Freshpointmagazin.it
Faza przetwarzania produktów Cultiva zostanie przejęta przez Sab we własnych zakładach w Telgate (Belgia), zgodnie z informacjami dostarczonymi przez Op, która skoncentruje się na działalności rolniczej, tj. dostawach surowców we Włoszech i za granicą. Zakład
czytaj dalej
czytaj dalej
Dole Italia wspiera Swimtheisland Sirmione
2023-06-20 00:00
Na 24 i 25 czerwca zaplanowano edycję Swimtheisland Sirmione 2023 poświęconą pływaniu na wodach otwartych, która jak co roku powraca, aby ożywić serce średniowiecznej wioski nad jeziorem Garda. Dole Italia uczestniczy w wydarzeniu sportowym jako partner techniczny, aby wspierać i
czytaj dalej
czytaj dalej
#Repartofresh. Mocne strony Prezzemolo&Vitale (Coralis)
2023-06-20 00:00
Sieć Prezzemolo&Vitale, sklepu członkowskiego Coralis działającego w Palermo i Londynie, rozszerza się wraz z ósmym otwarciem w rejonie stolicy Sycylii, pierwszym poza granicami miasta. Sklep został zbudowany w Mondello (Pa), na powierzchni 350 m2, w budynku o charakterze handlowo-usługowym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 19 czerwca
2023-06-20 00:00
W Apulii rozpoczyna się kampania zielonych fig. Rozpoczyna się produkcja włoskich moreli. Istnieje duży popyt na melony, zwłaszcza melony rzędowe, podczas gdy popyt na arbuzy jest powolny. Produkcja włoskich wiśni jest bardzo niska. Truskawki górskie Trentino
czytaj dalej
czytaj dalej
Aglio Polesano Dop, Slow Food Val di Chiana Aglione, ekologiczny czarny czosnek, cebula Igp Tropea, cebula Igp Margherita, cebula Slow Food Giarratana, cebula Slow Food Certaldo, cebula Slow Food Acquaviva delle Fonti, szalotka
czytaj dalej
czytaj dalej
Spotkanie szkoleniowe przeznaczone dla techników i kierowników działów owoców i warzyw Grupy Arena (VéGé). Zostało ono zorganizowane przez firmę Almeda, producenta czwartego asortymentu produktów pod marką Naturizia, która od lat współpracuje z detalistą, działając na Sycylii z firmą
czytaj dalej
czytaj dalej
Śliwki kalifornijskie, 75 tys. ton zbiorów w 2023 r.
2023-06-16 00:00
W przypadku zbiorów w 2023 r. Komitet Wykonawczy California Prune Board, konsorcjum reprezentującego producentów i firmy pakujące śliwki z Kalifornii dla różnych marek dystrybutorów na całym świecie, spodziewa się szacunkowej wielkości 75 000 ton.
czytaj dalej
Zerbinati uruchamia nowy Burger'Z i koncentruje się na quinoa
2023-06-16 00:00
Zerbinatil wprowadza na rynek nowy Burger'Z: trzy przepisy na quinoa: Quinoa, marchew i słodkie ziemniaki, Quinoa brokuły i cukinia, Quinoa, szpinak i kapusta.
czytaj dalej
Rozpoczyna się kampania letnich kalafiorów Val Venosta
2023-06-15 00:00
Rozpoczęła się kampania letniego kalafiora Val Venosta, doskonałości Vip, konsorcjum spółdzielni owocowo-warzywnych w dolinie. Szacowane ilości są zgodne z zeszłorocznymi, około trzech tysięcy ton. Zbiory do jesieni Reinhard Ladurner
czytaj dalej
Wzrost wolumenu i wartości eksportu owoców i warzyw
2023-06-15 00:00
Pozytywne sygnały dotyczące eksportu owoców i warzyw, podkreślone pod koniec 2022 r., zostały potwierdzone w pierwszym kwartale 2023 r., przy wzroście wolumenu o 6,5% i wartości o 10,7%, zgodnie z danymi Fruitimprese. Dodatni bilans handlowy (354,4 mln euro) jest w przybliżeniu dwukrotnie wyższy niż w ubiegłym roku.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jingold, pierwsze kiwi przybywające z półkuli południowej
2023-06-14 00:00
Pierwsze kiwi Jingold z półkuli południowej wchodzą na rynek: zwiększona produkcja i doskonała jakość. Zróżnicowana produkcja przez 12 miesięcy w roku
czytaj dalej
Sezon wiśniowy w Vignola Igp otwarty
2023-06-14 00:00
Wiśnia Vignola Igp jest bohaterem czerwcowej, trzyletniej kampanii komunikacyjnej i promocyjnej dla owoców i warzyw ChNP i ChOGEuropa podpisuje produkty ze swoich terytoriów, co ma na celu zwiększenie wiedzy i wartości europejskich znaków jakości w Europie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Luca Zaglio, nowy dyrektor generalny Melinda-La Trentina-Apot, obejmie stanowisko z dniem 1 lipca 2023 r. Zastąpi Paolo Gereviniego, który opuszcza stanowisko po prawie siedmiu latach i z kolei obejmie rolę dyrektora generalnego MelindaLab, który zajmuje się
czytaj dalej
czytaj dalej
W tej nowej odsłonie naszych świeżych rozmów rozmawiamy z Gianluigim Cuginim, dyrektorem generalnym Cedior, o znaczeniu marki w świecie owoców i warzyw, przechodząc do ponownego wprowadzenia marki Elisir, która identyfikuje owoce i warzywa premium firmy.
czytaj dalej
Handel detaliczny na dużą skalę gotowy na format Fruit Show
2023-06-13 00:00
Format edycji na żywo Spettacoli alla Frutta2023 debiutuje w punktach sprzedaży kilku włoskich sieci detalicznych na dużą skalę. Bohaterami są 22 doskonałe owoce i warzywa, które łącznie stanowią 74% referencji dostępnych w dziale owoców i warzyw. Cztery weekendy, od 16 czerwca do 8
czytaj dalej
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 12 czerwca
2023-06-13 00:00
Wysokie ceny i nieoptymalna jakość z powodu opadów deszczu nie sprzyjają kampanii wiśniowej: rozpoczął się markowy produkt Vignola. Popyt na arbuzy jeszcze nie wzrósł, podczas gdy popyt na melony pozostaje dobry wraz z rozpoczęciem produkcji w północnych Włoszech.
czytaj dalej
czytaj dalej
Zero, pierwsze sałatki z pionowej uprawy dla pl
2023-06-13 00:00
Zaledwie kilka miesięcy temu do grupy dołączyła Mitsui & Co, jedna z największych firm w Japonii. W czerwcu Zero wprowadzi na rynek pierwsze sałatki aeroponiczne dla pl: rozwój marki własnej jest celem grupy z siedzibą w Pordenone, która zamierza potroić swoją produkcję
czytaj dalej
czytaj dalej
Agricola Lusia potwierdza, jak bardzo jest zrównoważona
2023-06-12 00:00
Agricola Lusia zaprezentowała swój pierwszy raport zrównoważonego rozwoju przygotowany zgodnie z wytycznymi Gri (Global Reporting Initiative). "Opisujemy nasze cele i nasze zaangażowanie na drodze do zrównoważonego rozwoju, który jest połączony z rozwojem naszej działalności,
czytaj dalej
czytaj dalej
Polityka planowania i projektowania mniejszej sieci wodnej, z kanalizacjami i małymi zbiornikami; zrównoważona gospodarka leśna jako strategia konsolidacji gleby i gospodarki wodnej, która przeciwdziała jej nierozsądnemu wykorzystaniu.
czytaj dalej
Z ponad 300 referencjami, głównie luzem, owoce i warzywa znajdują się w centrum oferty nowego miejskiego formatu Freshaperto w Mediolanie Banco Fresco, sieci specjalizującej się w świeżych i ultra świeżych produktach, która kontynuuje swój projekt ekspansji w północnych Włoszech, w
czytaj dalej
czytaj dalej