Rosja wprowadza kategorię żywności ekologicznej
Duma – niższa izba rosyjskiego parlamentu rozpoczęła prace nad projektem uregulowań prawnych obejmujących problematykę warzyw ekologicznych. Według projektu przyszłego prawa warzywa ekologiczne powinny być na rynku sprzedawane ze specjalnym oznakowaniem, informującym klientów o zgodności takich produktów z międzynarodowymi standardami ekologicznymi. Takie rozwiązania są już stosowane w Europie od dłuższego czasu. Produkty w ten sposób oznakowane sprzedawane są po wyższych cenach.
Według eksportów takie rozwiązanie sprawi, że warzywa ekologiczne będą mogły osiągać wyższe ceny również w Rosji. Szacuje się, że może być to wzrost o co najmniej 30 proc. Deputowana do rosyjskiej Dumy, Nadieżda Szkolkina szacuje, iż produkcja warzyw ekologicznych w Rosji stanowi około 10 proc. całego sektora. Przedstawiciele rosyjskich producentów warzyw ekologicznych podkreślają znaczenie produkcji ekologicznej, jako tej, w której unika się stosowania chemicznych nawozów i innych szkodliwych środków.
Import jabłek do Rosji w I półroczu 2012 r.
Rosja głównym rynkiem zbytu dla polskich jabłek
Rosja: import gruszek
czytaj dalej