KE chce sprawdzać pozostałości pestycydów
Rozporządzenie (nr 788/2012) dotyczące planu unijnego ma na celu zapewnienie zgodności z najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na jej powierzchni, a także ocenę narażenia konsumenta na te pozostałości.
W latach 2013, 2014 i 2015 państwa członkowskie będą pobierać i analizować próbki dla kombinacji produktów i pestycydów. Wyniki tych analiz będą przekazywane do 31 sierpnia w latach 2014, 2015 i 2016. Polsce KE przyznawała limit skontrolowania 45 próbek.
W przypadku owoców i warzyw świeżych i przetworzonych określonych jako partia towaru do skontrolowania pozostałości pestycydów znajdują się między innymi: gruszki, fasola w strąkach (świeża lub mrożona), marchew, ogórki, szpinak (świeży lub mrożony), ziemniaki, bakłażany, groch łuskany (świeży lub mrożony), kalafior lub brokuły, papryka (słodka), sok pomarańczowy i winogrona stołowe, brzoskwinie, nektaryny, jabłka, kapusta głowiasta, pomidory, por, sałata, truskawki.