Rabarbar
Rabarbar - druga odsłona
2007-08-20 00:00
W zakładach przetwórczych trwa skup rabarbaru. Jego ceny kształtują się na poziomie ok. 0,70 zł/kg (loco zakład).
Znacznie droższy okazuje się być rabarbar malinowy - 0,90 czytaj dalej
Znacznie droższy okazuje się być rabarbar malinowy - 0,90 czytaj dalej
W oczekiwaniu na rabarbar
2007-03-30 00:00
Spółdzielnie ogrodnicze i zakłady przetwórcze czekają na rabarbar. Kampania skupu rozpocznie się prawdopodobnie pod koniec kwietnia – pod warunkiem, że wegetacja tego warzywa będzie
czytaj dalej
Skup jesiennego rabarbaru
2006-09-01 00:00
Po miesięcznej przerwie zakłady przetwórcze znów rozpoczęły skup rabarbaru. W sierpniu płacono za niego średnio 0,49 zł/kg, tj. o 36 proc. drożej niż w roku ubiegłym.
czytaj dalej
Producenci rabarbaru zawiedzeni
2006-05-22 00:00
W tym roku ceny rabarbaru są wyjątkowo niskie, a mimo to producenci mają problemy z jego sprzedażą. Podobnie rzecz się miała z truskawkami, czarnymi porzeczkami i wiśniami.
czytaj dalej
czytaj dalej
Rabarbar - smaczne warzywo z tradycjami
2006-05-07 00:00
W maju, gdy smak jabłek z przechowalni pozostawia wiele do życzenia i ani szarlotka, ani kompot jabłkowy nie są dość dobre, na rynku pojawia się rabarbar.
Można z niego czytaj dalej
Można z niego czytaj dalej
Zbiory warzyw w Unii Europejskiej w latach 1997 - 2005
2005-09-06 00:00
Produkcja warzyw w Unii Europejskiej wyniosła w 2005 r. 65,7 mln ton, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej. Najliczniejszą grupę stanowią tzw. warzywa pozostałe – 45% oraz
czytaj dalej
Europa podzielona
2005-08-12 00:00
W byłych krajach socjalistycznych, w produkcji warzyw (szczególnie ukierunkowanej na zaopatrzenie krajowego rynku) dominują warzywa ciężkie.
Inaczej jest czytaj dalej
Inaczej jest czytaj dalej
Rabarbar
0000-00-00 00:00
(Rheum rhaponticum, rodzina Polygonaceae)
Jego ojczyzną jest Azja Środkowa. Do Europy trafił w XVI wieku, ale dopiero od XVIII wieku znany jest jako warzywo. Częścią jadalna czytaj dalej
Jego ojczyzną jest Azja Środkowa. Do Europy trafił w XVI wieku, ale dopiero od XVIII wieku znany jest jako warzywo. Częścią jadalna czytaj dalej