Holandia: eksport warzyw i owoców w I kwartale 2010 r.
2010-06-09 00:00
W pierwszym kwartale 2010 eksport świeżych owoców i warzyw z Holandii (z wyjątkiem cebuli) wzrósł o 34 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2009 r. W okresie styczeń – marzec 2009 r. eksport wyniósł 223 tys. ton, a w tym samym okresie br. wzrósł do 299 tys. ton. Wzrost eksportu jest częściowo spowodowany tym, że w 2009 r. eksport był słaby w wyniku późnego rozpoczęcia sezonu warzyw spod osłon oraz mniejszej podaży gruszek i warzyw korzeniowych. W tym roku eksport warzyw spod osłon rozpoczął się wcześniej, a podaż gruszek była większa niż rok temu.
Jeśli chodzi o samą cebulę to w pierwszym kwartale br. Holandia wyeksportowała 260 tys. ton czyli o 23 proc. więcej niż w 2009 r. (211 tys. ton). Wzrost jest przede wszystkim wynikiem większego eksportu do Rosji, do której wyeksportowano w tym czasie 65 tys. ton cebuli w porównaniu z zaledwie 5 tys. ton w tym samym okresie 2009 r. Wzrósł także eksport cebuli do niektórych krajów unijnych. Natomiast spadł eksport cebuli do odbiorców w Afryce, Ameryce i Azji, głównie z powodu relatywnie wysokiej ceny.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jeśli chodzi o samą cebulę to w pierwszym kwartale br. Holandia wyeksportowała 260 tys. ton czyli o 23 proc. więcej niż w 2009 r. (211 tys. ton). Wzrost jest przede wszystkim wynikiem większego eksportu do Rosji, do której wyeksportowano w tym czasie 65 tys. ton cebuli w porównaniu z zaledwie 5 tys. ton w tym samym okresie 2009 r. Wzrósł także eksport cebuli do niektórych krajów unijnych. Natomiast spadł eksport cebuli do odbiorców w Afryce, Ameryce i Azji, głównie z powodu relatywnie wysokiej ceny.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie freshplaza.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem