Polak woli karton
2014-05-05 12:41
Dzięki swojej budowie i technologii pakowania, kartony, w które opakowana jest płynna żywność, optymalnie zabezpieczają zapakowane w nie produkty spożywcze. Opakowania kartonowe do soków chronią je przed światłem, a to przekłada się na jakość samego produktu, wytwarzanego z naturalnych warzyw i owoców - na jego smak, zapach, zawartość witamin i minerałów.
Opakowanie kartonowe najmniej obciąża środowisko naturalne w czasie całego cyklu swojego życia. Generuje najmniej CO2 przy jego wytwarzaniu, wykorzystuje o 51 proc. mniej zasobów kopalnych i zużywa o 24 proc. mniej energii pierwotnej w porównaniu z innymi rodzajami opakowań. Opakowania te można także w całości poddawać recyklingowi, co oznacza, że wszystkie użyte do ich produkcji surowce mogą być ponownie wykorzystane. By uzmysłowić sobie ekologiczność tego opakowania warto wiedzieć, że każde opakowanie kartonowe składa się w 73-88 proc. z celulozy, czyli surowca odnawialnego, a z zaledwie jednego ściętego drzewa uzyskuje się masę celulozową potrzebną do wyprodukowania 12 000 jednolitrowych kartonów.
Opakowania kartonowe do soków zapobiegają marnowaniu produktów spożywczych, wydatnie zmniejszając obciążenie dla środowiska. Kartony te są przy tym bardzo lekkie, dzięki czemu ich transport nie wymaga dużych nakładów energii, co przekłada się na niższą emisję dwutlenku węgla do atmosfery.
Branża sokownicza w Polsce przykłada ogromną wagę do zachowania najwyższej jakości surowca, procesu produkcji, opakowania, przechowywania i transportowania. Utrzymanie tego „łańcucha wysokiej jakości", gwarantującego konsumentom finalnie optymalny produkt, jest możliwe w znacznej mierze dzięki wykorzystaniu tak zaawansowanych technologicznie opakowań kartonowych do soków.
Opakowanie kartonowe najmniej obciąża środowisko naturalne w czasie całego cyklu swojego życia. Generuje najmniej CO2 przy jego wytwarzaniu, wykorzystuje o 51 proc. mniej zasobów kopalnych i zużywa o 24 proc. mniej energii pierwotnej w porównaniu z innymi rodzajami opakowań. Opakowania te można także w całości poddawać recyklingowi, co oznacza, że wszystkie użyte do ich produkcji surowce mogą być ponownie wykorzystane. By uzmysłowić sobie ekologiczność tego opakowania warto wiedzieć, że każde opakowanie kartonowe składa się w 73-88 proc. z celulozy, czyli surowca odnawialnego, a z zaledwie jednego ściętego drzewa uzyskuje się masę celulozową potrzebną do wyprodukowania 12 000 jednolitrowych kartonów.
Opakowania kartonowe do soków zapobiegają marnowaniu produktów spożywczych, wydatnie zmniejszając obciążenie dla środowiska. Kartony te są przy tym bardzo lekkie, dzięki czemu ich transport nie wymaga dużych nakładów energii, co przekłada się na niższą emisję dwutlenku węgla do atmosfery.
Branża sokownicza w Polsce przykłada ogromną wagę do zachowania najwyższej jakości surowca, procesu produkcji, opakowania, przechowywania i transportowania. Utrzymanie tego „łańcucha wysokiej jakości", gwarantującego konsumentom finalnie optymalny produkt, jest możliwe w znacznej mierze dzięki wykorzystaniu tak zaawansowanych technologicznie opakowań kartonowych do soków.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Wysoki popyt na jabłka
2014-04-15 13:29
Rośnie popyt, powoli rosną i ceny jabłek. Dziś, we wtorek, firmy eksportowe z woj. łódzkiego kupują jabłka na eksport w następujących cenach:
czytaj dalej
Ceny bananów Chiquita pozostają wysokie
2014-04-11 15:09
Banany Chiquita w przeciwieństwie do innych marek tych owoców, na razie nie tanieją i w najbliższym czasie nie ma raczej co liczyć na jakikolwiek spadek ceny.
czytaj dalej
czytaj dalej
Niemcy: wysoki popyt na truskawki
2014-03-21 17:21
Popyt na truskawki na niemieckim rynku jest bardzo wysoki. Ciepła pogoda sprzyja konsumpcji tych owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Merry Berry, czyli sok z polskich borówek
2014-03-07 10:41
Polski producent i eksporter borówki amerykańskiej, rozpoczął tłoczenie soków z tych owoców.
czytaj dalej
KUPS szuka firmy, która zrealizuje kampanie promującą soki
2014-02-28 11:04
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków ogłosiło postępowanie na wybór firmy, która przygotuje i zrealizuje w Polsce, Rumunii i Czechach oraz na Słowacji i Litwie trzyletnią kampanię promocyjno-informacyjną dotyczącą owocowych oraz warzywnych soków i musów pt. „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie”.
czytaj dalej