Italiafruit.net
Zła pogoda, od Lacjum do Romanii szkody są rozległe
2023-04-04 00:00
Zła pogoda z gwałtownymi burzami, którym towarzyszył grad, nawiedziła półwysep w układzie lamparcim, od stolicy po Veneto i Romanię, powodując poważne szkody w uprawach rolnych i roślinach owocowych, takich jak wiśnie, brzoskwinie, jabłka i gruszki w pełnym rozkwicie. Oto, co wyłania się z
czytaj dalej
czytaj dalej
Arpor rozwija i usprawnia łańcuch dostaw karczochów
2023-04-04 00:00
Modernizacja powiązanych gospodarstw i rozbudowa zakładu produkcyjnego w Policoro, z nowymi liniami pakowania i dużym zautomatyzowanym magazynem do przechowywania produktów. Są to dwa filary projektu "Supply Chain Enhancement", będącego częścią programu
czytaj dalej
czytaj dalej
Również kiwi i jabłka w nowej linii "Yes Essentials
2023-04-04 00:00
W czasach, gdy inflacja za wózek sklepowy przekroczyła 12%, przyczyniając się do znacznego zmniejszenia siły nabywczej włoskich rodzin, NaturaSì wprowadza nową linię: są to Sì Essenziali, 50 produktów ekologicznych sprzedawanych w przystępnej cenie,
czytaj dalej
czytaj dalej
Obornik, jak poprawić wzrost roślin
2023-04-04 00:00
Fomet opracował projekt Aphrodite® (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), który jest procesem pozyskiwania nawozów Fomet z przetwarzania obornika (bydlęcego, drobiowego i końskiego) z wybranych gospodarstw z sąsiednich obszarów.
czytaj dalej
Masowe czy pakowane, dla kogo bardziej zrównoważone?
2023-04-04 00:00
Drogi Roberto,
czytaj dalej
Słońce Dolego świeci nad transportem publicznym
2023-04-04 00:00
Działalność na świeżym powietrzuDole Italiariparts z kapitału i Mediolanu, aby przynieść do głównych miast włoskich, wszystkie ciepło jego słońca, zdolne do uczynienia nawet najciemniejsze dni świecić, wraz z energii i dobroci świeżych owoców.
czytaj dalej
Przygotowane lub gotowane, sałatki śródziemnomorskie
2023-04-04 00:00
Na targach Cibus Connecting Italy w ostatnich dniach na scenie pojawiło się również kilka nowości ze świata owoców i warzyw. Były to między innymi Sałatki śródziemnomorskie, ekskluzywna i limitowana edycja sałatek premium ze spółdzielni Rago z Battipaglia. Rozmawialiśmy o tym z Eugenio Rago, Działem Sprzedaży Eksportowej
czytaj dalej
czytaj dalej
Metro Italy ma nowego prezesa
2023-04-04 00:00
METRO Italy, partner doskonałości dla świata HoReCa, ogłasza, że Arnoud J. van Wingerde objął funkcję dyrektora generalnego z dniem 1 kwietnia 2023 r;
czytaj dalej
Hiszpańskie owoce cytrusowe, eksport w dół
2023-04-03 00:00
Eksport hiszpańskich owoców cytrusowych od 2018 roku do chwili obecnej odnotował znaczny spadek wolumenu. W 2022 roku strata w tonach wyniosła 14,7 proc. I choć ceny były średnio o 16,18 proc. wyższe niż w roku ubiegłym, to jednak w przypadku sprzedaży ogółem wartość ta była niższa
czytaj dalej
czytaj dalej
Winne są mniejsze owoce i susza
2023-04-03 00:00
Susza zaczyna przynosić owoce...ale mniejsze. Tak mówi Francesca do Corriere di Bologna. Razem ze swoim partnerem uprawiają 17 hektarów w Valsamoggia i w sierpniu ubiegłego roku byli zmuszeni do przesadzania w nocy, bo upał w dzień nie pozwalał na pracę;
czytaj dalej
Fico-Rewolucja w celu ożywienia Parku Tematycznego
2023-04-03 00:00
Nadchodzi trzecia rewolucja dla Fico w Bolonii i ta powinna być ostateczna. Oscar Farinetti będzie otoczony przez nowego CEO, Piero Bagnasco, który zajmie miejsce Stefano Cigarini, króla Midasa parków rozrywki, który przybył trzy lata temu z celem
czytaj dalej
czytaj dalej
Ekologiczne jabłka, Włochy i Francja dyskutują o przyszłości
2023-04-03 00:00
W obliczu szczególnie delikatnej sytuacji gospodarczej w sektorze jabłek ekologicznych w Europie, struktury przedstawicielskie włoskich i francuskich organizacji przedsiębiorców chciały wspólnie zastanowić się nad przyszłością.
czytaj dalej
'Nasze produkty żyją w historiach tych, którzy je tworzą'
2023-04-03 00:00
Od odmian na polu po opakowania w punkcie sprzedaży - w naszej branży wszystko się nieustannie zmienia. Dlaczego więc nie zmienić również modelu komunikacji? Innowacyjne w tym sensie jest Op Primo Sole z Montescaglioso (Matera), które niedawno wprowadziło nowe
czytaj dalej
czytaj dalej
Ulma partnerem Orogel dla opakowań na owoce i warzywa
2023-04-03 00:00
Orogel, wiodąca włoska firma w produkcji świeżych i mrożonych warzyw, rozszerza swoją flotę o firmęUlma Packaging, która może pochwalić się 20-letnim doświadczeniem w sektorze spożywczym i jest obecna we Włoszech z oddziałem w Gragnano Trebbiense (PC), jednym z 23 w grupie.
czytaj dalej
Banany idą pod nóż
2023-04-03 00:00
Banany zajmują centralne miejsce w eksperymentach chirurgicznych. Lekarz w Londynie zasymulował zdalną operację na bananie w Kalifornii z pomocą nowej technologii 5G.
czytaj dalej
Igp blood orange, tona owoców przejęta bez możliwości identyfikacji
2023-04-03 00:00
W notatce Gerardo Diana, prezes Konsorcjum Arancia Rossa di Sicilia, podziękował sycylijskiemu Regionalnemu Korpusowi Leśnemu i Noras (Nucleo Operativo Regionale Agroalimentare Sicilia - Regionalna Jednostka Operacyjna ds. Rolno-Spożywczych) za prace związane z kontrolą kapilarną, które doprowadziły do odkrycia ponad 1000 kilogramów pomarańczy
czytaj dalej
czytaj dalej
Ortomercato di Chioggia otwiera się na nowe obszary
2023-04-03 00:00
"Konsolidacja relacji pomiędzy producentami i handlowcami bezpośrednio na "polu" i/lub poprzez platformy - centra zbiorów, a także kryzysy egzystencjalne niektórych P.O., które miały interesy w południowym regionie Veneto" - komentuje jedyny administrator Rynku Owoców i Warzyw.
czytaj dalej
czytaj dalej
'Ananasy, poczekajmy na efekt Wielkanocy'
2023-04-03 00:00
Wśród owoców przeżywających przyspieszenie sprzedaży w dniach poprzedzających Wielkanoc jest z pewnością ananas. Zbadaliśmy trendy dla tego owocu z Gerardo Parisi, sprzedawcą w firmie Cenerini, działającej przy Caab w Bolonii;
czytaj dalej
Inflacja, czyli skutki dla wózka sklepowego
2023-04-03 00:00
Dane opublikowane przez Istat dotyczące cen konsumpcyjnych w marcu pokazują spowolnienie inflacji w porównaniu z poprzednim miesiącem: ogólny indeks pokazuje +7,7% rok do roku, podczas gdy wózek na zakupy rejestruje +12,7% rok do roku;
czytaj dalej
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie, wzrasta również spożycie nasion roślin strączkowych, będących źródłem żelaza i białka. Można więc również rozszerzyć asortyment produktów, aby uczynić go bardziej atrakcyjnym i smacznym. Tak jest w przypadku Pana Fasoli, nowej 100% włoskiej przekąski z roślin strączkowych
czytaj dalej
czytaj dalej