Warzywa korzeniowe do przetwórstwa
2010-11-19 00:00
Wciąż trwa intensywny skup warzyw do przetwórstwa. Wiele zakładów nie dało rady pozyskać założonych ilości surowca. Powodem jest generalnie niższa podaż. Jeśli chodzi o warzywa korzeniowe, skupowana jest przede wszystkim marchew, nabiera też tempa skup selerów i pietruszki.
Tak jak już informowaliśmy, w okolicach Białegostoku wciąż występują problemy z pozyskaniem marchwi na plastry. Większość surowca nadaje się tylko na kostkę i słupki. Widać to w cenach. Za marchew na kostkę płaci się do 0,28 zł/kg. Marchew na plastry osiąga cenę 0,40 zł/kg. W rejonie tym cena skupu pietruszki jest na poziomie 0,90 – 0,95 zł/kg, natomiast cena selerów to 1,00 – 1,05 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl (ms)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Tak jak już informowaliśmy, w okolicach Białegostoku wciąż występują problemy z pozyskaniem marchwi na plastry. Większość surowca nadaje się tylko na kostkę i słupki. Widać to w cenach. Za marchew na kostkę płaci się do 0,28 zł/kg. Marchew na plastry osiąga cenę 0,40 zł/kg. W rejonie tym cena skupu pietruszki jest na poziomie 0,90 – 0,95 zł/kg, natomiast cena selerów to 1,00 – 1,05 zł/kg.
Źródło: fresh-market.pl (ms)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem