Italiafruit.net
'Pomidory, ceny lekko w górę'
2023-03-30 00:00
Sprzedaż na rynkach hurtowych w tym ostatnim okresie charakteryzuje się powolnym trendem. Na rynku owoców i warzyw w Trieście (Moi) zrobiliśmy bilans z Renato Guercio, właścicielem wraz z bratem firmy Solagro.
czytaj dalej
Owoce pestkowe, jakość powstaje na polu
2023-03-30 00:00
Aby dostarczyć na stoły konsumentów produkt odpowiedni pod względem zdrowotności i trwałości, nie można pominąć starannej i drobiazgowej ochrony na obszarach wiejskich, zwłaszcza przed chorobami, takimi jak Monilia w przypadku owoców pestkowych, które mogą powodować klasyczną zgniliznę pozbiorczą,
czytaj dalej
czytaj dalej
Każdy do motyki, potrzebne są ręce, by oddać się rolnictwu. I takColdiretti Toscana wyrusza na polowanie na emerytów, studentów, bezrobotnych, osoby korzystające z różnych form wsparcia - Naspi, dochód obywatelski, amortyzatory społeczne - a nawet więźniów przyjętych do pracy na zewnątrz. Dlaczego
czytaj dalej
czytaj dalej
Międzynarodowe Dni Borówki, zapowiedź 2 maja
2023-03-30 00:00
Międzynarodowe Dni Borówki otworzą się wstępem na Università Politecnica delle Marche w Ankonie we wtorek 2 maja. Jest to tzw. Szkoła Borówki, cały dzień zarezerwowany dla młodych badaczy i techników na temat głównych tematów naukowych dotyczących borówki: genetyki, szkółkarstwa,
czytaj dalej
czytaj dalej
'Sektor potrzebuje treści, a nie bukolicznej retoryki'
2023-03-30 00:00
W rolnictwie przekazywanie treści, bez popadania w klasyczną "bukoliczną" retorykę, mającą na celu przedstawienie życzliwego, ale powierzchownego obrazu świata rolniczego, wydaje się być mission impossible, a często winowajcami są sami rolnicy, którzy nie są zbyt skłonni do opowiadania światu
czytaj dalej
czytaj dalej
Rustykalność, jakość i trwałość truskawki Inspire
2023-03-30 00:00
Włochy wchodzą w ostatni kwartał kampanii truskawkowej. Rok, który podobnie jak w innych obszarach produkcyjnych łuku śródziemnomorskiego, charakteryzował się wysokimi temperaturami. Sytuacja ta nie wpłynęła na produkcję i rozwój handlowy Inspire, która należy do.
czytaj dalej
czytaj dalej
Mantua, skradziono dwa ciągniki
2023-03-30 00:00
Niewyraźny hałas, słyszany w środku nocy, prawdopodobnie jeden z wielu, które dochodzą ze wsi. Ale nie: to, co usłyszeli rodzice rolnika z Quistello, w prowincji Mantua, było czymś znacznie gorszym. W szopie przy Via Donismondi, w nocy
czytaj dalej
czytaj dalej
Syntetyczne jedzenie, zakratowana droga
2023-03-30 00:00
Zakazana jest droga do syntetycznej żywności wytwarzanej w bioreaktorach. Podmioty działające na rynku spożywczym i paszowym będą miały zakaz stosowania "żywności lub pasz składających się z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców, wyizolowanych z nich lub z nich wyprodukowanych". Nie
czytaj dalej
czytaj dalej
Opakowania, papier mają coraz więcej uroku
2023-03-30 00:00
Opakowanie ma coraz większe znaczenie dla prezentacji produktu, dlatego nic nie powinno być pozostawione przypadkowi, nawet wybór maszyny pakującej.
czytaj dalej
Arancia di Ribera DOP, boom sprzedaży
2023-03-30 00:00
'Niesamowity wynik, jesteśmy pod koniec sezonu, który dobiega końca' - mówi Salvatore Daino, prezes Consorzio di Tutela Arancia di Ribera D.O.P;
czytaj dalej
Cibus connect, debiut owoców i warzyw jest przekonujący
2023-03-30 00:00
Debiut emiliańskiej imprezy potwierdza targowy entuzjazm odkryty na nowo po okresie pandemii. Pierwszy dzień rozpoczął się błyskawicznie i już od pierwszych rzędów przy wejściu widać było podniecenie związane z dostaniem się do serca świata żywności... gdzie owoce i warzywa nie stroniły. Na stronie
czytaj dalej
czytaj dalej
Wiosenne przymrozki przetaczają się z północy na południe
2023-03-30 00:00
Po obawach, które charakteryzowały początek tygodnia na północy (więcej informacji tutaj), wczoraj wieczorem rtęć spadła znacznie poniżej zera na południu, wywołując sporo obaw wśród rolników.
czytaj dalej
Esselunga podpisuje przepis antyinflacyjny
2023-03-30 00:00
Esselungaarchiwizuje kolejny rok wzrostów, kończąc 2022 r. z przychodami wyższymi o 3,2% do 8,83 mld, z przyspieszeniem w drugiej połowie roku wskazującym na +6,7%;
czytaj dalej
Pan Datterino, projekt dedykowany konsumentowi końcowemu
2023-03-30 00:00
Projekt Signor Datterino opracowany przez firmę Bayer za pośrednictwem działu Warzywa powstał z myślą o zaspokojeniu rosnącego zapotrzebowania konsumentów na jakość w łańcuchu produkcyjnym poprzez jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni włoskiej: pomidor daktylowy.
czytaj dalej
Mercamadrid wchodzi do sieci dzięki sztucznej inteligencji
2023-03-30 00:00
Czasy biegną i oprócz rozmów o zmianie godzin otwarcia, rynki hurtowe muszą pogodzić się również z online. Kto zresztą powiedział, że centra spożywcze muszą być tylko fizyczne? Punkt zwrotny pochodzi z Hiszpanii, gdzie postanowiono stworzyć m.in.
czytaj dalej
czytaj dalej
Późni mandaryni, kampania na rzecz ramki
2023-03-29 00:00
Późne mandarynki zbliżają się do końca błyskotliwej kampanii, zapytania ze strony rynków i handlu detalicznego na dużą skalę są zadowalające, a popyt stale rośnie, podczas gdy eksploatacja wielkanocna jest wyczekiwana. W ten sposób Paolo Scirè, właściciel firmy Canguretto Sas w
czytaj dalej
czytaj dalej
Jabłka i gruszki, prognoza spadkowa dla półkuli południowej
2023-03-29 00:00
Konsekwencje pozostawione przez negatywne zjawiska pogodowe na uprawach jabłek i gruszek są poważne. Informuje o tym Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (Wapa), które musiało skorygować w dół swoje prognozy zbiorów tych owoców dla półkuli południowej.
czytaj dalej
Sady odporne na ekstremalne zdarzenia, badanie Unibo
2023-03-29 00:00
Nowy pomysł sadów na walkę z konsekwencjami zmian klimatu, od ekstremalnych zjawisk pogodowych po utratę bioróżnorodności i kryzys wodny. Pracują nad nim naukowcy z DREAM (Diversified Orchards for REsilient and sustAinable Mediterranean farming systems),
czytaj dalej
czytaj dalej
Wysoki poziom siarki wykryty w cebuli i warzywach kapustnych
2023-03-29 00:00
Korzyści płynące z jedzenia warzyw są dobrze znane, ale na dzień dzisiejszy niektóre warzywa są również bardzo interesujące dla badań. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Osace odkryto wysoki poziom związków siarki (reaktywnych polisiarczków) w 22 różnych warzywach.
czytaj dalej
Compagnia Italiana prezentuje Tempeh marynowany w sosie teriyaki
2023-03-29 00:00
Jest to jeden z najnowszych produktów marki Compagnia Italiana: Tempeh marynowany w sosie teriyaki;
czytaj dalej