|
Opracowano na podstawie zaleceń wydawanych przez Narodowy Instytut Świeżych Produktów, 440 Market Towers, 1 Nine Elms Lane, London SW8 5 NN. |
Grupa 1
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 90–95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Uwaga: Większość produktów tej grupy z uwagi na wydzielanie etylenu nie powinno być przewożone z produktami z grup 6a i 6b.
Brzoskwinie i nektaryny Gruszki Jabłka Morele Owoce jagodowe (z wyjątkiem żurawin) Śliwki Winogrona Wiśnie i czereśnie |
Grupa 2
Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: 85–95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Arbuzy (także Grupa 4 i 5) Ananasy (nie z awokado) Awokado (ograniczony okres przechowywania w tej temperaturze) Bakłażany (również Grupa 5) Grejpfruty Guawa Mango Melony inne niż Cantaloupe i Honeydews Papaja Pomidory zielone, zapalone (również Grupa 4) |
Grupa 3
Temperatura: 2,5 do 5*C Wilgotność względna: 90–95 % |
Lód: tylko w kontakcie z melonami Cantaloupe
Cytryny Liczi Melony Cantaloupe Pomarańcze i tangerynki |
Grupa 4
Temperatura: 4,5 do 7,5*C Wilgotność względna: ok. 95 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Arbuzy (także Grupa 2 i 5) Cukinia Fasola szparagowa Papryka czerwona (jeśli z zieloną należy ustawić temp. na górnej granicy przedziału) Papryka zielona (nie z fasolą) Pomidory, zapalone (również Grupa 2) |
Grupa 5
Temperatura: 4,5 do 13*C Wilgotność względna: 85–90 % |
Lód: tylko w kontakcie z produktem
Arbuzy (także Grupa 2 i 5) Bakłażany (także Grupa 2) Cytryny (nie przechowywać cytryn w temp. poniżej 7,5*C dłużej niż 2 tygodnie) Grejpfruty Ogórki Ziemniaki dojrzałe |
Grupa 6 a
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: 95–100 % |
Lód: nigdy w kontakcie ze szparaga, winogronami i pieczarkami
Buraki czerwone Endywia Groch Karczochy Kukurydza słodka Marchew Pieczarki Pietruszka Pory (nie z winogronami) Rabarbar Sałata Szparagi Szpinak Winogrona |
Grupa 6 b
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok. 95–100 % |
Lód: dopuszczony dla wszystkich
Brokuły Chrzan Cebula (nie sucha) Kalarepa Kapusta brukselska Kapusta Kalafiory Selery korzeniowe Selery naciowe Rzodkiewki |
Grupa 7
Temperatura: 13 do 18*C Wilgotność względna: ok. 85–90 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Ziemniaki słodkie Ziemniaki wczesne |
Grupa 8
Temperatura: 0 do 1*C Wilgotność względna: ok. 65–75 % |
Lód: nigdy w kontakcie z produktem
Cebula sucha Czosnek |