Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Truskawki na zdrowie

2010-05-28 00:00

Truskawki są owocami zawierającymi łatwo przyswajalne cukry, kwasy organiczne oraz sole potasu, fosforu i wapnia. Zawierają także znaczną ilość witaminy C oraz witaminy A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Pod względem zawartości żelaza oraz fosforu, truskawki plasują się na pierwszym miejscu spośród owoców, zaś pod względem zawartości witaminy C, na drugim miejscu, zaraz po czarnej porzeczce. Ze względu na wysoką zawartość żelaza truskawki są ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.

Truskawki są bogatym źródłem związków polifenolowych, z których największą grupę stanowią antyoksydanty, a ponadto proantycyjanidyny i katechiny. Te ostanie z racji swoich właściwości antyoksydacyjnych są szczególnie cenne w aspekcie zapobiegania wielu chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych i układu krążenia.

Truskawki ponadto działają przeczyszczająco, antyreumatycznie i wzmacniająco. Dzięki dużej zawartości witaminy C zwiększają mechanizmy obronne organizmu oraz wzmagają usuwanie kwasu moczowego. Z tego względu truskawki polecane są przy dolegliwościach układu moczowego. Owoce te poprawiają także przemianę materii, oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Polecane są również dla diabetyków.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem