Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Prognozy produkcji przetworów owocowych i warzywnych w 2009 r.

2009-07-06 00:00

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ), prognozuje, że zarówno mniejsze zbiory jak i przewidywany spadek popytu na produkty ogrodnictwa, zarówno na rynku polskim jak i na eksport, doprowadzi do obniżenia produkcji przetworów owocowo-warzywnych.

Łączna produkcja przetworów owocowo-warzywnych z wyłączeniem soków może być w 2009 roku mniejsza nawet o około 5 proc. i może osiągnąć wielkość 1,8 mln ton. Z tego około 880,0 - 900,0 tys. ton będą stanowiły przetwory owocowe.

Jak co roku największy udział w produkcji przetworów owocowych będą miały mrożonki – około 345,0 tys. ton oraz soki zagęszczone – około 230,0 tys. ton. W przypadku tegorocznej produkcji przetworów warzywnych wyniesie ona około 955,0 tys. ton, z czego 510,0 tys. ton będzie stanowiła produkcja mrożonych warzyw, 145,0 tys. ton konserw i 112,0 tys. ton przetworów pomidorowych wraz z ketchupem.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem