Znalezione w sieci
Inflacja w łańcuchu dostaw pozostaje wysoka, a presja finansowa na brytyjskich producentów owoców i warzyw jest prawdopodobnie większa niż kiedykolwiek. Perspektywy dla przyszłości produkcji ogrodniczej w Wielkiej Brytanii są niepewne. A jednak, biorąc pod uwagę powagę kryzysu klimatycznego, istnieje silny
czytaj dalej
czytaj dalej
Region MENA musi współpracować w zakresie bezpieczeństwa wodnego
2023-02-03 17:00
Znalezienie zrównoważonych rozwiązań problemu niedoboru wody w regionie Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej jest pilniejsze niż kiedykolwiek, twierdzi Walid Saad, dyrektor generalny i współzałożyciel World of Farming.
czytaj dalej
Jedna trzecia firm pakujących "nie wie o nowych zasadach EPR".
2023-02-03 13:00
Aż jedna trzecia producentów nie wie o rozszerzonej odpowiedzialności producenta (EPR) za opakowania - wynika z nowego badania.
czytaj dalej
Kryzys kosztów utrzymania wpływa na sprzedaż warzyw
2023-02-03 12:00
Rodziny o niższych dochodach kupują mniej warzyw na rzecz niezdrowych alternatyw, ujawnia nowe badanie.
czytaj dalej
Po trudnym początku sezon winogron stołowych w RPA jest już w pełnym rozkwicie, a plantatorzy w połowie i pod koniec sezonu mają osiągnąć lub przekroczyć wyznaczone cele.
czytaj dalej
Kwestia tego, jak stworzyć sprawiedliwy, zdrowy i zrównoważony system żywnościowy, będzie głównym punktem programu 2023 City Food & Drink Lecture.
czytaj dalej
Asiafruit Luty już w sprzedaży
2023-02-03 03:00
Lutowe 2023 wydanie Asiafruit Magazine jest już dostępne w aplikacji Asiafruit - Apple i Android - przynosząc najnowsze wiadomości i poglądy z całego szybko rozwijającego się rynku świeżych produktów w Azji.
czytaj dalej
Działka ananasów opanowuje Queens Gardens
2023-02-03 02:00
Queens Gardens w Brisbane zostało dziś rano (3 lutego) przekształcone w tymczasową plantację ananasów.
czytaj dalej
Gruszka Rincón de Soto została "Smakiem Roku" po raz drugi z rzędu
2023-02-03 00:00
Peras de Rincón de Soto PDO rozpoczął rok od dobrych wiadomości. Jego gruszki otrzymały nagrodę "Smak Roku" drugi rok z rzędu. Wyróżnienie to, przyznawane przez konsumentów, jest wyrazem uznania dla jakości smakowej produktu.
czytaj dalej
Sezon na klementynki Comune w Apulii prawie się skończył
2023-02-03 00:00
Są tacy, którzy nadal sprzedają klementynki Comune, mimo że owoce nie mają cech premium. W tym roku pogoda wpłynęła na jakość owoców, generując problemy dla kampanii.
czytaj dalej
Rynek orzechów w UE przeżywa trudne chwile, z powodu których zmniejszył się eksport z Mołdawii, powiedział Oleg Tyrsyne, przewodniczący Związku Stowarzyszeń Producentów Orzechów Mołdawii, 31 stycznia w wywiadzie dla Sputnika Mołdawskiego.
czytaj dalej
Na Walentynki F.lli Orsero proponuje serce z awokado
2023-02-03 00:00
F.lli Orsero prezentuje awokado na Walentynki: limitowana edycja, zrównoważone, pozbawione plastiku opakowanie, papier w 100% nadający się do recyklingu, drukowane tuszami pochodzenia roślinnego. W środku znajduje się również przepis, którym można się delektować.
czytaj dalej
Dlaczego kapusta purpurowa nie ma jeszcze stałego miejsca w supermarketach i sklepach zielarskich? Coen Swager z TB&S i Tarno Schilder z Paul Leegwater nie do końca rozumieją, dlaczego tak się nie dzieje. Ta stosunkowo nowa odmiana kapusty dodaje koloru na półce z owocami i warzywami i jest
czytaj dalej
czytaj dalej
Od początku listopada w gospodarstwie warzywnym Haap trwają intensywne zbiory brukselki i jarmużu. "Ze względu na suszę, plony brukselki były niższe. Ogólnie rzecz biorąc, rośliny były znacznie mniejsze, przez co osadziło się mniej floretów na łodydze" - mówi Ronja Haap, dyrektor zarządzający ds.
czytaj dalej
czytaj dalej
Gospodarstwa z Doliny San Joaquin wyrywają starsze drzewa orzechowe i mniej pożądane odmiany. Szukają również alternatywnych upraw, ponieważ cena orzecha spadła znacznie poniżej kosztów produkcji.
czytaj dalej
Wysokiej klasy suszarnia próżniowa dla świeżych produktów
2023-02-03 00:00
Koncentraty Food Drying Co oferują hodowcom, rolnikom, firmom produkującym składniki, by wymienić tylko kilka z nich, najwyższej jakości możliwości suszenia próżniowego, aby zablokować
czytaj dalej
"Sytuacja jest wiecznie dynamiczna i burzliwa, i nie inaczej jest w przypadku rolnictwa ekologicznego niż konwencjonalnego. Sektor ekologiczny stopniowo się rozwija. Czasami popyt jest zbyt wysoki, czasami występuje tymczasowy niedobór lub boom konwersji, a wtedy popyt musi rosnąć równolegle z tym. To ma swoją własną dynamikę".
czytaj dalej
czytaj dalej
Los Gallombares: większa produkcja i nowe zrównoważone obiekty
2023-02-03 00:00
Tej wiosny spółdzielnia z Granady po raz kolejny zaskoczy klientów i konsumentów wzrostem własnej produkcji zielonych szparagów, sięgającym 9 milionów kilogramów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Płatność - cierń w boku irańskich eksporterów
2023-02-03 00:00
Iran miał w tym roku dobry sezon zbiorów, według pani Masumeh Najafi, irańskiej eksporterki świeżych produktów: "Mieliśmy duże opady deszczu, a warunki pogodowe, ogólnie rzecz biorąc, były bardzo dobre. Wiadomo, że Iran to kraj czterech pór roku, co sprzyja dobrej jakości produktów rolnych".
czytaj dalej
czytaj dalej
SanLucar i "101 Dalmatyńczyków" zaostrzają apetyt na owoce
2023-02-03 00:00
Już wkrótce urocze psie postacie z klasyka Disneya "101 dalmatyńczyków" ozdobią opakowania owocowo-warzywnej marki premium SanLucar, a także różne punkty sprzedaży detalicznej w Niemczech i Austrii. Pysznie słodkie truskawki, ananasy, borówki, mango i awokado z
czytaj dalej
czytaj dalej