Zioła
Staay Food Group i Hazera Seeds przedstawiają nowego arbuza
2024-01-31 10:36
Mini arbuz EXCEED nominowany do nagrody Fruit Logistica Innovation Award 2024
czytaj dalej
Staay Food Group i Hazera Seeds przedstawiają nowego arbuza
2024-01-31 10:36
Mini arbuz EXCEED nominowany do nagrody Fruit Logistica Innovation Award 2024
czytaj dalej
Staay Food Group i Hazera Seeds przedstawiają nowego arbuza
2024-01-31 10:36
Mini arbuz EXCEED nominowany do nagrody Fruit Logistica Innovation Award 2024
czytaj dalej
Staay Food Group i Hazera Seeds przedstawiają nowego arbuza
2024-01-31 10:36
Mini arbuz EXCEED nominowany do nagrody Fruit Logistica Innovation Award 2024
czytaj dalej
Jan Diekema przez wiele lat prowadził w Holandii własną firmę Dika Fabrieken zajmującą się suszeniem warzyw i ziół. Suszone warzywa i zioła były używane jako składniki zup, sosów i przekąsek. Sprzedał fabrykę wiele lat temu, ale nie mógł oprzeć się urokowi tego sektora. Teraz Jan jest niezależnym
czytaj dalej
czytaj dalej
Czy można zjeść Roszpunkę?
2024-01-20 00:00
Dawno, dawno temu! "Dawno temu żył sobie miły człowiek i jego żona. Bardzo pragnęli mieć dziecko i pewnego dnia kobieta powiedziała mężowi, że będą mieli dziecko. Dom rodziny stał obok wysokiego muru otaczającego piękny ogród złej czarownicy. Kobieta
czytaj dalej
czytaj dalej
W tygodniu świątecznym sprzedaż ziół potroiła się
2023-12-30 00:00
Podczas Świąt Bożego Narodzenia ludzie mają tendencję do kupowania składników, których nie używają regularnie, dotyczy to również świeżych ziół. Według Andrew Smitha z Butler Market Gardens popyt na zioła znacznie wzrasta w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie, zauważa HortiDaily.
czytaj dalej
Podczas Świąt Bożego Narodzenia ludzie mają tendencję do kupowania składników, których nie używają regularnie, dotyczy to również świeżych ziół. Według Andrew Smitha z Butler Market Gardens popyt na zioła znacznie wzrasta w okresie poprzedzającym Boże Narodzenie.
czytaj dalej
"Ceny ciętych ziół były w tym roku podnoszone kilka razy"
2023-12-20 00:00
Boże Narodzenie to czas ziół: w szczególności w 51 tygodniu, cotygodniowe targi, restauracje i supermarkety starają się zaopatrzyć w świeże zioła cięte z całego świata, mówi Ahmed Bouklata, dyrektor zarządzający Kräuter Express i sprzedawca ziół na rynku hurtowym w Kolonii. "To wciąż było
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowa gama gotowych do zbioru mikrozielonych warzyw dla supermarketów
2023-12-14 00:00
Bioplants, francuska firma specjalizująca się w produkcji aromatycznych ziół doniczkowych, wprowadziła do sprzedaży w supermarketach mikrozioła Inouï. Wprowadzane na rynek od października 2023 r., mikrozioła Inouï są obecnie w sprzedaży w alejkach z owocami i warzywami w supermarketach w zachodniej Francji (sklepy U w Bretanii i w Niemczech).
czytaj dalej
czytaj dalej
W ubiegłym roku wysokie ceny energii oznaczały, że podaż ze szklarni w tych krajach była niewielka, więc supermarkety musiały przestawić się na import z Europy Południowej. Jak sytuacja wygląda w tym roku? Zwróciliśmy się do ALDI Belgia, aby uzyskać więcej informacji na temat ich dostaw i strategii na nadchodzącą zimę
czytaj dalej
czytaj dalej
Nowe możliwości dla rolnictwa wertykalnego w Finlandii
2023-11-06 00:00
W Finlandii otwierają się nowe możliwości dla rolnictwa wertykalnego: Instytut Zasobów Naturalnych Finlandii (Luke) wprowadził nowe uprawy i zróżnicował zakres upraw w rolnictwie wertykalnym dzięki zespołowi naukowców.
czytaj dalej
"Jesteśmy dość małą firmą, ale nawet my mamy już problemy ze znalezieniem nowych pracowników"
2023-10-31 00:00
Zimna i mokra pogoda doprowadziła do znacznie późniejszego rozpoczęcia sezonu ziołowego w firmie Johannesa Adamsa w Düsseldorfie. "Upały latem również nie były optymalne dla ziół. Możemy się jednak cieszyć, że nie dotknęły nas dalsze powodzie ani dłuższe okresy upałów" - mówi Adams. "Następny
czytaj dalej
czytaj dalej
Środowisko i luksus: hotel w Tbilisi uprawia warzywa i zioła w pionowych modułach SpaceFarms
2023-10-07 00:00
Pullman Tbilisi Axis Towers, flagowy hotel Accor, zaprezentował swoją inicjatywę zrównoważonego rozwoju - pionową farmę od SpaceFarms, donosi EastFruit, powołując się na stronę firmy. Ten innowacyjny projekt podkreśla zaangażowanie Pullmana w tworzenie zrównoważonej wartości,
czytaj dalej
czytaj dalej
Środowisko i luksus: hotel w Tbilisi uprawia warzywa i zioła w pionowych modułach SpaceFarms
2023-10-07 00:00
Pullman Tbilisi Axis Towers, flagowy hotel Accor, zaprezentował swoją inicjatywę zrównoważonego rozwoju - pionową farmę od SpaceFarms, donosi EastFruit, powołując się na stronę firmy. Ten innowacyjny projekt podkreśla zaangażowanie Pullmana w tworzenie zrównoważonej wartości,
czytaj dalej
czytaj dalej
Środowisko i luksus: hotel w Tbilisi uprawia warzywa i zioła w pionowych modułach SpaceFarms
2023-10-07 00:00
Pullman Tbilisi Axis Towers, flagowy hotel Accor, zaprezentował swoją inicjatywę zrównoważonego rozwoju - pionową farmę od SpaceFarms, donosi EastFruit, powołując się na stronę firmy. Ten innowacyjny projekt podkreśla zaangażowanie Pullmana w tworzenie zrównoważonej wartości,
czytaj dalej
czytaj dalej
Kapusta Callaway triumfuje na Fresh Market 2023
2023-09-22 15:58
W dniu 20 września 2023 roku w MCC Mazurkas odbyła się XVII edycja wyjątkowego wydarzenia dla branży owocowo-warzywnej – Fresh Market 2023 B2B Meeting and Trade Show.
czytaj dalej
Kapusta Callaway triumfuje na Fresh Market 2023
2023-09-22 15:58
W dniu 20 września 2023 roku w MCC Mazurkas odbyła się XVII edycja wyjątkowego wydarzenia dla branży owocowo-warzywnej – Fresh Market 2023 B2B Meeting and Trade Show.
czytaj dalej
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowały pełny raport na temat zapobiegania i kontroli zagrożeń mikrobiologicznych w świeżych owocach i warzywach.
czytaj dalej
"Dla nas drugi sezon rozpoczyna się jesienią ze względu na zapotrzebowanie ze strony szkółek drzew".
2023-09-06 00:00
Dla Kruiden Claus są to zwykle spokojniejsze miesiące w roku. Szkółka przeżywa swój szczyt wiosną, ale od kilku lat dodaje również "drugi sezon" dla biznesu zielarskiego. "W ostatnich latach zauważyliśmy, że jesienią istnieje duże zapotrzebowanie ze strony drzew i krzewów.
czytaj dalej
czytaj dalej