Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Sobota 31 października 2020. Od wczoraj dodano 2875 ceny w 26 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Polacy jedzą za mało owoców i warzyw

Polacy jedzą za mało owoców i warzyw
  |   Źródło:
Z badań przeprowadzonych na zlecenie ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl przez agencję Inquiry wynika, że wciąż zbyt rzadko jemy owoce i warzywa.

Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież. Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast niezbyt często gotujemy na parze, pieczemy czy grillujemy.
Tylko 56 proc. respondentów deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie

Choć dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia, jedynie 18 proc. pytanych może się pochwalić takim wynikiem. Oznacza to, że mniej niż co piąty Polak je te produkty wystarczająco często. Szczególnie niepokojące jest to, że najrzadziej są one spożywane przez osoby młode (do 24. roku życia), z których jedynie 13 proc. sięga po nie kilka razy dziennie.

Częstość spożywania warzyw praktycznie nie zależy od miejsca zamieszkania - zarówno mieszkańcy wsi, jak i dużych miast mają podobne przyzwyczajenia. Występują natomiast spore różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami. Wśród kobiet odsetek osób spożywających warzywa i owoce sięga 23 proc., podczas gdy wśród mężczyzn wynosi on jedynie 15 proc. Duże różnice można zaobserwować także w poszczególnych regionach. Odsetek osób spożywających warzywa i owoce kilka razy dziennie waha się od 15 proc. w województwach zachodnich (dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie) do 22 proc. w północnych (pomorskie i zachodniopomorskie).

Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie produkty są szczególnie chętnie wybierane przez mężczyzn, osoby po 45. roku życia oraz mieszkańców wsi i mniejszych miast

Polskie produkty zazwyczaj je 41 proc. respondentów, a dla 42 proc. ich pochodzenie nie ma większego znaczenia. 13 proc. badanych sięga zarówno po owoce i warzywa pochodzące z Polski, jak i te z innych krajów.

Rodzime warzywa i owoce są szczególnie chętnie wybierane przez mężczyzn (43 proc.), osoby po 45. roku życia (50 proc.), mieszkańców wsi i mniejszych miast (45 proc.) oraz osoby mieszkające w województwach wschodnich (48 proc.).
 

Po zagraniczne artykuły sięgają (na ogół równolegle z polskimi) ludzie młodzi (18-24 lata) i mieszkańcy dużych miast. W dużych miastach odsetek osób sięgających zazwyczaj po owoce i warzywa polskiego pochodzenia jest bardzo niski i wynosi 33 proc.; jeszcze rzadziej taka postawa zdarza się wśród osób do 24. roku życia (27 proc.).

 

Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.