Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja owoców mrożonych - statystyka

2008-07-14 00:00

W sezonie 2007/2008 produkcja owoców mrożonych obniżyła się do 280 tys. ton (w sezonie 2006/2007 wyniosła 380 tys. ton). Produkcja truskawek mrożonych zmniejszyła się do 105 tys. ton (w sezonie poprzednim 145 tys. ton).

Produkcja wiśni mrożonych obniżyła się do 58 tys. ton (92 tys. ton sezon wcześniej), a mrożonych porzeczek czarnych do 14 tys. ton (z 20 tys. ton).

Łączna produkcja porzeczek kolorowych i agrestu spadła z 18 tys. ton do 15 tys. ton. Jedynie produkcja mrożonych malin wzrosła o 15 proc. do ok. 40 tys. ton.

Największy udział w ogólnej produkcji owoców mrożonych stanowiły truskawki mrożone (38 proc., a w dalszej kolejności mrożone wiśnie (21 proc.) i mrożone maliny (15 proc.).

Źródło: fresh-market.pl, na podstawie informacji IERiGŻ-PIB (ts)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem