Ceny warzyw
Obniżanie kosztów produkcji sadzeniaków
2006-00-00 00:00
Kosztowna produkcja sadzeniaków może być obniżona poprzez wprowadzenie dobrowolnego standardu, który byłby zwolniony z wykonywania testów laboratoryjnych na obecność wirusów.
czytaj dalej
Peru przoduje w produkcji szparagów
2006-00-00 00:00
Szparagi, które są dość popularne w Peru, USA i w Europie zachodniej, ceni się przede wszystkim ze względu na ich walory smakowe. Wartości odżywcze w nich zawarte są
czytaj dalej
Mniej pomidorów gruntowych ?
2006-00-00 00:00
Dobrze zapowiadające się zbiory pomidorów gruntowych do przetwórstwa będą prawdopodobnie mniejsze.
Według prognoz GUS z końca lipca, tegoroczne plony miały wynieść ok. 240 czytaj dalej
Według prognoz GUS z końca lipca, tegoroczne plony miały wynieść ok. 240 czytaj dalej
Skromniejsze zbiory ziemniaków
2006-00-00 00:00
Według szacunków GUS, tegoroczne zbiory ziemniaków wyniosły 9 mln ton, tj. o 14% mniej niż w 2005 r. Wpłynęla na to w pewnym stopniu niekorzystna pogoda. Spółdzielnie
czytaj dalej
Gospodarstwa domowe wykupują w Niemczech cebulę
2006-00-00 00:00
W Niemczech potrzeby konsumpcji wewnętrznej szacuje się na ok. 500 mln ton. Na jednego mieszkańca przypada średnio 6 kg.
Na niemieckim rynku cebuli ponad 50% towaru wykupują
czytaj dalej
Ukraina zmniejszyła import pomidorów
2006-00-00 00:00
Według informacji Foodnews, na Ukrainie odnotowano w tym roku wysokie zbiory pomidorów, tj. 1,5 mln ton (rok temu - 1,4 mln ton). Przyczyniły się do tego sprzyjające warunki pogodowe
czytaj dalej
Ceny skupu ziemniaków w Polsce w latach 1997-2005
2006-00-00 00:00
Według informacji IERiGŻ, ceny skupu ziemniaków (zwłaszcza świeżych) w sezonie 2005/2006 wzrosły. Spółdzielnie ogrodnicze płaciły do 0,58 zł/kg, tj. o 87% więcej niż rok
czytaj dalej
Turcja - główny dostawca porów do Polski
2006-00-00 00:00
W ciągu ostatnich czterech lat Polska zakupiła średnio 2,5 tys. ton porów oraz pozostałych warzyw cebulowych (tzn. bez cebuli, dymki, szalotki i czosnku). Najwięcej dostaw, tj. 90% (2,3
czytaj dalej
Konsumpcja pomidorów zależna od wielu czynników
2006-00-00 00:00
Udział pomidorów w ogóle spożywanych warzyw jest bardzo wysoki. Zawdzięczają to swoim walorom biologicznym, smakowym, różnorodnym formom konsumpcji, a także możliwości jedzenia ich
czytaj dalej
Są podstawy do obaw
2006-00-00 00:00
Letnia susza 2006 r. przyczyniła się gwałtownego wzrostu cen skupu ziemniaków. Spółdzielnie ogrodnicze oferują obecnie 0,85 zł/kg, tj. o 25% więcej niż w ubiegłym tygodniu
czytaj dalej
Jak kształtują się ceny w przetwórstwie?
2006-00-00 00:00
Wzrosła liczba skupowanych warzyw korzeniowych, m.in. marchwi i buraków. Ich ceny są droższe niż przed rokiem. Zakłady przetwórcze kupują również ziemniaki - 0,55 zł/kg.
W tym
czytaj dalej
Supernowa i Clarena nowe odmiany szklarniowe
2006-00-00 00:00
Nowe odmiany pomidorów Supernowa F1 i Clarena F1 przeznaczone do uprawy szklarniowej w cyklu przedłużonym i na wełnie mineralnej. Nadają się zarówno na rynek krajowy jak
czytaj dalej
W oczekiwaniu na deszcz
2006-00-00 00:00
Susza znów zebrała żniwo. Warzywa uległy silnemu przesuszeniu, a w niektórych regionach zlikwidowano większość upraw.
Pojawienie się deszczy może okazać się ratunkiem czytaj dalej
Pojawienie się deszczy może okazać się ratunkiem czytaj dalej
Polski eksport kalafiorów i brokułów w latach 2003 - 2005
2006-00-00 00:00
W latach 2003-2005 eksport kalafiorów i brokułów wynosił odpowiednio: 12,2 tys. ton, 14,9 tys. ton i 16,9 tys. ton. Warzywa te dodaje się również do produkcji mrożonych mieszanek
czytaj dalej
Stagnacja w unijnej produkcji fasoli
2006-00-00 00:00
W latach 1990-2005 produkcja fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej niemal stanęła w miejscu (+0,6 proc.). Gdzieniegdzie bilans okazał się ujemny - Wielka Brytania (-4,8
czytaj dalej
Polski eksport porów w latach 2000-2005
2006-00-00 00:00
W okresie 2000-2003 najwięcej porów wyeksportowano w roku 2001. Natomiast najwyższą wartość sprzedaży, tj. 1,1 mln usd odnotowano w 2005 r.
Polski czytaj dalej
Polski czytaj dalej
Fasola szparagowa na świecie
2006-00-00 00:00
Światowa produkcja zielonej fasoli szparagowej wynosi ok. 3 mln ton (1992 r. - 3042 tys. ton). Jej wzrost jest bardzo powolny, tj. ok. 1% w skali roku.
Największymi producentami czytaj dalej
Największymi producentami czytaj dalej
Mocna pozycja unijnego rynku fasoli
2006-00-00 00:00
Rynek fasoli szparagowej w krajach Unii Europejskiej pod względem wielkości popytu, podaży i cen jest raczej stabilny.
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Zdarzające się wahania mają charakter incydentalny czytaj dalej
Tanieje bób
2006-00-00 00:00
Mimo upałów i suszy w wielu obszarach kraju odnotowano spadek cen bobu. Po 20 lipca spółdzielnie ogrodnicze płacą za niego mniej o 20 proc., tj. do 3,00 zł/kg.
czytaj dalej
czytaj dalej
Schładzanie sałaty po zbiorze
2006-00-00 00:00
Według prof. Franciszka Adamickiego, zebrana sałata bardzo szybko traci na wartości handlowej. Dochodzi do więdnięcia, żółknięcia i zasychania liści oraz do przebarwienia
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/