Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Polacy mają apetyt na bakalie

2008-09-15 00:00

"W zeszłym roku rynek suszonych śliwek, moreli i orzechów urósł o 8 proc. W tym dobra koniunktura się utrzyma, bo coraz częściej sięgamy po bakalie jako przekąski" - pisze Tomasz Prusek w "Gazecie Wyborczej".

Na razie każdy Polak zjada przeciętnie około kilograma bakalii rocznie, czyli trzy razy mniej niż Anglik, Hiszpan czy Grek. Ale rynek rozwija się szybko i okazuje się, że bakalie, wcześniej używane głównie do wypieku ciast w domach i cukierniach, zdobywają teraz żołądki Polaków jako suszone przekąski podczas imprez i spotkań towarzyskich.

- W zeszłym roku Polacy wydali na bakalie ok. 630 mln zł - powiedział prezes Bakallandu Marian Owerko. Jego firma w roku obrotowym zamkniętym w czerwcu sprzedała wyroby warte 189 mln zł i zarobiła na czysto 9,5 mln zł. To poprawa wyników odpowiednio o 25 proc. i 17 proc.

W Polsce ceny bakalii zależą głównie od zbiorów w takich krajach jak Turcja, Grecja czy Iran oraz kursów walut. Co czeka nas w najbliższych miesiącach? - Powinny potanieć orzechy, a podrożeć figi i morele - przewiduje prezes Marian Owerko. 

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie "Gazeta Wyborcza" (jg)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem