Ceny warzyw
Schładzanie sałaty po zbiorze
2006-00-00 00:00
Według prof. Franciszka Adamickiego, zebrana sałata bardzo szybko traci na wartości handlowej. Dochodzi do więdnięcia, żółknięcia i zasychania liści oraz do przebarwienia
czytaj dalej
Produkcja pomidorów spod osłon w Polsce w latach 1997-2006
2006-00-00 00:00
Według informacji GUS, w okresie 1997-2006 najwyższą produkcję pomidorów pod osłonami, tj. 393 tys. ton odnotowano w roku 2002. To dwa razy więcej niż w 1997 r.
czytaj dalej
czytaj dalej
Europejczycy jedzą coraz więcej fasoli
2006-00-00 00:00
Najwyższe spożycie fasoli szparagowej występuje w krajach zachodnioeuropejskich. Liderami w tej dziedzinie są następujące państwa: Francja (5,2 kg na mieszkańca), Hiszpania (5,0
czytaj dalej
Od czego zależy efektywność produkcji?
2006-00-00 00:00
O efektywności produkcji szklarniowej decyduje wiele czynników.
Najważniejsze z nich to: zużycie energii cieplnej w szklarniach na jednostkę produkcji technologia czytaj dalej
Najważniejsze z nich to: zużycie energii cieplnej w szklarniach na jednostkę produkcji technologia czytaj dalej
Kontraktacja także w Polsce
2006-00-00 00:00
W Unii Europejskiej obowiązuje kontraktacja i produkcja warzyw pod zamówienie. W Holandii 35 - 40% areału upraw powierzchnia kontraktowana. Najwyższy udział warzyw,
czytaj dalej
Oberżyna – podstawowe wymagania
2006-00-00 00:00
Pod względem warunków cieplnych oberżyna jest bardziej wymagająca niż np. pomidory i papryka. Optymalna temperatura powietrza powinna wynosić w ciągu dnia 22-30° C, a w nocy
czytaj dalej
Dokarmianie roślin dwutlenkiem węgla
2006-00-00 00:00
W polskich uprawach szklarniowych coraz częściej stosuje się dokarmianie roślin dwutlenkiem węgla.
Działanie takie jest zasadne wtedy, gdy do produkcji nie wykorzystuje się czytaj dalej
Działanie takie jest zasadne wtedy, gdy do produkcji nie wykorzystuje się czytaj dalej
Import świeżych warzyw pod lupą
2006-00-00 00:00
Pod względem ilościowym, Polska importuje blisko czterokrotnie mniej warzyw niż owoców. Stosunek sprowadzanych towarów do produkcji krajowej jest niewielki - ok. 4 - 5%.
W latach czytaj dalej
W latach czytaj dalej
Brokuły i kalafiory - eksport przede wszystkim!
2006-00-00 00:00
Brokuły i kalafiory polskiej produkcji eksportowane są zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej.
Statystyka handlu zagranicznego obejmuje w naszym kraju oba te
czytaj dalej
Starania producentów na marne
2006-00-00 00:00
W sezonie 2006/2007 większość krajów europejskich zwiększyło powierzchnię upraw marchwi. Rok wcześniej produkcja tego warzywa okazała się dla producentów bardzo opłacalna.
Belgowie
czytaj dalej
Do czego subsydia eksportowe?
2006-00-00 00:00
Towary eksportowe, wspierane przez dopłaty z Unii Europejskiej to: pomarańcze, migdały, winogrona świeże, cytryny, jabłka, brzoskwinie, nektaryny, morele, pomidory, przetwory z wiśni
czytaj dalej
Ograniczenie strat cieplnych przede wszystkim
2006-00-00 00:00
Wykaz najwyższych temperatur powietrza w tunelach z kilkuwarstwowym przykryciem (od 25
marca do 5 maja). Przykrycie tunelu temperatura w ° C czytaj dalej
marca do 5 maja). Przykrycie tunelu temperatura w ° C czytaj dalej
Polska daleko w eksporcie świeżych warzyw
2006-00-00 00:00
W skali wymiany warzyw świeżych, między państwami Unii Europejskiej, Polska nie zajmuje znaczącej pozycji.Kraj nasz może poszczycić się jedynie wysokim eksportem cebuli. Pod tym względem
czytaj dalej
Pierwsze odmiany marchwi
2006-00-00 00:00
Pierwsze odmiany marchwi, uprawiane w Azji Środkowej na potrzeby medycyny, nie przypominały barwą współczesnych odmian. Były zielone lub purpurowe. Warzywo to dotarło do Europy dzięki
czytaj dalej
Producenci ziemniaków usatysfakcjonowani?
2006-00-00 00:00
W połowie sierpnia, średnie ceny skupu ziemniaków znacznie przekroczyły poziom 0,80 zł/kg. Gdzieniegdzie płacono nawet 1,10 zł/kg. W kolejnych dniach wartość tych warzyw zaczęła
czytaj dalej
Optymalne warunki do uprawy pietruszki
2006-00-00 00:00
Według prof. Skąpskiego, najbardziej korzystnymi do uprawy pietruszki są gleby zwięzłe próchniczne i niezbyt zwięzłe o dużej pojemności wodnej.
Odczyn gleby czytaj dalej
Odczyn gleby czytaj dalej
Pory przemysłowe - raz w dół, raz w górę
2006-00-00 00:00
Skup porów ruszył pod koniec września. Początkowo ceny tych warzyw charakteryzowały się tendencja zniżkowa, ale obecnie obserwuje się ich nieznaczny wzrost. Pierwsze partie skupowano po
czytaj dalej
Europejski rynek ziemniaków na krawędzi
2006-00-00 00:00
Magazyn ogrodniczy "Fruit & Vegetable Markets" donosi, że w wyniku suszy i niekorzystnych warunków pogodowych w 2006 r., europejski rynek ziemniaków znalazł się na krawędzi.
czytaj dalej
Niemcy znów podzielone
2006-00-00 00:00
W okresie 2000-2003 areał upraw selerów w zachodniej części Niemiec wzrastał średnio o 0,8% w skali roku. Natomiast na obszarze wschodnim (byłe NRD), po reunifikacji w 1990 r.
czytaj dalej
Kalafiory i brokuły szansą dla polskich producentów
2006-00-00 00:00
Według FAMMU/FAPA, zbiory kalafiorów w 2006 r. będą w Unii Europejskiej o 10% mniejsze niż w roku ubiegłym.
Produkcja brokułów utrzyma się prawdopodobnie na tym samym
czytaj dalej
WINNICKA SAŁATA
Gospodarstwo Rolne Winnicka SałataPrim specjalizuje się głównie w produkcji różnego rodzaju sałat oraz baby leaf. Każdego roku oferujemy do sprzedaży sałaty, które uprawiamy na niemalże 200 ha żyznej gleby, z czego uprawa sałaty zajmuje około 150 h, a baby leaf około 50 ha, zarówno dla przemysłu, jak i na świeży rynek.
Od początku działalności firmy konsekwentnie realizujemy strategię EURO GAP, a w następstwie GLOBAL GAP oraz McDonald’s Standard, by sprostać wymaganiom i oczekiwaniom naszych Klientów.
https://www.winnickasalata.com/pl/