Hortidaily
Optymalizowany protokół do kompleksowej oceny tolerancji soli w dostępach germplazmy roślin uprawnych: studium przypadku pomidora.
2024-04-22 00:00
Całkowita ocena materiału genetycznego roślin uprawnych służy do naukowego i obiektywnego ocenienia jakości różnych dostępów genetycznych zgodnie z określonymi standardami. W tym miejscu proponujemy zoptymalizowane podejście w celu poprawy stabilności wyników podczas oceny tolerancji roślin uprawnych na sól.
czytaj dalej
Lokalne pomidory z szklarni pojawiły się na ukraińskim rynku.
2024-04-22 00:00
W tym tygodniu ukraiński rynek zobaczył pierwsze partie lokalnie uprawianych pomidorów z szklarni, według analityków z projektu EastFruit. Warto zauważyć, że w 2023 roku ukraińskie szklarnie dostarczyły swoje pierwsze partie pomidorów na rynek średnio o półtora tygodnia później niż
czytaj dalej
W jednym z największych szklarni na terenie obwodu lwowskiego na Ukrainie uprawiane są arbuzę.
2024-04-22 00:00
Arbuzy niedawno zostały uprawiane na terenie całej Ukrainy. I nie tylko na polach otwartych. W regionie Lwowskim, arbuzy są nawet uprawiane w szklarniach. Tetyana Getman, dyrektor Departamentu Rozwoju Agroprzemysłowego Administracji Obwodu Lwowskiego, podzieliła się tą informacją na...
czytaj dalej
Optymalizowany protokół do kompleksowych ocen tolerancji soli u dostępów germplazmy roślin uprawnych: studium przypadku pomidora
2024-04-22 00:00
Kompleksowa ocena germplazmy roślin uprawnych służy do naukowej i obiektywnej oceny jakości różnych dostępów genetycznych na podstawie określonych standardów. W tym miejscu proponujemy zoptymalizowane podejście w celu zwiększenia stabilności wyników oceny tolerancji soli w germplazmie roślin uprawnych.
czytaj dalej
Uczestnicy wyzwania Autonomous Greenhouse Challenge korzystają z nowego modelu uprawy roślin.
2024-04-22 00:00
Czwarta edycja wyzwania Autonomous Greenhouse rozpocznie się w tym wiosną. W pierwszej fazie eksperci ds. sztucznej inteligencji i hortikultury będą uprawiać wirtualną roślinę, a mianowicie karłowate pomidory. W tym jesienią, najlepsze pięć zespołów będzie miało do dyspozycji swoją własną przestrzeń w szklarni w miejscowości Bleiswijk w Holandii, aby w niej umieścić swoje...
czytaj dalej
Nowe badanie podkreśla zrównoważoność owoców i warzyw z Ontario.
2024-04-22 00:00
Nowe badanie pokazuje, że w ciągu ostatnich dwóch dekad producenci owoców i warzyw w Ontario masowo przyjmowali różne praktyki wspierające zrównoważoną produkcję lokalnej żywności. Obejmuje to inwestycje w technologie i praktyki wspierające bardziej efektywne wykorzystanie wody, energii i
czytaj dalej
Zawsze panuje duże podekscytowanie podczas wprowadzania nowego rodzaju bomb na rynek.
2024-04-22 00:00
W firmie Mastronardi Produce corocznie przeglądanych jest około 4 000 do 5 000 odmian pomidorów uprawianych w szklarniach, a dzięki odrobinie szczęścia, udaje się wprowadzić na rynek jedną odmianę. "Spośród przeglądanych odmian próbujemy co najmniej 1 000 różnych, a około 400-500 z nich poddajemy próbie w naszych badaniach.
czytaj dalej
Badacze będą korzystać z sztucznej inteligencji do monitorowania upraw w czasie rzeczywistym wraz z gospodarzami z Ghany.
2024-04-22 00:00
Tropical Growers, producent owoców i warzyw z Ghany, z powodzeniem stosuje metody hydroponiczne do uprawy swoich produktów, co oznacza, że rośliny są uprawiane w roztworze składników odżywczych bez ziemi. Oprócz zmniejszenia ilości wody potrzebnej do uprawy, pozwala to na produkcję większego zakresu upraw.
czytaj dalej
"Od figurowania na liście 5 sklepów detalicznych do 99"
2024-04-22 00:00
Inouï nadal rośnie. Mikropianki francuskiej marki są teraz dostępne we wszystkich sklepach Metro. Wprowadzona do marki w maju 2023 roku poprzez wpis w Dolinie Loary, najnowsza seria opracowana przez Bioplants jest teraz dostępna dla wszystkich profesjonalnych kucharzy. Uprawiane na certyfikowanych HEV.
czytaj dalej
System uprawy truskawek promuje dodatkowe naświetlenie słoneczne.
2024-04-22 00:00
Truskawki są uprawą bardzo wrażliwą na światło, wymagającą długotrwałego narażenia na światło słoneczne, aby w pełni wyrazić swój genetyczny potencjał. Antonio Carrera jest wynalazcą systemu trójrzędowego, który można dostosować. Jest bardzo świadomy potrzeb truskawek i uwzględnił je wszystkie podczas projektowania.
czytaj dalej
Zrównoważenie warunków konkurencji na rynku jest priorytetem dla europejskiego sektora pomidorów.
2024-04-22 00:00
Grupa Kontaktowa ds. Pomidorów Wspólnego Komitetu Owocowo-Warzywnego Hiszpańsko-Francusko-Włoskiego spotkała się po raz pierwszy we wtorek, 16 kwietnia, w Almerii. Podczas spotkania, które sponsorowała Coexphal, grupa omawiała rzeczywistość i priorytety sektora. Konieczność zachowania równowagi na europejskim rynku...
czytaj dalej
Nowe badanie pokazuje, że przez ostatnie dwie dekady producenci owoców i warzyw w Ontario szeroko przyjęli szereg praktyk wspierających zrównoważoną lokalną produkcję żywności. Obejmuje to inwestycje w technologie i praktyki wspierające bardziej efektywne wykorzystanie wody, energii oraz
czytaj dalej
Obchodzenie zbiorów warzyw szklarniowych z Kolumbii Brytyjskiej.
2024-04-19 00:00
Wiosna nadeszła w Kolumbii Brytyjskiej, a Dirk de Jong, wiceprezes i menedżer obiektu regionalnego w szklarniach Village Farms w Delta, Kolumbia Brytyjska, obchodzi w tym miesiącu 25 lat pracy w firmie. De Jong i jego zespół są podekscytowani nowym sezonem i nowymi odmianami, które...
czytaj dalej
Hiszpańskie i włoskie firmy dostarczają ser mozzarella i pomidory na niemieckie talerze.
2024-04-19 00:00
"Przynieś słońce na swoją talerz" - z tym obiecującym stwierdzeniem, SanLucar, marka owoców i warzyw, oraz Galbani, znany z sera, uruchamiają wspólną promocję w niemieckich sklepach detalicznych. W sam raz na sezon piknikowy, SanLucar prezentuje swoją szeroką gamę pomidorów, a Galbani - swoje sery.
czytaj dalej
Brytyjskie supermarkety oskarżone o wprowadzanie w błąd w etykietowaniu pochodzenia świeżych owoców i warzyw.
2024-04-19 00:00
Nowa Zelandia: Magazyn w Masterton dostarcza produkty rolne. Opcje świeżych produktów dla klientów z Wairarapa trochę się powiększyły, ponieważ sklep The Warehouse w Masterton rozszerzył swoją ofertę o sprzedaż owoców i warzyw w zeszłym tygodniu. Nowy asortyment to sezonowa selekcja produktów, która obecnie obejmuje marchew, cebulę, ziemniaki,
czytaj dalej
Firma SP "PAEK" na Ukrainie rozpoczyna wczesne sadzenie arbuza.
2024-04-19 00:00
W regionie Odessy, jedno z gospodarstw należących do firmy TOV SP "PAEK" rozpoczęło sadzenie wczesnych siewek arbuza uprawianych w szklarniach przedsiębiorstwa, co stanowi istotny krok w lokalnym rolnictwie. Według właściciela TOV SP "PAEK" Jurija Kormyszkina, produkty firmy
czytaj dalej
"Potroiliśmy powierzchnię naszych szklarni"
2024-04-19 00:00
Sezon egipskich arbuzów właśnie się rozpoczyna, a jeden eksporter zainwestował znaczne środki w zwiększenie produkcji - informuje Reham Kamal, menedżer eksportu i marketingu egipskiego eksportera świeżych produktów Egypt Fresh Energy: "W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na arbuzy w zeszłym sezonie, zdecydowaliśmy się znacząco zwiększyć nasze dostawy".
czytaj dalej
Firma Neoms Food Company planuje zbudować 100-hektarowy projekt szklarniowy w Arabii Saudyjskiej.
2024-04-19 00:00
Saudyjska firma Tabuk Agricultural Development Co. podpisała (niezobowiązujące) memorandum o porozumieniu z TOPIAN Limited Company, (Firma spożywcza NEOM) w celu współpracy przy planowaniu, rozwoju, budowie i eksploatacji szklarni hydroponicznej do produkcji owoców i warzyw w Tabuk,
czytaj dalej
Truskawki tworzą kolorowy wystrój w supermarketach i sklepach ze świeżymi produktami podczas sezonu w Japonii, zachęcając klientów swoimi wieloma pachnącymi odmianami. Nic dziwnego, ponieważ według ministerstwa rolnictwa w kraju występuje około 300 różnych odmian truskawek, z których niektóre są polecane przez ekspertów.
czytaj dalej
Hazera przedstawia „Pomidory, które pracują dla Ciebie”, nowe ogólne pojęcie odmian pomidorów, które zamienia główne problemy, z którymi borykają się plantatorzy, sieci detaliczne i konsumenci, w zalety. Alfredo Mesa, Kierownik Produktu Pomidorów w firmie Hazera, omawia korzyści tego konceptu w zakresie odporności i jakości.
czytaj dalej