Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Szkolenia z zakresu jakości owoców i warzyw

2007-05-18 00:00

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rozpoczęła realizację projektu współfinansowanego przez Unię Europejską - Wzmocnienie kontroli jakości rynkowej owoców i warzyw w Polsce.
Stanowi on część wielosektorowego programu Środki przejściowe 2005/017-488.01.02 Wzmocnienie możliwości administracyjnych.

Projekt jest realizowany przy współpracy z Federalnym Ministerstwem Żywności, Rolnictwa i Ochrony Konsumenta oraz z Agencją Północnej Nadrenii - Westfalii ds. Środowiska Naturalnego oraz Ochrony Konsumenta w Niemczech.
Jego głównym założeniem jest udoskonalenie systemu kontroli jakości handlowej świeżych owoców i warzyw, w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami.

Podczas realizacji planu ma się odbyć cykl szkoleń (prowadzonych przez niemieckich ekspertów), w tym dwa seminaria oraz cztery warsztaty.
W kwietniu bieżącego roku miały już miejsce dwa seminaria, w trakcie których specjaliści omówili następujące kwestie:

• system kontroli świeżych owoców i warzyw w Niemczech
• ogólne zasady klasyfikacji owoców i warzyw
• rodzaje wystawianych dokumentów
• zbieranie danych dotyczących kontroli oraz przeprowadzanie analizy ryzyka
• system wycofywania owoców i warzyw z rynku
• zasady przechowywania oraz transportu świeżych owoców i warzyw
• prezentację oraz znakowanie produktów
• pobieranie próbek
• oznaczanie dojrzałości owoców i warzyw

W dniach 7-10 maja 2007 r. zorganizowano warsztaty szkoleniowe. Uczestnicy przeprowadzali ocenę próbek wybranych gatunków świeżych owoców i warzyw (pieczarek, szparagów, sałaty, owoców kiwi, jabłek, gruszek oraz orzechów włoskich).
Eksperci zaprezentowali również wymagania dotyczące jakości handlowej dla bananów, sposób ich uprawy, zbioru, transportu oraz dojrzewania.

Kolejne warsztaty szkoleniowe odbędą się w dniach 18-21 czerwca bieżącego roku. Tematem przewodnim będzie handlowa jakość awokado, owoców cytrusowych, winogron stołowych, śliwek, wiśni i czereśni oraz truskawek.



Źródło: fresh-market.pl za PPR i IJHARS

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem