Zioła
Uvasdoce Fresh ogłasza wprowadzenie nowego gatunku winogron o nazwie Mojito Fresh™.
2024-07-25 09:00
Mojito Fresh™ stworzona przez Bloom Fresh była uważana za nietypową ze względu na swój wyjątkowy smak ziołowy i miętowy. Pomimo niepewności, jaką taki nietypowy smak mógł wywołać, zespół Uvasdoce Fresh rozpoznał wyjątkową okazję do wprowadzenia tej.
czytaj dalej
Od czasu przejęcia w 2016 roku, Midiflore przeszło długą drogę, od małej farmy do innowacyjnej firmy na granicy technologii. "Wtedy Midiflore produkowało zioła aromatyczne na otwartych polach. Zaraz po przejęciu firmy, zdywersyfikowaliśmy się w kierunku jadalnych kwiatów. A teraz mamy
czytaj dalej
Panele słoneczne na farmie ziołowej na Ibizie.
2024-07-17 00:00
COVERE² i Juntos Farm podpisały Umowę o poufności (NDA). Partnerstwo ma na celu wykorzystanie mocnych stron obu organizacji w celu promowania zrównoważonej transformacji i praktyk regeneracyjnej rolnictwa. Testowanie rozwiązania Covere² Juntos Farm będzie służyć jako teren testowy dla rozwiązania Covere².
czytaj dalej
"Bok choy nadal jest na topie, ale zamieszanie wokół niego nie jest już tak wyraźne"
2024-07-17 00:00
Zgodnie z porą roku, Frankfurcki Centrum Świeżych Warzyw i Owoców obecnie oferuje głównie zioła i warzywa uprawiane lokalnie. "Zimą większość ziół sprowadzamy z Hiszpanii i Włoch, ponieważ od grudnia nie ma już dostępnych niemieckich produktów.
czytaj dalej
Mimo braku danych statystycznych i panelowych dotyczących segmentu ziołowych ziół, Jean Philippe, dyrektor ds. sprzedaży w firmie Méchinaud, dzieli się swoją analizą sytuacji na rynku ziół. Rosnący rynek ogólnie "W ostatnich latach rynek ziół przyciąga coraz więcej.
czytaj dalej
Mimo braku danych statystycznych i panelowych dotyczących segmentu ziół aromatycznych, Jean Philippe, dyrektor ds. sprzedaży w firmie Méchinaud, dzieli się swoją analizą sytuacji na rynku ziół aromatycznych. Wzrostowy rynek ogólnie rzecz biorąc"W ostatnich latach rynek ziół przyciąga coraz większą uwagę.
czytaj dalej
Panele słoneczne na farmie ziołowej na Ibizie.
2024-07-08 00:00
COVERE² i Juntos Farm podpisały Umowę o poufności (NDA). Ta współpraca ma na celu wykorzystanie mocnych stron obu organizacji w celu promowania zrównoważonej transformacji i praktyk rolnictwa regeneratywnego. Testowanie rozwiązania COVERE². Juntos Farm będzie służył jako miejsce testowe dla rozwiązania COVERE².
czytaj dalej
Pudełka z posiłkami: drogowskaz do zwiększonego spożycia ziół.
2024-06-26 00:00
W krajach skandynawskich doniczkowe zioła stanowią trzy czwarte całkowitego asortymentu ziół. Natomiast w Holandii i Wielkiej Brytanii przegrywają z produktami świeżo ściętymi w tej kategorii. „To głównie kwestia wygody” - rozpoczyna Marco de Jager, dyrektor zarządzający Vitacress Real.
czytaj dalej
"Hydroponika jest naszym głównym obszarem działalności"
2024-06-26 00:00
Oferując jedną zioło - bazylię - przez cały rok, lokalnie uprawianą. Celem jest jednak zwiększenie asortymentu do czterech ziół do 2028 roku, a Niek Monden z De Kruidenaer w Holandii ma dobrą przyczynę do tego ambitnego planu. "Konsumenci holenderscy zdają się coraz bardziej preferować lokalnie uprawiane produkty niż importowane.
czytaj dalej
Pudełka z posiłkami: krok w kierunku zwiększonego spożycia ziół
2024-06-25 00:00
W krajach skandynawskich zioła w doniczkach stanowią trzy czwarte całego asortymentu ziół. W Holandii i Wielkiej Brytanii jednakże przegrywają z produktami świeżo krojonymi w tej kategorii. "To głównie kwestia wygody" - zaczyna Marco de Jager, dyrektor zarządzający Vitacress Real.
czytaj dalej
"Hydroponika jest naszym głównym biznesem"
2024-06-24 00:00
Oferujemy jedno zioło - bazylie - przez cały rok, lokalnie uprawiane. Celem jednak jest zwiększenie oferty do czterech ziół do 2028 roku, a Niek Monden z De Kruidenaer w Holandii ma dobrą przyczynę dla tego ambitnego planu. "Konsumenci holenderscy wydają się coraz bardziej preferować lokalnie uprawiane produkty nad importowanymi.
czytaj dalej
"Podwójna produkcja organicznych ziołowych doniczek jest unikalna i być może optymalna"
2024-06-17 00:00
"Od 1994 roku rozwijamy się organicznie, gdy wyodrębnialiśmy sobie niszę na rynku dzięki naszej nowej operacji skupiającej się wyłącznie na ziołach doniczkowych, a produkcja organiczna w takiej skali była wciąż dość rzadka. Z tego powodu niektórzy uważają nas za pionierów ekologicznego rolnictwa" - mówi Tanja Dworschak z Bioland...
czytaj dalej
"Plony i wartości Brix są dobre, ale popyt jest zróżnicowany"
2024-06-14 00:00
W szklarniach szwajcarskiego producenta organicznego Imhofbio trwa pełna aktywność zbiorów pomidorów i ziołowych doniczek. "Zbieramy pomidory od około dwóch do trzech tygodni, zarówno plony, jak i wartości Brix są dobre. Niemniej jednak, popyt był do tej pory dość zróżnicowany".
czytaj dalej
Van Vugt Kruiden rośnie wraz z zapotrzebowaniem klientów
2024-06-14 00:00
"Ludzie z firmy Van Vugt Kruiden z Holandii niedawno pomyśleli: 'Czas na rozbudowę i modernizację'. Dlaczego? Aby stać się bardziej zrównoważeni i rosnąć wraz z rosnącym popytem na zdrowe zioła i warzywa liściaste dla niemowląt. W związku z tym w zeszłym roku firma zakupiła pięć hektarów na dodatkowe uprawy."
czytaj dalej
"Podwójna produkcja organicznych ziół w doniczkach na dwóch poziomach jest unikalna i być może optymalna."
2024-06-14 00:00
"Od 1994 roku rozwijamy się organicznie, gdy wyznaczaliśmy sobie miejsce na rynku naszą nową działalnością skupioną wyłącznie na ziołach w doniczkach, a organiczne produkty w takiej skali były wciąż dość rzadkie. Z tego powodu niektórzy uważają nas za pionierów ekologicznej uprawy," mówi Tanja Dworschak z Bioland...
czytaj dalej
Van Vugt Kruiden rośnie razem z zapotrzebowaniem klientów.
2024-06-06 00:00
"Ludzie z firmy Van Vugt Kruiden w Holandii niedawno pomyśleli: 'Czas na rozbudowę i modernizację'. Dlaczego? Aby stać się bardziej zrównoważonymi i rosnąć wraz z rosnącym popytem na zdrowe zioła i warzywa liściaste dla dzieci. Dlatego też w zeszłym roku firma zakupiła pięć hektarów na dodatkową uprawę."
czytaj dalej
Dzień Pszczół na świecie: Ogrodnicy wspierają owady.
2024-05-21 13:00
„Nie ważne czy to bylina, roślina wczesnowiosenna, roślina rabatowa czy balkonowa, czy też zioło kuchenne, drzewa owocowe i ozdobne - wiele roślin dostarcza niezbędnego nektaru i pyłku dla pszczół, trzmieli i innych owadów. To zostało już wielokrotnie potwierdzone naukowo” - wyjaśnia prezydent ZVG, Jürgen.
czytaj dalej
Wyjaśnienie składników zapachowych kwiatów lizjantusów
2024-05-20 00:00
Organizacja Badań Rolnictwa i Żywności (NARO) przeanalizowała składniki zapachowe emitowane przez kwiaty lisiantusa. W wyniku analizy zidentyfikowano różne rodzaje składników odpowiedzialnych za ziołowy i słodki zapach, itp. Wyniki tych badań stanowią pierwsze na świecie sprawozdanie na ten temat.
czytaj dalej
Greeneration dodało do swojej oferty nowe lokalnie uprawiane premium jadalne kwiaty, liście, mikrozioła i rzadkie produkty, zapewniając branży HoReCa dostęp do wysokiej jakości i aromatycznych składników prosto z farmy. Świeża oferta obejmuje szczawik (liście oksalisu), shiso zielone,
czytaj dalej
Greeneration dodało do swojej oferty nowe, lokalnie uprawiane premium jadalne kwiaty, liście, mikrozioła i rzadkie produkty, zapewniając branży HoReCa dostęp do wysokiej jakości i aromatycznych składników prosto z farmy. Świeża oferta obejmuje Kwiaty Dębu (liście oksalisu), Zielony Shiso,
czytaj dalej