Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

III Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego

2007-05-28 00:00

Minister rolnictwa Andrzej Lepper, przebywający na Dniach Produktu Regionalnego i Tradycyjnego - zorganizowanych już po raz trzeci przez Praską Giełdę Spożywczą w Ząbkach koło Warszawy - chwalił “polskie smaki”.

“Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Atutem naszych produktów regionalnych jest ich niepowtarzalny, zachwycający konsumentów różnych krajów, smak i zapach.
Należy pamiętać również o tym, że ich produkcja oparta jest na tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, recepturach. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we Wspólnocie Europejskiej jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji.
Dlatego cieszę się, że na prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa Listę Produktów Tradycyjnych trafia coraz więcej naszych wyrobów. Te produkty to także część kultury naszego narodu” – podkreślił wicepremier Andrzej Lepper.

W tegorocznej imprezie udział wzięły firmy z Mazowsza, a także producenci miodów, serów, nalewek i wyrobów wędliniarskich z województwa Kujawsko-Pomorskiego i producenci przetworów owocowo-warzywnych, wyrobów mleczarskich i wyrobów pszczelarskich z województwa świętokrzyskiego.



Źródło: fresh-market.pl, na podstawie MRiRW

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem