Italiafruit.net
Dzisiejsza komunikacja między emocjami a rzeczywistością
2023-12-05 00:00
W ubiegłą środę, podczas 24. edycji wydarzenia Frutta & Verdura Special, zatytułowanego "Raccontare l'ortofrutta - Dalla televisione ai social, passando per il punto vendita" (Opowiedz historię owoców i warzyw - od telewizji po media społecznościowe, przez punkt sprzedaży) (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), mieliśmy przyjemność gościć Francesco Bettelli, właściciela i dyrektora generalnego Frutta & Verdura.
czytaj dalej
czytaj dalej
Z segmentami Gustose i Succose Barbera pomarańczowa oferta
2023-12-05 00:00
Barbera wprowadza we Włoszech ofertę podwójnej referencji: pomarańcze Bionde i Rosse Grupy są oferowane z podziałem na pomarańcze stołowe, o średniej wielkości i idealne do jedzenia w kawałkach, oraz pomarańcze sokowe, o małej wielkości i idealne do wyciskania soku.
czytaj dalej
Kalafiory i brokuły w rewelacyjnych cenach
2023-12-05 00:00
Jesteśmy świadkami chłodnych poranków, podczas których warzywa zimowe zaczynają wykazywać pozytywne trendy. Wczoraj udaliśmy się do bolońskiego centrum rolno-spożywczego (Caab), aby sprawdzić trend dla tych produktów i możemy zaświadczyć o dyskretnym popycie. W przypadku brokułów i kalafiorów widzimy
czytaj dalej
czytaj dalej
Światowy Dzień Gleby, Włochy tracą 30% gruntów ornych
2023-12-05 00:00
Z powodu nadmiernej zabudowy i porzucania gruntów, Włochy straciły prawie 1/3 (30%) swoich gruntów rolnych w ciągu ostatniego półwiecza, a powierzchnia użytkowa gruntów rolnych zmniejszyła się do zaledwie 12,8 miliona hektarów, co miało wpływ na stabilność hydrogeologiczną gruntów i deficyt produkcji.
czytaj dalej
czytaj dalej
Kolejne wieści dotyczące tzw. Potato Gate, sprawy, która - jak czytelnicy pamiętają - sięga 10 lat wstecz. Sąd Apelacyjny w Bolonii uniewinnił Grazię Romagnoli z pełnym wyrokiem (pomimo upływu okresu przedawnienia) z zarzutu przekupstwa między osobami prywatnymi, o które była oskarżona.
czytaj dalej
czytaj dalej
Cukinia we Włoszech jest jednym z filarów ogrodnictwa, zwłaszcza w środkowych i południowych Włoszech. Jednak w ostatnich sezonach zagrożenie ze strony wirusa Tomato Leaf Curl New Delhi Virus (ToLCNDV), przenoszonego przez mączlika Bemisia tabaci, postawiło producentów w trudnej sytuacji. Wirus zagraża
czytaj dalej
czytaj dalej
Maurizio Martina, nowy pracownik FAO
2023-12-05 00:00
Maurizio Martina, były zastępca dyrektora generalnego FAO, został mianowany zastępcą dyrektora generalnego.
czytaj dalej
Po wejściu w życie nowej reformy WPR i nowej interwencji w sektorze owoców i warzyw, Italia Ortofrutta - Unione Nazionale, w porozumieniu ze swoimi członkami OP, promuje realizację stosowanych projektów badawczych w ramach Programów Operacyjnych UE.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mela-godo: kiedy superżywność staje się przepisem dla smakoszy
2023-12-04 00:00
Zdrowie i smak są często przeciwstawnymi pojęciami: jedzenie, które cieszy kubki smakowe, prawdopodobnie nie będzie równie skuteczne pod względem zdrowotnym. Jest też odwrotnie.
czytaj dalej
Klienci będą płacić pierścionkiem lub paznokciem
2023-12-04 00:00
Jeśli chodzi o płatności cyfrowe, kluczowym słowem jest uproszczenie: to właśnie pojawiło się podczas ósmej edycji Salone dei pagamenti, konwencji, która odbyła się w Mediolanie pod koniec listopada i która koncentruje się na wszystkich innowacjach w sektorze płatności. Jak donosi
czytaj dalej
czytaj dalej
Prezes Assolombarda Alessandro Spada odwiedził w ostatnich dniach, wraz z Cesare Ferrero, prezesem Sogemi, plac budowy nowego mediolańskiego rynku spożywczego "Foody 2025". Po inauguracji w lutym 2023 r. pierwszych platform logistycznych, zostanie on zainaugurowany
czytaj dalej
czytaj dalej
Natalino Gallo wybrany wśród włoskich ekscelencji w Montecitorio
2023-12-04 00:00
Prestiżowa nagroda dla Natalino Gallo, przewodniczącego OP Agricor z Corigliano-Rossano, wśród laureatów 9. edycji prestiżowej nagrody Excellence Award "100 Eccellenze Italiane", która odbyła się w Rzymie w Sala della Regina w Palazzo Montecitorio, siedzibie Izby Deputowanych.
czytaj dalej
czytaj dalej
Opakowanie, certyfikacja jest synonimem odpowiedzialności
2023-12-04 00:00
Jak już wspomnieliśmy w ciągu ostatnich kilku dni (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), opakowanie odgrywa kluczową rolę w opowiadaniu historii owoców i warzyw. Ale jakie są dźwignie, aby włączyć je do komunikacji?
czytaj dalej
Rynki hurtowe, robi się poważnie wzdłuż Via Emilia
2023-12-04 00:00
Internacjonalizacja, logistyka, usługi całodobowe, zrównoważony rozwój i znaczenie społeczne w ramach społeczności i dla społeczności to tylko niektóre z wyzwań, z którymi rynki hurtowe będą musiały się zmierzyć w nadchodzących latach, jak można było zobaczyć podczas wydarzenia "Świeże jest dobre. Rola
czytaj dalej
czytaj dalej
Tosca, wiodący dostawca rozwiązań w zakresie opakowań wielokrotnego użytku, ma przyjemność ogłosić powołanie Indy'ego Obhi na stanowisko nowego dyrektora zarządzającego na Wielką Brytanię i Irlandię. Podlegając bezpośrednio prezesowi EMEA, Danowi Lee, jego głównym obowiązkiem będzie dalsza poprawa sytuacji w Wielkiej Brytanii i Irlandii.
czytaj dalej
czytaj dalej
Raport FAO Cop28, 40% krajów odnotowuje straty w rolnictwie
2023-12-04 00:00
40% krajów zgłasza straty gospodarcze w rolnictwie wyraźnie związane ze zmianami klimatu; sektor ten staje się zatem coraz bardziej strategiczny dla tworzenia odpornej i zrównoważonej gospodarki. Stąd potrzeba poprawy systemów rolno-spożywczych w celu powstrzymania strat
czytaj dalej
czytaj dalej
Uprawa jabłoni w Piemoncie, w kierunku nowych podkładek odpornych na zarazę ogniową i mszycę wełnistą
2023-12-04 00:00
Fundacja Agrion zorganizowała spotkanie na temat "Badań i innowacji w sadownictwie". Podczas spotkania, które odbyło się w ubiegły piątek w siedzibie Fundacji w Manta (CN), omówiono kluczowe kwestie dla przyszłości uprawy jabłek, w szczególności innowacje.
czytaj dalej
czytaj dalej
Citrus L'Orto Italiano wyróżniony wśród odpowiedzialnych innowatorów
2023-12-04 00:00
Mały produkt dla projektu o znacznie szerszych granicach. Mowa o L'Orto Italian Citrus datterino, które "zabarwione na różowo" (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej) przyniosło producentowi nagrodę Responsible Innovators.
czytaj dalej
Tifatini Hills Aitana Olive jest nowym Slow Food Presidium
2023-12-04 00:00
Oliwka stołowa, o miąższu tak miękkim, że można go oddzielić od pestki dwoma palcami, i kolorze od różowego do jasnoczarnego, gdy jest zbierana w pełni dojrzała: taki jest kolor oliwki Aitana z Colli Tifatini, w obszarze Casertano, który właśnie stał się częścią
czytaj dalej
czytaj dalej
Patata di Bologna D.O.P. wychodzi na scenę z nową reklamą
2023-12-04 00:00
Nowa reklama Patata di Bologna DOP jest emitowana w sieci telewizyjnej Discovery+ (Nove, Real Time, Food Network, DMax, Giallo) do 16 grudnia.
czytaj dalej