Agrotechnika
Naturalne metody na lepszą produkcję
2012-04-26 09:30
Spotkania w Tarnogrodzie i Różańcu, były okazją do wysłuchania prelekcji związanych z uprawą roślin metodami ekologicznymi.
czytaj dalej
Zawartość azotu w glebie
2012-04-25 10:00
Wiosną warto sprawdzić, ile azotu jest w glebie. Ilość nawozu azotowego powinna być uzależniona od zapotrzebowania roślin.
czytaj dalej
Uprawy truskawek - nowe technologie
2012-04-24 10:00
Na międzynarodowych targach Interaspa 2012 w Hanowerze przedstawiono nowe maszyny i technologie przydatne w uprawie truskawek.
czytaj dalej
Nowa kampania skierowana do sadowników
2012-04-19 08:40
W kwietniu rozpoczęła się akcja edukacyjna pod hasłem „Skuteczne zwalczanie przędziorków i pordzewiaczy w uprawach sadowniczych”.
czytaj dalej
Ochrona malin - światowe trendy
2012-04-18 09:30
Podczas Międzynarodowego Sympozjum Rubus & Ribes w Serbii dużo uwagi poświęcono m.in. produkcji malin.
czytaj dalej
Fungicydy w jabłkach
2012-04-17 10:00
Ważne jest zachowanie karencji oraz częstotliwości użycia najczęściej stosowanych środków ochrony roślin.
czytaj dalej
Biologiczna ochrona pomidorów
2012-04-16 10:00
Ochrona biologiczna warzyw uprawianych pod osłonami w ostatnich latach nabiera coraz większego znaczenia.
czytaj dalej
Zasady stosowania herbicydów w sadach
2012-04-13 11:50
Mimo, że są różne sposoby na walkę z chwastami w sadach to najskuteczniejsza metodą jest stosowanie herbicydów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wielkopąkowiec porzeczkowy
2012-04-13 11:40
Jednym z największych problemów producentów czarnych porzeczek jest borykanie się z wielkopąkowcem porzeczkowym.
czytaj dalej
Brunatna zgnilizna owoców
2012-03-29 09:36
Sprawcą brunatnej zgnilizny jest grzyb Monilinia fructigena. Poraża on wiele gatunków sadowniczych, zarówno gatunków ziarnkowych takich jak jabłoń i grusze, jak i na większości gatunków pestkowych m. in. śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele.
czytaj dalej
Technika rolnicza we fresh-market.pl
2012-03-22 15:16
Jaka sadzarka do cebuli najlepsza, czy warto inwestować w specjalistyczne ciągniki i czy najdroższy dostawczak jest wart swojej ceny.
czytaj dalej
Niedługo czas na Ciecz Kalifornijską
2012-03-20 12:09
Pomimo bogatej oferty środków ochrony roślin na rynku sadownicy co sezon szykują Ciecz Kalifornijską.
czytaj dalej
Uwaga producenci ziemniaków skrobiowych
2012-03-13 08:40
Realizacja płatności uzupełniających dla producentów ziemniaków skrobiowych przechodzi do kompetencji ARiMR.
czytaj dalej
Przywracanie potencjału produkcji rolnej
2012-02-28 09:00
MRiRW opublikowało rozporządzenie w sprawie trybu przyznawania pomocy finansowej po wystąpieniu klęsk żywiołowych.
czytaj dalej
Pilmet Warzywnik 600
2012-02-06 10:01
W uprawach warzyw rolnicy zwykle wykorzystują tradycyjne opryskiwacze polowe. Warto jednak zastanowić się nad kupnem bardziej specjalistycznej maszyny, stworzonej specjalnie z myślą o warzywach.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zmiany w Integrowanej Produkcji
2011-11-22 00:01
Rośnie popularność systemu integrowanej produkcji. W związku z tym opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniające rozporządzenie w sprawie integrowanej produkcji.
czytaj dalej
Propozycja nowych zasad produkcji owoców i warzyw przeznaczonych na eksport do Federacji Rosyjskiej
2011-04-29 00:00
W dniu 27 kwietnia 2011 roku odbyła się konferencja prasowa z udziałem Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa Tadeusza Kłosa, Prezesa Związku Sadowników RP Mirosława
czytaj dalej
Innowacyjność w produkcji owoców miękkich
2010-01-30 00:00
W dniu 4 lutego w Kraśniku odbędzie się konferencja sadownicza „Innowacyjność w produkcji owoców miękkich” . Wśród poruszanych tematów będą m.in.: uprawa żurawiny
czytaj dalej
Produkcja żywności bez użycia chemii?
2009-08-18 00:00
Łatwiejsza rejestracja i sprzedaż. Czy nowe przepisy spowodują dynamiczny rozwój produkcji żywności bez użycia chemii? Eksperci szacują, że za kilka lat jedna dziesiąta
czytaj dalej
Jak zwiększyć wydajność produkcji ziemniaków?
2009-07-20 00:00
Naukowcy w Ameryce prowadzą badania mające na celu zwiększyć wydajność produkcji ziemniaków. Obecnie Amerykanie zużywają około 130 kilo świeżych i przetworzonych ziemniaków
czytaj dalej