Rabarbar
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Zalecane warunki transportu mieszanek owoców i warzyw
2010-11-08 21:40
Grupa 1 Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90 – 95 %
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na czytaj dalej
Metoda kontroli świeżych owoców i warzyw wg UE
2010-11-08 21:35
Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1580/2007 z dnia 21 grudnia 2007 roku
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
31.12.2007 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 350/69
Dz.U. L 186 z 30.6.1989, str. 21. czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując owoce i warzywa
2010-11-08 21:26
Ogólne zasadySprawdzamy w jakich warunkach jest przechowywany towar. Jeśli w drastycznie innych od zalecanych, należy się liczyć z nagłym pogorszeniem jakości towaru.
czytaj dalej
W Europie rabarbar już w handlu
2010-01-15 00:00
Na największym importowym rynku europejskim w Niemczech, pojawił się w handlu hurtowym rabarbar.
Cena importowanego z holenderskich upraw szklarniowych rabarbaru kształtuje się na
czytaj dalej
Jakość a przepisy
2010-01-08 21:53
Kiedy w 2004 roku weszliśmy do UE, zaczęły obowiązywać unijne normy dotyczące jakości świeżych owoców i warzyw. Nie były one czymś zupełnie nowym, bo wszyscy, którzy eksportowali wcześniej towary na rynek unijny, musieli się do nich dostosować.
czytaj dalej
Obowiązki firm handlujących warzywami i owocami wobec WIJHAR-S
2009-11-08 22:07
Art. 17, ust. 1 ustawy z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynku owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku tytoniu oraz rynku suszu paszowego (Dz.U. Nr 223, poz. 2221), zobowiązuje handlowców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie obrotu świeżymi warzywami i owocami do przekazywania Wojewódzkiemu Inspektorowi następujących informacji:
czytaj dalej
Znakowanie a jakość - specjalne oznakowanie opakowań
2009-11-08 21:58
Zgodnie z przepisami UE, firmy, które gwarantują jednorodny i wysoki poziom zgodności świeżych owoców i warzyw ze standardami jakości handlowej mogą korzystać ze specjalnego oznakowania.
czytaj dalej
Trzeci zbiór rabarbaru w woj. dolnośląskim
2009-09-24 00:00
W woj. dolnośląskim jest obecnie prowadzony trzeci w tym roku zbiór rabarbaru. Ceny skupu loco zakład wynoszą ok. 0,80 zł/kg.
W ubiegłym roku skup rabarbaru przez zakłady
czytaj dalej
Droższy rabarbar
2009-06-12 00:00
Wiele przetwórni zakończyło już skup rabarbaru. W ubiegłym tygodniu ceny skupu rabarbaru na rampie wahały się od 0,75 zł/kg w woj. dolnośląskim do 1,30-1,35 zł/kg na
czytaj dalej
Rabarbar do przemysłu w Podkarpackim
2009-06-04 00:00
Ceny skupu rabarbaru do przemysłu w woj. podkarpackim dochodzą do poziomu 1,30-1,35 zł/kg loco zakład, nie notowanego od lat. Niższe plonowanie i problemy jakościowe powodują, że
czytaj dalej
Mało rabarbaru – ceny ciągle w górę
2009-05-28 00:00
W bieżącym tygodniu zakłady przetwórcze i chłodnie skupujące rabarbar podniosły jego ceny. W stosunku do ubiegłego tygodnia ceny są wyższe o ok. 0,13-0,15 zł/kg.
czytaj dalej
Rabarbar do przemysłu tuż tuż
2009-05-20 00:00
Zakłady przetwórcze zamierzają rozpocząć skup rabarbaru od soboty, bądź zaraz na początku przyszłego tygodnia. Proponowane ceny wahają się od 0,75 do 0,90 zł/kg.
W czytaj dalej
W czytaj dalej
Ceny rabarbaru
2009-05-08 00:00
Skup rabarbaru ma ruszyć w zakładach przetwórczych około 15-20 maja. Obecnie firmy, które kupują go z przeznaczeniem na rynek świeży płacą około 1,50- 2,00 zł/kg.
Ceny skupu
czytaj dalej
Rabarbar już w skupie
2009-04-29 00:00
Pod koniec kwietnia pojawił się w skupie rabarbar. Firmy, które kupują go z przeznaczeniem na rynek świeży płaciły od 1,40-2 zł/kg na Podkarpaciu do 3,20 zł/kg w woj.
czytaj dalej
W Niemczech tanieje rabarbar
2009-04-28 00:00
W ubiegłym tygodniu ponownie spadły ceny hurtowe rabarbaru z upraw rodzimych w Niemczech. Skończył się już import rabarbaru z Holandii i Belgii. Średnie ceny hurtowe rabarbaru
czytaj dalej
Skup rabarbaru już w maju
2009-03-26 00:00
W woj. pomorskim skup rabarbaru w zakładach przetwórczych rozpocznie się prawdopodobnie w pierwszej lub drugiej dekadzie maja.
Niektóre zakłady podjęły się czytaj dalej
Niektóre zakłady podjęły się czytaj dalej
W Niemczech pierwszy rabarbar
2009-02-25 00:00
Na rynkach hurtowych w Niemczech pojawił się pierwszy rabarbar z holenderskich upraw szklarniowych.
Ceny hurtowe wynoszą obecnie ok. 3 euro/kg. Najdrożej rabarbar jest sprzedawany
czytaj dalej
Zielony rabarbar utrzymuje dobrą cenę
2008-09-01 00:00
Widać różnicę w cenach skupu między rabarbarem malinowym i zielonym. Ten ostatni stał się bardziej popularny i odbiorcy zagraniczni dają za niego wyższą cenę.
W woj.
czytaj dalej
Rabarbar zielony i malinowy w skupie
2008-08-21 00:00
W województwie łódzkim w zakładach przetwórczych skupowany jest rabarbar o barwie malinowej w cenie ok. 1 zł/kg loco zakład.
Taniej skupowany jest rabarbar zielony
czytaj dalej



