoferować naszej świeżości."
2025-01-13 00:00
Sezon hiszpańskich karczochów okazuje się trudny, tak jak miało to miejsce w ostatnich latach. Ceny są dobre, sprzedaż karczochów idzie dobrze, ale wolumeny produkcji, które idą w parze z kosztami polowych prac i siły roboczej, stają się coraz mniejsze. W rezultacie rynek stopniowo przechodzi w ręce producentów z mniejszymi uprawami.
czytaj dalej
Vendramin (Agricola Lusia): "Wysokie ceny dla karczochów, chwila spadku dla brokułów"
2025-01-10 00:00
Ok, oto przetłumaczenie:
Okres poświąteczny potwierdza się jako trudny czas dla rynków warzywno-owocowych. Tak twierdzi Sebastiano Vendramin, sprzedawca z gospodarstwa rolnego Lusia, który działa na targu w Treviso. "Po świętach zauważamy wyraźny spadek zakupów, który w tym roku jest dodatkowo nasilony" czytaj dalej
Okres poświąteczny potwierdza się jako trudny czas dla rynków warzywno-owocowych. Tak twierdzi Sebastiano Vendramin, sprzedawca z gospodarstwa rolnego Lusia, który działa na targu w Treviso. "Po świętach zauważamy wyraźny spadek zakupów, który w tym roku jest dodatkowo nasilony" czytaj dalej
"Od ostatniej środy zauważyliśmy wzrost zamówień po okresie stagnacji. To podsumowuje miesiąc grudzień. Chciałbym podkreślić, że pomimo niskiego popytu mieliśmy szczęście, ponieważ produkcja była bardzo niska. Mówię tutaj o karczochach, ale pierwsze 15 dni grudnia..."
czytaj dalej
Brak karczochów na rynkach
2024-12-23 00:00
Wraz z nadejściem Bożego Narodzenia konsumpcja i ceny karczochów zazwyczaj wzrastają, zwłaszcza jeśli rok jest zaznaczony zmniejszeniem liczby zasadzonych hektarów z powodu długotrwałych upałów i suszy. "Nasza powierzchnia upraw wynosi obecnie o 30% mniej niż w zeszłym sezonie. W tym roku, około
czytaj dalej
Świąteczna euforia na artykuły z karczochów: nawet za 2 euro za sztukę, ale sprzedaż spada.
2024-12-20 00:00
Karczochy są jednymi z głównych bohaterów świąt Bożego Narodzenia, zwłaszcza w niektórych regionach Włoch są nieodłącznym składnikiem świątecznych dni. Faktycznie, także w tym roku popyt na karczochy nadal rośnie wraz z nadchodzącym świętami Bożego Narodzenia.
czytaj dalej
"Hiszpańskie karczochy cieszą się dobrym zdrowiem"
2024-12-09 00:00
W jakim momencie znajduje się Stowarzyszenie Alcachofa de España?
czytaj dalej
Powierzchnia przeznaczona na uprawę karczocha w Dolinie Vega Baja wzrosła o ponad 50% w ciągu ostatniej dekady.
2024-12-04 00:00
Szefowa restauracji El Xato (La Nucía), Cristina Figueira, która posiada 1 gwiazdkę Michelina, 1 Słońce Repsol i Nagrodę Narodową w dziedzinie Gastronomii 2023, oficjalnie otworzyła w ten wtorek […]
czytaj dalej
Przyszłość artykułu w Italii, od pola do stołu
2024-12-03 00:00
Szczycie Artiszokowy firmy Basf Nunhems, który odbył się pod koniec listopada 2024 roku we Foggii, stanowił ważną okazję do podsumowania obecnej sytuacji oraz przyszłych perspektyw produkcji i sprzedaży karczocha we Włoszech. Ale to nie wszystko, również innowacje.
czytaj dalej
Powierzchnia przeznaczona na uprawę karczochów w dolinie Vega Baja wzrosła o ponad 50%.
2024-12-03 00:00
Szefowa restauracji El Xato (La Nucía), Cristina Figueira, która posiada 1 gwiazdkę Michelin, 1 Słońce Repsol i Nagrodę Narodową w dziedzinie hotelarstwa 2023, oficjalnie otworzyła kampanię reklamową.
czytaj dalej